Asya kaplan sivrisineği, siyah beyaz görüntüsüyle dikkat çekiyor. Pek çok sivrisineğe göre boyutlarıyla dikkat çeken bu sivrisinek türü sinek kovuculardan pek etkilenmiyor ve ısırdıkları yer neredeyse bir hafta iyileşmiyor. Diğer yandan bulaşıcı hastalıkları taşıma riskiyle de insanoğlunu tehdit ediyor.

Son zamanlarda Adapazarı Sanayi bölgelerinde ve Akyazı'nın bazı mahallelerinde artış gösteren sivrisinekler hakkında henüz tam bilgi alınamazken, ısırdıkları yaraların uzun süre iyileşmemesi üzerine vatandaşlar böcekle mücadelenin artması için talepte bulundu. Asya Kaplanlarının şu ana kadar bir hastalık bulaştırdığı bulgusuna rastlanmadı.

ASYA KAPLANI NEDİR?

Bedeni ve bacakları siyah eklemlerinde ise beyaz noktalar bulunan sivrisinek türü Asya kaplan sivrisineği olarak biliniyor. Diğer sivrisineklerin aksine gündüzleri avlanıyor.

Piyasada sıklıkla kullanılan sinek kovuculardan etkilenmeyen Asya kaplan sivrisineği, soktukları yeri kabartıyor ve bu yerlerin iyileşmesi bir haftayı bulabiliyor.

Asya kaplan sivrisineği zehirli bir tür değil ancak canlıların kanını emerek beslendiği için hasta bir kişiden aldığı mikroplu kanı bir başkasına bulaştırma riski taşıyor. Tıp literatüründe ise bu tarz canlılara “Vektör” yani taşıyıcı adı veriliyor.

Siyah beyaz sivrisineklerin taşıyabileceği bazı hastalıklar:

Zika: Yeni doğan çocuklarda “mikro sefali”, yani küçük kafa oluşumuna yol açabiliyor.

Batı Nil Humması: Merkezi sinir sistemini etkileyerek menenjit, ensefalit ve ataksi gibi pek çok nörolojik hastalığa neden olabilir; ölüm riski vardır. Yüksek ateş, uyuşma, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, ishal ile kendini gösterir.

Dengue: Yüksek ateş, mafsal ağrıları, kusma, döküntüden başlayıp, iç kanamalar, şok ve ölüme kadar gidebiliyor.

Chinkungunya: Yüksek ateş ve uzun süren mafsal ağrıları, mafsallarda şişme ve döküntü.

Editör: Haber Merkezi