Sakarya'da oluşumunu sürdüren Vatan ve Hürriyet Birliği, Adapazarı şehir merkezindeki eski Reji Sokağı (Bahçıvan sokak) girişinde dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Türk Milleti’nin tarihinde şanlı zaferlerle dolu dönemler ile çok sıkıntılı ve meşakkatli süreçler yaşadığına dikkati çeken Başkan Yaşar Dursun ve üyeleri, Bahçıvan Sokak girişinde toplanarak caddenin yeniden ‘Reji Sokağı’ olması gerektiğine ilişkin açıklama yaparak protesto gösterisi düzenlediler.

Başkan Dursun, yaptığı açıklamada, ’’Bu sıkıntılı dönemlerimize denk gelen olaylardan biri de Tütün Rejisi’dir. Osmanlı devleti’mizin son dönemlerinde aşırı borçlanmasını fırsat bilen yabancı devletleri, Osmanlı Devleti'mizden alacaklarının tahsili için 27 Mayıs 1883 yılında Tütün Rejisi kurup Müslüman Türk çiftçisinin tütününe el koymuşlardır. Tütün Rejisi Osmanlı Türk çiftçisinin tütününü çok düşük fiyatlarla alıp Türk çiftçisini mağdur etmişlerdir. Çaresiz kalan Müslüman Türk çiftçisi, ürettiği tütünü kaçak yollarla satma mecburiyetinde bırakılmıştır. Daha sonra binlerce Türk tütün çiftçisi, tütün kaçakçılığı suçundan ya yargılanmış ya da idam edilmiştir. Yüzbinlerce tütün çiftçisi ailesi perişan edilmiştir. İstiklal Savaşı hemen sonrası Türkiye Cumhuriyeti hükümeti Tütün Rejisi Kurumu’nu 1925 yılında satın alıp Müslüman Türk çiftçisini üretimde ve emeğinde özgürlüğüne kavuşturma zaferini kazanmış ve zulme son vermiştir. Bu nedenle Reji Sokağı ismi yaşatılmalıdır. Türk tarihinin zaferle sonuçlanan sıkıntılı günlerini gelecek nesiller Reji Sokağı ile hatırlamalıdır. Tekrar kamu yararı düşünülerek Bahçıvan Sokak ismi kaldırılıp yeniden Eski Reji ismi kullanılmalıdır.’’ İfadelerini kullandı.

Basın açıklaması sonrasında Vatan ve Hürriyet Birliği Başkanı Yaşar Dursun ve Birlik Üyeleri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 15 Ekim 1927 tarihinde başlayıp 20 Ekim 1927 tarihine kadar olan 6 gün boyunca, 36 saat 33 dakika süren ‘NUTUK’ kitabını vatandaşlara ücretsiz olarak dağıttılar.

Editör: Haber Merkezi