Anadolu Gençlik Derneği Sakarya Şube Başkanı Ali Ahmet Çelik ve yönetim kurulu üyeleri 31 Aralık’ta gerçekleşecek Mekke’nin Fethi programı öncesi basın mensuplarıyla kahvaltıda buluşarak Fetih Gecesi hakkında bilgi verdi.

FETİH, ZULME SON VERMEKTİR

Mekke’nin Fethi’nin anlamına dikkat çeken ÇELİK: “Fetih, zulme son vermek için Din-i Mübin’in mübarek elini dokundurarak açtığı tüm mukaddes kapıların adıdır. Fetih hakkın üstün tutulması için tüm batıl prangaların kırılmasıdır. Fetih işgalin zıttıdır. İşgaller girdiği topraklara kan, zulüm, gözyaşı götürürken; fetih ise girdiği topraklarda adaleti, sevgiyi ve kardeşliği inşa eder. İslam tarihi bu minvaldeki şerefli fetihlerle doludur. Hiç şüphesi bu fetihlerin öncüsü 11 Ocak 630 (m) yılında gerçekleştirilen Mekke’nin fethidir. Bu fetih Hz. Peygamber Aleyhisselamın komutanı olduğu kutlu bir ordu tarafından gerçekleştirilmiştir. Mekke’nin Fethi, İslam tarihinde gerçekleştirilecek olan diğer fetihlere örnek teşkil etmiştir.

Nitekim Mekke’nin fethiyle; batıl hakka, şirk tevhide, karanlık aydınlığa, zulüm adalete tebdil etmiş ve fethin esas manası, bizzat Hz. Peygamber Aleyhisselam tarafından tatbik edilmiştir. Müslümanlar bu fetihle hiçbir şahsi dava gütmemiş, önceleri kötülük yapmış olan pek çok kişi, Müslümanlar tarafından affedilmiştir. Bizzat Hz. Peygamber Aleyhisselam kendisine işkenceye yeltenen, kendisine karşı duran hatta kendisi ile savaşan insanları Mekke’nin Fethiyle affetmiştir.

Kin ve intikam duygusu ile hareket etmemiş ve üstün ahlakı ile Müslümanlara “En güzel örnek” olmuştur. Mekke kılıçlar çekilmeden fethedilmiş ve şehirlerin anasına adalet hâkim olmuştur. Zulüm ve gözyaşı dinmiş, mazlumların feryatlarına son verilmiştir. Bizlerin bu fetihten alacağı çok ders vardır. Fetih, şefkat demektir, fetih adalet demektir, fetih hak sahibine hakkını teslim etmektir. Fetih zulme son vererek hak ve adaletin hâkim olmasını sağlamaktır.” dedi.

AMACIMIZ FETİH AHLAKINI CANLI TUTMAK

Bizler Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı mensupları olarak her yıl Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 31 Aralık akşamı Mekke’nin Fethi programlarını icra ediyoruz. Elbette ki hedefimiz salt salon programı icra etmek, insanları salonlara doldur-boşalt yapıp onlara faydasız nutuklar çekmek değildir. Programlardaki esas gayemiz; her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz fetih ahlakını insanımızın gündemine getirebilmek ve teşkilatlarımızı fetih ruhu ile diri tutmaktır.

Bizim fetih ahlakı diye bahsettiğimiz, peygamberimizin hayatına teşmil ettiği ve başta Mekke olmak üzere Müslümanların fethettiği bölgelerde İslam ile yayılan ahlaktır. Yani zulme son vermek, affetmek, kin gütmemek, kardeş olabilmek ve bu kardeşliği kalıcı hale getirebilmektir. Bu ahlak, senden olmayan ve senin gibi düşünmeyen hak sahibine hakkını teslim etmeyi gerektirir. Bu ahlak aleyhimize de olsa adaleti tüm mekanizması ile işletmeyi gerektirir. Toplumların huzur ve refahı; her yıl 31 Aralık’ta gündeme getirmeye çalıştığımız bu fetih ahlakı ile mümkündür.

İNSANLIĞA ÇAĞRIMIZ VAR!

Anadolu Gençlik Derneği mensupları; her yıl icra ettikleri Mekke’nin fethi programları ile “fetih” bağlamında bu evrensel değerleri hatırlatmakta ve tüm insanlığa; “Gelin bu değerleri hayatımızda ikame edelim” çağrısında bulunmaktadır.

