Kullanım alanlarına sağlamış olduğu yararlardan dolayı her geçen gün daha yaygın hale gelen paslanmaz çelik ürünleri, üretiminde kullanılan malzemelerin oranı ve kullanım amaçlarına bağlı olarak farklı kalite sınıflarına ayrılmaktadır. Paslanmaz çeliklere duyulan talebin artması, beraberinde bu ürünlerin de çeşitlenmesini getirmiştir. Bu malzemelerin kalitesine bağlı olarak fiyatları da değişiklik göstermektedir. Paslanmaz çelik kullanılacak alanın gereksinimlerinin iyi belirlenmesi, doğru çelik türünün seçilebilmesi ve dolayısıyla yüksek maliyet oluşmasının önlenmesi açısından önem taşımaktadır.

Paslanmaz çeliklerin sınıflandırılmasında belirleyici olan temel elementler krom ve nikeldir. Alaşım içerisinde krom miktarının yükselmesi, korozyon direncinin da daha yüksek seviyelere ulaşmasına neden olmaktadır. Daha kaliteli paslanmaz çeliklerin elde edilebilmesi için kullanılan nikel, maliyetlerin de artmasına yol açmaktadır. Krom ise fazla kullanılması durumunda paslanmaz malzemenin sertleşmesi ve kırılganlığının artması gibi olumsuzluklar doğurmaktadır. Tam kaliteli paslanmaz çelik malzemelerin elde edilebilmesi için tüm bileşenlerin ölçülü olarak kullanılması gerekmektedir.

304 Paslanmaz Çelik Kalite Sınıfı

Paslanmaz çelik kalite sınıflarından biri olan 304 paslanmaz çelikler, aynı zamanda en yaygın kullanılan paslanmaz malzemedir. Hem dünyada hem de Türkiye’de kolaylıkla bulunabilen ve genel amaçlarla kullanılan 304 paslanmaz çelikler, ortalama düzeyde bir korozyon direncine sahiptir. 450 dereceye kadar sıcaklığa ve korozyona dayanabilen 304 paslanmaz çelikler, genel kullanım alanlarına hitap etmektedir. Bu paslanmaz çelik sınıfının en belirgin özelliği ise kolay kaynak yapılabilmesi ve şekil alabilmesidir. Yumuşak bir malzeme olmasından dolayı 304 paslanmaz çelikler kırılmadan istenilen şekillere getirilebilmektedir. Yaygın kullanılması, ortalama korozyon direncine sahip olması ve hemen her yerde bulunabilmesi nedeniyle 304 paslanmaz çeliklerin maliyetleri de oldukça düşüktür. 304 paslanmaz çeliklerin korozyon riskinin düşük ve orta düzeylerde olduğu yerlerde kullanılmaları daha uygundur. Ağır koşullar altında kullanılmaları durumunda istenilen performansı sağlamaları mümkün değildir.

316 Paslanmaz Çelik Kalite Sınıfı

304 paslanmaz çelik sınıfından sonra en yaygın kullanılan paslanmaz çelik sınıfı olan 316 paslanmazlar, 304 paslanmaz çeliğin daha fazla molibden ve nikel ile zenginleştirilmesiyle elde edilmektedir. Paslanmaz malzemenin korozyon direncini arttıran molibden ve nikel, bu paslanmaz çelik türünün daha yüksek korozyon direncine sahip olmasına neden olmaktadır. Genel kullanım alanlarının yanı sıra korozyonun orta ve ortanın üzerinde olduğu alanlarda kullanılmak için en uygun malzemelerden biri olan 316 paslanmaz çelikler, maliyet bakımından 304 paslanmaz çeliklerden bir tık daha yukarıdadır. Kaynak yapılabilirlik ve işlenebilir olma nitelikleri bakımından 304 paslanmaz çelik ile benzerlik gösteren 316 paslanmaz malzemeler de kolay bulunabilir olmalarıyla ön plana çıkmaktadır. 316 paslanmaz çelikleri cazip hale getiren özelliklerden biri de bu malzemelerin daha yüksek ısı dayanımı sağlamasıdır.

Paslanmaz Çelik Kalite Sınıflarının Kullanım Alanları

Paslanmaz çeliklerin sahip oldukları özellikler ve kullanım alanlarına sağladığı yararlar, bu malzemelerin her geçen gün daha yaygın hale gelmesine neden olmaktadır. Paslanmaz çelik malzemelerin kullanım alanları, kalite sınıflarına göre değişiklik göstermektedir. En yaygın kullanılan paslanmaz sınıfı olan 300 grubu paslanmazlar; endüstriyel mutfak malzemelerinin üretiminde, ev aletlerinde, otomotiv yan sanayide, petrokimya endüstrisinde, makine endüstrisinde ve tankerlerde tercih edilmektedir. Ayrıca paslanmaz çeliğin gıda ile temas etmeye uygun, hijyenik bir malzeme olmasından dolayı gıda tankerlerinde ve gıda endüstrisinin çeşitli alanlarında da 300 grubuna ait paslanmaz çeliklere rastlamak mümkündür.

Diğer bir paslanmaz grubu olan 400 sınıfı paslanmazlar, korozyon dirençlerinin düşük olmasına rağmen, daha kolay işlenebilir olmalarından dolayı geniş bir kullanım alanına sahiptir. Daha çok dekoratif amaçlarla, pervane ve mikser gibi parçaların imalatında, parlak görünüm istenen yüzeylerde, mutfak eşyalarında ve bazı beyaz eşya türlerinde kullanılan 400 sınıfı paslanmaz çelikler, maliyet bakımından da 300 sınıfı paslanmaz malzemelerin gerisinde kalmaktadır.

Son olarak da dubleks paslanmaz çelik malzemelerden ve kullanım alanlarından söz etmek doğru olacaktır. Paslanmaz çelik türleri içerisinde korozyon direnci en yüksek malzeme olarak kabul edilen dubleks paslanmaz çelikler, içerisinde bulunan nikel miktarının fazlalığından dolayı şekil alabilme ve kaynak yapılabilme noktasında düşük düzeydedir. Ancak en ağır şartlar altında bile dubleks paslanmaz çeliklerin uzun yıllar boyunca kullanılabilmeleri mümkündür.

Santraller, gemi ve yat inşası, ağır kimyasal maddelerin kullanıldığı endüstriyel tesisler başta olmak üzere, korozyon riskinin maksimum olduğu her alanda dubleks çelikleri görebilmek mümkündür.

Ümit Paslanmaz firması, 1986 yılından günümüze kadar paslanmaz boru, nipel, flanş ve diğer ürünleri ile müşterilerine kaliteli hizmet sunan bir firma. Her sektöre uygun malzemeler üreterek alanında öncü markalar arasında yer almaktadır. Ürünlerimizle alakalı detaylı bilgi almak için https://www.umitpaslanmaz.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi