Bir aile içerisinde anne ve babanın ilk çocukları ile son çocukları arasında bulunan ortanca çocukları bazı durumlarda psikolojik açıdan ortanca çocuk sendromu hastalığına yakalanmaktadır. Genellikle olumsuz duyguları içeren bu sendrom ile çocuklar yetersizlik, kıskançlık, değersizlik veya boşluk hislerine kapılmaktadır.

İlerleyen yaşlarda bu olumsuz duygular yetişkinliklerindeki karakterlerini etkilemekte olup doğum sırasına göre kişilik özellikleri denilen alanı oluşturmaktadır. İkinci veya ortanca çocuk sendromu 2 kardeş arasında kendini dışlanmış hissettikleri psikolojik bir rahatsızlıktır.

Bu çocuklar kıskançlık ve yetersizlik duygularını en üst düzeyde yaşamakta olup aynı zamanda içe kapanıklık ve öz güvensizlik gibi birtakım durumlar ile bu sorunu ortaya koymaktadır.

Ortanca Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Ortanca çocuğun psikolojisi olumsuz duygular içermekte olup kendisinden büyük çocuğa ve kendisinden küçük çocuğa karşı kıskançlık ve çoğu zaman nefret veya kin hissi beslenmelerine neden olmaktadır.

Bazı durumlarda ortanca çocuk sendromu tetiklendiği takdirde önlenemez ve tehlikeli sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Kendini değersiz hisseden ve aşırı derecede asabi davranışlar sergileyen bu çocuklar ebeveynleri tarafından mutlaka desteklenmelidir.

Bu noktada ortanca çocuğa nasıl davranılmalı? Sorusu bu problemi yaşayan ebeveynler tarafından sık sık sorulmaktadır. Bu durumda ebeveynlerin sendromu hakkında farkındalık kazanması ve sabırlı olması sürecin çok daha rahat bir şekilde atlatılmasını sağlamakta olup aynı zamanda ortanca çocuğa ekstra ilgi gösterilmesi ve kendisini önemli hissetmesinin sağlanması sendromun sönmesine yardımcı olmaktadır.

Editör: Haber Merkezi