Bu sese kulak veren yüz binlerce insan ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinde salonları doldurmakta ve fetih ruhunu yad etme fırsatını yakalamaktadır. Yine Mekke’nin Fethi programlarında şahsi olarak gözetmemiz gereken hususu bir kez daha hatırlayalım: Bu programları hazırlayan Anadolu Gençlik Derneği Mensupları başta olmak üzere, programı sunan ve katılan herkesin programın mahiyetini idrak ederek kişilik inşasına gitmelidir. Fetih ahlakını önce kendi nefsinde uygulamak için bireysel bir çaba içerisinde bulunmalıdır. 31 Aralık akşamı Mekke’nin Fethi’ni hatırlayan herkes, yeni bir muhasebe sürecine girildiğini fark etmeli, geçen ve gelecek senenin fetih ahlakı ile bağdaşıp bağdaşmadığı vicdanen kontrol edilmelidir.

FETİH RUHUNU KUŞANMANIN DERDİNDEYİZ

Fethin 1391. Yılında, “Aynı ruh ve mananın izinde” Mekke’nin Fethi programında buluşuyoruz. Mekke’nin Fethi programıyla ilgili AGD tarafından yapılan yazılı açıklamada, yıllardır Mekke’nin Fethi programı düzenlendiği hatırlatılarak;

“Mekke’nin Fethi’ni her yıl olduğu gibi aynı coşkuyla sesimizin ulaştığı tüm dünyadaki hanelerde kutlamak gayesindeyiz. Bilindiği üzere yeryüzünün ilk binası Kâbe’nin bulunduğu şehir olan Mekke, İslam ordularınca Ocak 630 tarihinde fethedilmiştir. Biz bu programları düzenlerken fethin hicri ya da miladi yıl dönümünü ya da fethin kronolojisini konuşmaktan ziyade fetih ruhunu kuşanmanın derdindeyiz” ifadeleri kullanıldı.

7’DEN 70’E HERKESİ FETİH ÇOŞKUSUNA DAVET EDİYORUZ

31 Aralık’ta gerçekleşecek Mekke’nin Fethi programına tüm Sakarya halkını davet eden Çelik: “Birçok bölgede gerçekleştireceğimiz Fetih buluşmasının; Yeni Bir Dünya’nın kurulmasına ve 7 milyar insanlık âleminin saadetine vesile olması inancıyla programımıza 7’den 70’e, Edirne’den Kars’a, Avrupa’dan Afrika’ya, Balkanlardan Asya’ya aynı duyguyu paylaşan herkesi davet ediyoruz. 31 Aralık akşamı 19.54’te Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda gençlerimiz tarafından icra edilecek güzel bir programa beraber iştirak edeceğiz.” dedi.

AH ŞU GENÇLER!

Programı başından sonuna kadar liseli öğrencilerin şekillendirdiğini ifade eden ÖZEN: ”Miladi 2021 yılını geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde hala gençlerin sorumluluk alıp almadıklarını tartışıyoruz. Biz bu konuyu bir sorun olarak görmek yerine bir imkan kabul ettik. Her yıl gerçekleştirilen Mekke’nin Fethi programını bu yıl tamamıyla komisyonumuzda bulunan genç kardeşlerimize emanet ettik. Sağ olsunlar yükü omuzlandılar. Var güçleriyle üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye gayret ediyorlar. İnşallah güzel bir geceyi birlikte geride bırakacağız.” dedi.

ORTAOKUL ve LİSE ÖĞRENCİLERİ SAHNEDE

Seyircilerin dikkatini diri tutacak seyir keyfi yüksek birçok etkinlik hazırladıklarını söyleyen ÖZEN: “Ortaokul ve liseler komisyonlarımızda yer alan öğrencilerimiz sahne performansları için hazırlanmaya devam ediyorlar. Tiyatro gösterimi, şiir dinletisi gibi çeşitli etkinlikleri misafirlerimize sunmaya çalışacağız. Güzel olan bu etkinlikleri genç kardeşlerimizin hazırlıyor olması. Yıllar sonra bu ülkeye değer katacak yönetici kadrolar bu sahnelerde tecrübe kazanacak.” ifadelerini kullandı.

