ALINAN TEDBİRLER
Çark Caddesi Esnaf ve İşadamları Derneği (CADDER) Başkanı Kemal Turgaç, Hür FM’de yayınlanan Hür Meydan programının konuğu oldu. Gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Engin Arapoğlu’nun sorularını yanıtlayan Kemal Turgaç, cadde esnafının yaşadığı sıkıntılara değinerek, “Önlemler ve kimi yasaklar devam ediyor. Alınan bazı tedbirlere baktığımızda masayla saha arasında farklılıklar olduğunu görüyoruz. Keşke karar mekanizmalarında esnafı temsilen de biri olsaydı. Bilhassa Sakarya Valisi’nin sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle daha yakın ilişki kurması gerekiyor” dedi. Burgaç, Sakarya’nın renginin değişmesine rağmen açılmayan işyerlerinin bir an önce açılması gerektiğini söyledi.

DÜKKAN SAHİPLERİ
Esnafla işyeri sahipleri arasında yaşanan sıkıntılara değinen Kemal Turgaç, şöyle devam etti: “Esnafımız işyeri sahiplerinin kendilerine pandemi sürecinde yardımcı olmalarını istedi. Sadece dükkân kirasıyla geçinenlere diyecek bir sözüm yok. Ancak dükkân sahiplerinin yüzde 80’i ikinci bir gelir olarak görüyor dükkanlarını. Çok az bir kesim kira almıyoruz dedi, bir kısmı yarısını öde dedi, üçüncü kısım ise kiranın hepsini talep etti. Pandeminin ikinci döneminde kiranın yarısını alan dükkân sahipleri de kiranın tamamını istemeye başladı. Her şey bir yana bazı dükkân sahipleri kiralara zam dahi yaptı. Bu işin sonu nereye varır bilmiyorum ama fazlaca israf ve kapanma olursa bunda dükkân sahiplerinin katkısı büyük olacak.”

TÜMEN ARAZİSİ
Çark Caddesi’nin uzatılması tartışmalarına değinen Kemal Turgaç, “Bu konuyu ilk bizim derneğimiz öne çıkardı. Tümen’in 55 dönümlük bir arazisi var. Gördüğüm kadarıyla artık orada son günlerini yaşıyor. Şehrin tam göbeğinde 55 dönüm yer var. Yeşil alan olsun diyebiliriz ama o bölgede ciddi bir yeşil alan var. Orayı yerel esnafa bir çarşı yapalım dedik. Bunun kentsel dönüşümü de kolaylaştıracağını söyledik. O bölgenin altını da otopark yapalım dedik. Ancak yetkililer bu konuya biraz uzak durdular. Bu projeyi hayata geçiren belediye başkanı tarihe geçer” ifadelerini kullandı. Turgaç, Çark Caddesi’nin Çark Köprüsü’nden sonraki kısmının farklı bir isimle anılması yönündeki taleplerinin ise karşılık bulmadığını kaydetti.

ŞEREFİYE CAMİİ
CADDER Başkanı Kemal Turgaç, Şerefiye Camii restorasyonuyla ilgili ise şu bilgileri verdi: “Şerefiye Camii herhalde üç müftü değiştirmiştir. Projesi hazır, bütçesi hazır, Anıtlar Kurulu onayı hazır, her şey hazır. Lakin bölgede bulunan trafo yerinden kaldırılamıyor. Oradaki üç parselin biri Diyanet’e, biri Adapazarı Belediyesi’ne, biri de SEDAŞ’a ait. Müftümüz trafo taşıma ücretini de vereceklerini söyledi ancak nereye gittiysek bu trafo işine çözüm bulamadık. Atatürk İlkokulu oradan kaldırılıp otopark yapılırsa belki o zaman trafo taşınır ve cami restorasyonu da o zaman başlar. Harikulade bir proje bu ve caddenin ihtiyacı olan bir proje. SEDAŞ trafoyu taşır taşımaz restorasyon başlayacak.”

E-TİCARET BÜYÜYOR
E-ticaretin her geçen gün büyüyen bir canavar olduğunu söyleyen Kemal Turgaç, “E-ticaret bu gidişle esnaflığı bitirecek. Bizim küçük ve orta ölçekli esnaflar olarak bir an önce bu duruma entegrasyonu sağlamamız lazım. Basit gibi görünen karmaşık bir iş bu. Nasıl yapacağız bilmiyorum. E-ticarette tekelleşen 4-5 kuruluş var. Bize gelip dükkân açın diyorlar ancak sattığımız her üründen yüzde 20 komisyon alıyorlar. Oranlar çok yüksek gerçekten” diyerek sözlerini noktaladı. Engin ARAPOĞLU

Editör: Haber Merkezi