Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Sakarya Şubesi’nce yapılan yazılı açıklamada, “2012 Nisan ayından başlayan ve günümüze kadar gelen süreçte mesleki hak kayıplarımıza bir yenisi daha eklenmiştir. Yeni yapı ruhsat formu standardı yürürlüğe girmiştir. Tebliğin ardından; İçişleri Bakanlığı tarafından Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Yapı Belgeleri Uygulamasında ruhsat formu değişikliklerinin işlenmesiyle; yapı sahibinin, yapı müteahhidinin, şantiye şefinin, yapı denetçilerinin (fenni mesullerin) ve proje müelliflerinin ıslak imzalarının yer aldığı haneler kaldırılmıştır. Yeni yapı ruhsatı standardına göre; ruhsatı düzenleyen idare yetkilileri dışında yalnızca yapı denetim şirket yetkilisinin ıslak imzası alınması, yapı ruhsatı düzenlenmesi için yeterli olmaktadır. Buna karşın imza haneleri kaldırılan alanlarda sorumluların isimlerinin ve ilgili bilgilerinin kaydedilmesi uygulaması devam etmektedir.

“SORUN OLUŞTURUR”
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Bürokrasiyi azaltma’ gerekçesi ile uygulamaya koyduğu bu yeni düzenleme, hem kamusal, hem de mesleki anlamda ciddi sorunları beraberinde getirecektir. Yapı ruhsat belgesinde “proje müellifi” imzalarının kaldırılması proje sahibi mimar ve mühendislerin, müelliflik haklarının korunmasını imkansız hale getirecektir. Bu yeni düzenleme, sahte mimar ve mühendislerin, yapı müteahhitlerinin, şantiye şeflerinin sisteme dahil olmasına yol açabileceği gibi, gerçek kişilerin bilgileri dışında, yalnızca bilgileri kullanılarak yeni ruhsatların düzenlenmesine zemin hazırlayacaktır.”

“YÖNETİCİLER YANILTILIYOR”
“Yapı ruhsatlarından mimar ve mühendis imzalarının kaldırılması kararından da ivedilikle vazgeçilmelidir. Yöneticilerimiz bürokratları tarafından yanıltılmaktadır. Anılan tebliğ ile ayrıca; yapı sahiplerinin de kendi mülkleri üzerindeki imzalı onaylarının kaldırılması; yapı sahibinin hangi mimari proje ile ruhsat alındığını kontrol edememesi sonucuna yol açacak ve ağır mülkiyet hakkı ihlalleriyle karşılaşılacaktır. TMMOB’ye bağlı meslek odalarımızın konu ile ilgili çalışmalar ve mesleki haklarımıza yapılan bu adaletsizliğe karşı hak arama mücadelemiz yasal sınırlarımız içerisinde kararlılıkla sürdürülecektir.”

Editör: Haber Merkezi