Sakarya Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Mete “Türkiye’de insan kaynaklı iklim değişikliğine bağlı olarak sadece büyük şehirlerimizde meydana gelen sel hasarlarının neden olduğu maddi kayıpların neredeyse depremlerin neden olduğu maddi kayıplara yaklaştığını belirtti.  Mete Yaşanan sel felaketlerinin birinin bıraktığı izler silinmeden üstüne yeni bir sel felaketinin eklendiğini belirterek, “Doğal olaylar her zaman olacaktır fakat önemli olan bu durumu felakete dönüştürmeden gerekli önlemlerin alınmasıdır” dedi.
Cevdet Mete, “Ülkemizde Afet Risk Yönetimi Stratejisiyle birlikte İklim Değişikliğine Uyum tüm politika ve programlarla desteklenmelidir. Afetin ne zaman geleceği belli olmaz, oluşabilecek her duruma göre iklim yönetim senaryolarının bir an önce oluşturulması gerekir. İklim risk yönetimi yaklaşımı ile Türkiye’de halkın güvenliği ve refahı için yapılan çalışmalardan daha yüksek katma değerler üretebilmesi mümkün olabilecektir” dedi.
BORÇ ERTELEMELERİ
Cevdet Mete Borç ertelemelerine de değindi. Ertelemelerin beklenen faydayı sağlayamadığına dikkat çeken Mete, “Geçen sene yaşanan don olayı birçok çiftçimizin bir yıllık emeğinin bir günde yok olmasına sebep oldu. geçen yılın zararını kapatamayan üretici, bu yıl da fındık, çeltik, buğday ve ayçiçeğinde beklediği rekolteyi alamayacak. Yine bazı önemli ürünler de ihracata gidilecek” dedi.
Başkan Mete yaşanan tüm afetler nedeniyle ödenemeyen kredi borçlarının ertelenmesine yönelik kararın bu yıl da yayınlandığını belirterek, ancak borç ertelemelerinin 1 yıl ve faizli olması, ayrıca sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınan düşük faizli kredileri kapsaması nedeniyle beklenen faydayı sağlamadığını ifade etti.
TARIM SİGORTALARININ ÖNEMİ
Başkan Mete; geçen yıl yaşanan don felaketi hasar ödemelerinin tarım sigorta ödemelerinde birinci sıraya yerleştiğini, bu tablonun bir yıllık geleceğin bir günde heba olmaması için tarım sigortalarının önemini bir kez daha hatırlattığını vurguladı. Cevdet Mete şöyle devam etti: “Tarım sigortası dolu, fırtına, hortum, yangın, sel baskını, heyelan ve deprem gibi doğa olaylarından kaynaklanan zararı karşılamakta, dolayısıyla mevzi yağışlar sigorta dışında kalmaktadır. Bu nedenle bakanlığın acil olarak devreye girerek, üreticinin mağduriyetini giderecek çalışmaları bir an önce yapılması gerekmektedir.”
TOPRAK KALİTESİ
Türkiye’de en verimli ovalardan biri olarak bilinen Sakarya Ovası’nda yaşanan seller ve taşkınlar nedeniyle toprak ph’ının şu anda tarım topraklarında olması gerekenin üst sınırında olduğunu dikkat çeken Cevdet Mete, “Suyun tarlada göllenmesi toprakta taban suyunun seviyesini yükselterek kalitesini bozmaktadır. Uzun vadede ithalatçı bir ülke konumuna düşmemek için gerekli drenaj sistemlerinin düzgün yönetilmesi, kanal ıslah çalışmalarının her yıl elden geçirilmesi tarım topraklarının korunması için elzemdir” ifadesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi