Açılışa Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Mehmet Sarıbıyık, İş Kur Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, AK Parti Sakarya milletvekilleri Ayhan Sefer Üstün, Recep Uncuoğlu, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, SESOB Başkanı Hasan Alişan ve işdünyasından birçok isim katıldı.

7.4’lük Büyüme ve Ek İstihdam
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu “Bu sene OECD ülkeri içerisinde 2. olduğumuz , G20 ve Avrupa ülkeleri içinde rekor kırdığımız 7.4’lük büyüme performansına ulaştık. Bu büyüme neticesinde 1 sene içerisinde 1 buçuk milyonluk ek istihdam sağladık” sözleriyle istihdam artışını vurguladı.

İş-Kur Türkiye’nin Kalbi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu açılış öncesinde konuşma yaptı. “2002 yılında tüm Türkiye’de 25 bin kişiyi işe yerleştiren, sadece yurtdışına Almanya’ya işçi yollayan bir kurum olarak bilinen İş-Kur, bugün Türkiye’nin her yerinde hizmet üreten, eğitimler yapan, yenilikçi yaklaşımlar ortaya koyan bir kurum haline gelmiş. Son 1 yılda 1 milyon 57 bin kişinin işe yerleşmesine aracılık etmiştir.”

“Teşvikleri Artık Asgari Ücret Üzerinden Vermiyoruz”
Geçmişte prim ve vergi desteğinin asgari ücret üzerinden uygulandığını söyleyen Bakan Sarıeroğlu "Bu dönemde prime esas kazanç üzerinden asgari ücret ile 5 bin 412 TL  arasında değişen bir skalada ücretler üzerinden artık teşviklerimizi veriyoruz. Yaklaşık 883 TL ile 2 bin 152 TL arasında bir prim desteğini işverenimize veriyoruz. Bunlardaki amacımız ücret seviyelerinin de yukarıya doğru yükselmesi.” dedi

“Analıkta Hak Çalışmakta Hak”
Kadınların iş hayatına katılımı öncelikli olarak ele aldıklarını belirten  Sarıeroğlu “Diğer taraftan kadınlarımız önümüzdeki dönemde ve içinden geçtiğimiz dönemde birinci önceliğimiz. Kadınların iş gücü piyasasına girmesi anlamında destekleyici iş ve aile yaşamı arasında sıkışıp kalmalarını önleyici, analıkta hak diyoruz çalışmakta hak. Kadınlarımızın önünde bu tercihleri oluşturuyoruz ve karar vermek kadınlarımıza ait diyoruz. İş-Kur olarak mesleki eğitim kurslarımızdan, iş başı eğitim programlarımızdan, aktif iş gücü programlarımızın tamamından kadınlarımızın daha fazla faydalanabilmelerini sağlamak için 2-5 yaş arasında bakıma ihtiyacı olan çocuğu olan annelerimize 400 TL bakım desteği verdik. Teşvik uygulamarımızda işverenlerimiz kadın istihdamı konusunda bir insiyatif aldıklarında 12 ay süreyle verdiğimiz desteklerimizi, kadın istihdamı söz konusu olduğunda  18 aya kadar yükseltiyoruz.” sözlerini kullandı.

Gençlerimiz Geleceğimiz
Gençlere çok önem verdiklerini vurgulayan Sarıeroğlu, gençlerin işe yönelmesini teşvik edici uygulamalarla, işverenlerin gençleri işe alma konusunda teşvik edici uygulamara yöneldiklerini belirtti.Eskiden işe giren yetimlerin, yetim aylıklarının kesildiğini, burs alanların burslarının kesildiğini, devlet memuru çocuklarının yeşil pasaportları varsa işe girdiklerinde bu haklarından faydalanamadıklarını belirten Sarıeroğlu bu hakların artık işe girdikten sonra da devam ettiğini söyledi.İş-Kur  kurslarına katılanların cep harçlıklarında artışa gidildiğini, özellikle imalat ve bilişim sektöründe siber güvenlik kodlama gibi alanlarda 61 TL olan cep harçlığını 75 Tl ye çıkardıklarını vurguladı. Gençlerin kendilerini yetiştirmek istediği alanlara yönelmeleri için 10 bin TL ye kadar kredi imkanı sunabilmek için ‘Kupon Yöntemi’ modelini önümüzdeki günlerde uygulamaya koyacaklarını söyledi.

Son olarak Bakan Sarıeroğlu yolda karşılaştığı bir vatandaşın kendisine uzattığı notu okudu ve vatandaşın anlattıklarını dinledi.

Editör: Haber Merkezi