Uzun bir süredir kulağımıza çalınan metaverse nedir? Bu sanal dünyaya dair bilmeniz gerkeen şeyler nelerdir? Bu listemizde kripto paralar, NFT’ler ve blok zinciri teknolojisi gibi metaverse bünyesinde yer alan kavramları derledik.

Metaverse hakkındaki temel bilgilerden bahsetmeden önce bu kavramın ne anlama geldiğini açıklamakta fayda var. Kısa bir tanımla metaverse nedir? Bu kavram neden şimdi ortaya çıktı?

Metaverse Nedir?

Metaverse birçok kişi için internetin bir sonraki hali olarak görülmektedir. Türkçeye sanal evren olarak aktarabileceğimiz metaverse, bugün internette yaptığımız pek çok şeyin üç boyutlu dijital ortamlarda yeniden yorumlanmasıdır. Örneğin iş arkadaşlarınızla yapacağınız bir toplantıyı kafanıza geçireceğiniz bir sanal gerçeklik gözlüğüyle gerçekleştirdiğinizi düşünün.

Bu dijital dünyada kendi karakterinizi oluşturabilir, arkadaşlarınızla oyun oynayabilir ve alışveriş de yapabilirsiniz. Metaverse internetteki oyun ve sosyal medya platformlarının iki boyutlu noktadan üç boyutlu bir sürece geçiş halidir.

1. Metaverse dünyasına katılmak için bir sanal gerçeklik gözlüğüne ihtiyacınız var.

Şu anda yüzlerce firma metaverse çalışmalarını sürdürüyor. Her biri insanların içerisinde pek çok şey yapabileceği zengin bir sanal ortam sunmayı hedefliyor. Bu sürece katılmak için ise güçlü bir bilgisayara ve bir sanal gerçeklik setine ihtiyacınız var. HTC Vive, Oculus Quest ya da PSVR2 gibi ürünler ile metaverse benzeri ortamlara katılım sağlayabileceksiniz.

2. Metaverse dünyasında da NFT ve kripto paralar var.

Son birkaç yılda hayatımıza giren dev teknolojik gelişmeleri birbirinden ayırmamak gerekiyor. İleride çok daha sağlam bir temele kavuşaacak olan metaverse evreninde de kripto paralar olacak. Bugün Bitcoin Buyer gibi platformlar üzerinden bilgi alarak edindiğimiz dijital varlıklar metaverse sınırları içerisinde de kendine yer bulacak.

Elbette internetin yeni dijital sanat eserleri olan NFT'leri de sanal evrende var olacak. Böylece üç boyutlu dijital düzlemde yaptığınız satın alımların size ait olduğu doğrulanacak.

3. Metaverse henüz tamamen hazır değil.

Metaverse çalışmalarını adını Meta olarak değiştiren Facebook gibi birçok firma yürütüyor.  Teknoloji devlerinin birçoğu bu alana yatırım yapmaya ve internetin yeni halini inşa etmeye başladı. Fakat metaverse hala tamamen hazır değil. Dünyanın dört bir yanından kullanıcıların bağlanacağı bu sanal ortamın sınırsız ve özgür bir alan olması gerekiyor.

Normalde internette alışveriş yaparken diğer sekmeden şarkı açmak mümkün. Fakat bu kadar basit bir dijital rutin metaverse sınırları içerisinde nasıl tekrar yorumlanacak, henüz bilinmiyor.

4. Metaverse yakın zamanda internetin yerini almayacak.

Sanal evren her ne kadar internetin yeni seviyesi olarak görülse de tamamen yerini alamayacağını söyleyebiliriz. Bunun sebebi ise internete erişmenin kolaylığından kaynaklanıyor. Günümüzde internetsiz bir ev görmek neredeyse mümkün değil.

Fakat sanal gerçeklik gözlükleri özellikle Türkiye'deki elektronik ürün fiyatlandırmaları dolayısıyla ekstra lüks ürünler haline geldi.

İşte metaverse furyasına dair bilmeniz gereken dört temel bilgi. Sanal dünyada görüşmek üzere!

Editör: Haber Merkezi