Akdemir, yaptığı yazılı açıklamada, oruç tutmanın kalp krizi riskini artırmayacağını belirterek, oruç tutmanın faydalı olduğunu ve kalp krizi riskini azaltacağını savundu.
Kalp ve tansiyon hastalarının oruç tutmalarının önünde engel bulunmadığına işaret eden Akdemir, şunları kaydetti:
''Ramazan ayında bize çok sık sorular geliyor. Kalp hastası oruç tutabilir mi- Tansiyonumuz var oruç tutabilir miyiz- Kesinlikle oruç tutabilir, buna engel yok ama hastaların özellikle iftarda ve sahurda bol miktarda su almalarını öneriyorum. Daha önce almakta olduğu ilaçları gündüz değil, gece almalarını öneriyoruz. Yine gündüz saatlerinde çok miktarda güneş altında bulunmamaları, güneş altında ağır işlerde çalışan kalp hastaların ise oruç tutmamasını öneriyoruz.
Kişi yakınlarda kalp ameliyatı geçirdiyse, ileri evrede kalp hastası olanlar, sürekli ilaç kullananlar ve hastanede yatalak olanlar oruç tutmamalıdır. Bir kişiye kalp hastalığı teşhisi konmuşsa, doktoruna sorup oruç tutmayabilir. Tecrübemize göre oruç tutan hasta kişiler çok fazla fayda görüyor. Hem ruhen hem bedenen mutlu oluyorlar. Ayrıca klinik araştırmalarda orucun insan sağlığı üzerinde ve kalp sağlığında da faydalı olduğu açıklanmıştır.''
Akdemir, oruç tutmak isteyenlerin midelerini katı, kızartılmış ve yağlı yiyeceklerle doldurmamaları gerektiğine dikkati çekerek, bol sulu gıda ve meyve tüketilmesi, iftarda hızlı yemek yenmemesi, alkol ve sigaradan, iftarda üst üste sigara içilmesinden kaçınılması gerektiğini bildirdi.

Editör: Haber Merkezi