İster yeni bir iş aramak, ister üniversiteden yeni mezun olmak istiyorsanız, er ya da geç bilgisayarınızın başına oturmalı ve özgeçmişinizi hazırlamaya başlamalısınız. Tüm profesyoneller hayatlarının bir noktasında başvurmak istedikleri işe göndermek için ilk özgeçmişlerini yapmak zorundadırlar. Ancak bu görev kimileri için göz korkutucu olabilirken kimileri için 10 dakikadan az sürebilir. İlk kez bir CV hazırlıyorsanız, her birine yerleştirmeniz gereken bilgilere ek olarak, bir özgeçmişin farklı bölümlerini bilmek için biraz yardıma ihtiyacınız olabilir.

Özgeçmişin bölümleri ve bunların nasıl doldurulacağı

İnternette bulduğunuz özgeçmiş örneklerinde, işlevselden kronolojik veya karma olana kadar farklı modeller görebilirsiniz. Her biri farklı bir ihtiyaca cevap veriyor. İlki iş tecrübesi olan profesyoneller için tavsiye edilirken, kronolojik olanı yeni mezunlar için önerilir.

Bununla birlikte, hepsinin ortak bir temel yapısı vardır ve insan kaynakları işe alım görevlilerinin pozisyonla ilgili en alakalı bilgileri 30 saniyeden daha kısa sürede okuması için tasarlanmıştır.

Bu nedenle özgeçmişiniz, insan kaynakları yöneticilerinin her gün aldıkları özgeçmişlerin listesini okumasını, seçmesini ve/veya atmasını çekici kılacak şekilde doldurulmalıdır.

Özgeçmişinizi gönderip okuduktan sonra bir iş görüşmesine seçilme şansınızı artırmak için, içerdiği farklı bölümleri ve her birinin içermesi gereken bilgileri bilmelisiniz.

Başlık

Bu CV'nin ilk bölümüdür, sayfanın sol üst, orta veya sağ kısmında bulunur ve adınızı ve ardından başvurduğunuz pozisyonu içermelidir. Fotoğraf isteğe bağlıdır.

Adınız çok uzunsa, göbek adınızın ve/veya soyadınızın baş harflerini aşağıdaki gibi yerleştirmeyi seçebilirsiniz: Jorge A. Mendoza G. Ing. In Systems.

İletişim bilgileri

İşe alım görevlisi adınızı ve başvurduğunuz pozisyonu okuduktan sonra, okumaları gereken bir sonraki şey, seçilmeniz durumunda sizinle iletişim kurmak için ilgili tüm araçlarla iletişim bilgilerinizdir.

Bu bilgiler adınızın ve unvanınızın hemen altında veya iki sütunlu bir CV formatı seçtiyseniz yanında yer almalıdır.

Belirtmeniz gereken veriler arasında telefon numaranız, e-posta adresiniz ve varsa LinkedIn profiliniz bulunmaktadır. Örnek: +34 000 000 000 Ö[email protected]. Posta adresi eklememelisiniz.

Özet, hakkımda veya profesyonel profil

İlk kimliği ve iletişim bilgilerini sağladığınızda, işe alım görevlisi sizin hakkınızda biraz daha fazla bilgi edinmek ister. İsteğe bağlı olmasına rağmen, bazı insan kaynakları uzmanları bunu çok önemli buluyor.

İdeal olanı, belgenin küçük bir sol veya sağ sütununa girmesi gereken 75 kelimeyi aşmayan bir açıklamadır.

İş deneyimi

Şimdi, iş deneyimi, sayfanın solunda veya sağında bulunması gereken geniş bir sütuna giriyor. Bazı iş profillerinin kariyer yıllarında geniş bir repertuarı vardır, bu nedenle, her şeyi yerleştirmek durumunda bilgi sayfasını aşar.

Bu nedenle, bilgileri yerleştirmek için en fazla ağırlığa sahip gönderileri seçmelisiniz. Toplam 2 ila 4 ilgilenilen iş pozisyonunun seçilmesi önerilir.

Sahip olunan pozisyonla ilgili bilgiler şunları içermelidir: Şirketin adı, çalışma süresi, tutulan pozisyonun unvanı ve 25 kelimeden uzun olmayacak şekilde sorumlulukların kısa bir açıklaması. Örneğin: GlowPixel (2014 – 2016) – Uygulama Geliştiricisi.

Akademik eğitim

İş deneyimi ile aynı sütunda ve bu bilgiler tamamlandıktan sonra, başvuru sahibinin akademik geçmişi bulunmalıdır. Devam eden veya tamamlanmış üniversite, lisansüstü, uzmanlık ve/veya doktora eğitimini içermelidir.

Dahil edilecek bilgiler kurumun adı ve alınan veya alınacak olan derecedir. Kurslar, yalnızca başvurduğunuz pozisyonla ilgileniyorlarsa dahil edilmelidir. Ve iş deneyimi ile aynı stili takip etmelidir.

Beceriler ve Uzmanlıklar

Pozisyon için bir beceri ve ilgi alanları listesi varsa, iş deneyimi ve eğitim geçmişinin sonuna bir liste eklenebilir. Bu, belgenin sonunda olmalıdır.

Diller

Diller, işe alım görevlileri için bir ilgi noktasıdır, bu nedenle dahil edilmelidir, ancak yalnızca tam olarak hakim olan diller. Bu tür bilgiler küçük bir sütunda ve özgeçmişin sonunda bırakılabilir.

Editör: Haber Merkezi