EZGİ ve MARŞLARI İLE ABDULBAKİ KÖMÜR

Program içeriğinin kalitesinin ve çeşitliliğinin altına çizen ÖZEN: “Bant tiyatrolarıyla başladığı müzik hayatına şiir ve ezgi albümleriyle devam eden, aynı zamanda ezgi ve marş geleneğinin duayenlerinden olan Abdulbaki Kömür ağabeyimiz 31 Aralık gecesi bizlerle birlikte olacak. Bizleri kırmayarak davetimize icabet edeceği için kendisine teşekkür ediyorum. Müzik geleneğimizin ustalarından birini Sakarya’mız da ağırlayacak olmak bizleri heyecanlandırıyor.” dedi.

MUSTAFA AYDIN HOCA MEKKE’NİN FETHİ’NDE

Orhan Camii’nde yaptığı sohbetlerle Sakaryalıların gönlünü ve aklını doyuran Mustafa AYDIN Hoca’nın Mekke’nin Fethi’nde konuşma yapacağını belirten ÖZEN: “Her şehirde tebliğ vazifesini dert edinen ilim ehli büyüklerimiz var. Sakarya denilince akla gelen ilk isimlerden biri de Mustafa AYDIN hocamızdır. 31 Aralık gecesi hep beraber kendisinden ifade edeceğiz. Gönül coğrafyamızda büyüklerimizi tek tek kaybettiğimiz bu günlerde hocalarımızın kıymetini daha fazla bilmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

SAKARYA SOKAKLARINDA NELER OLUYOR?

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Anadolu Gençlik Derneği Sakarya Şubesi Liseler Komisyon Başkanı Yusuf Sadra Özen ‘’Senaryo yazımından oyuncu kadrosuna ve çekim ekibinden video düzenleme çalışması yapan arkadaşlarımıza kadar tamamıyla liseli gençlerle beraber organize ettiğimiz ve aralık ayının son on gününde üç bölüm şeklinde paylaşacağımız bir tanıtım videosu çalışması yaptık. Bu videoyla beraber hem kendi bünyemizdeki arkadaşlarımıza yetenekleri doğrultusunda bu tarz çalışmalar yapma fırsatı sunmayı, hem de sosyal iletişim ve becerilerini de geliştirmeyi amaçladık. Ayrıca önümüzdeki günlerde AGD Sakarya sosyal medya hesaplarımızdan üç ayrı parça olarak yayınlayacağımız bu videolarla aralık ayının sonunda yine tamamen genç kardeşlerimizle organize ettiğimiz büyük bir programa da davette bulunmuş oluyoruz. Bu vesileyle şehrimizdeki tüm liseli arkadaşları hem programımıza hem de beraber çalışmalar üreteceğimiz faaliyetlerimize davet ediyorum.’’ diye konuştu.

31 ARALIK’TA ATATÜRK SPOR SALONU’NDA

Son olarak gecenin önemine dikkat çeken Çelik: “Bizler Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak 31 Aralık gecesinde yüzlerce noktada Mekke’nin Fethi Programını yıllardır düzenliyoruz.

Bilindiği üzere yeryüzünün ilk binası Kâbe’nin bulunduğu şehir olan Mekke İslam Ordularınca 1 Ocak 630 tarihinde fethedilmiştir. Biz bu programları düzenlerken fethin hicri ya da miladi yıldönümünü ya da fethin kronolojisini konuşmadan ziyade fetih ruhunu kuşanmanın derdindeyiz. Fetih, bir beldenin ve o beldede yaşayan insanların dimağlarının İslam’a açılmasıdır. Fetih, küfrün karanlığının Kelam-ı Kadim’in berraklığıyla silinmesidir. Fetih, sonradan olma ilahlara reddiyedir. Fetih, insanların temel hak ve özgürlüklerini gasp eden zulüm düzeninden adil bir düzene geçen yolun açılmasıdır.

Fetih; insanın, merhametle ve adaletle buluşmasıdır. Fetih insan olmanın, halife kılınmanın, dağların yüklenmekten çekindiği bir yükü omuzlamanın ve kulluk sözü vermenin gereğidir. Fetih sadece hakkın hâkimiyeti için çıkılan bir seferin sonucu değil; bilakis o sefere çıkabilme dirayetidir.

Biz Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak bu coğrafyanın harcının İslam olduğuna, bu toprakları bize yurt yapan anlayışın fetih ruhu olduğuna inanıyoruz. İnsanımız kültür emperyalizminin yanında değil fetih ruhunun yanında durmaya çağıyoruz.” diyerek 31 Aralık Gecesi tüm Sakarya halkını Mekke’nin Fethi programına davet etti.

Editör: Haber Merkezi