Raporda, çocukların okulda verimli olabilmeleri için iyi sağlık koşulları içinde olmalarının gerekli olduğu vurgulanarak, çocuğun okul hayatına başlaması ile birlikte çocuklarda gıda seçiminde ailenin etkisinin azaldığı, çevrenin etkisinin önem kazanmaya başladığına dikkat çekildi.
BESLENME EĞİTİMİ
Okul kantinleri sürecine ilişkin önemli tespit ve önerilere yer verilen raporda, okul kantinlerinde personel olarak çalışacak kişilerin işe başlamadan önce beslenme, hijyen, sanitasyon, gıda sağlığı ve ilkyardım gibi konularda temel eğitime alınmaları yönünde valiliklerce eğitim programlarının düzenlenmesi gerektiği belirtildi.
GENEL BİLGİ TARAMA
Okul kantinlerinin denetiminin, valilik bünyesinde komisyon tarafından usulüne uygun ve eksiksiz yürütülmesi gerektiğinin altı çizilerek, ''Kantinlerde hizmet sunumuna yardımcı olması maksadıyla çalıştırılacak kişilerin işe başlamadan önce Cumhuriyet Savcılıklarından alınan arşiv kaydının yanı sıra ilgili Emniyet Müdürlüklerinden de bilgi mahiyetinde Genel Bilgi Tarama durumlarının bilinmesi'' önerisinde bulunuldu.
MEYVE SATIŞI
Okul kantinlerinde taze meyve satışının sağlanması ve öğrencilere bu besinlerin sağlıklı büyümeleri için tüketilmesi gerektiği hususlarının anlatılması gerektiği de belirtilerek, mevcut okul kantinlerinin fiziki koşullarının iyileştirilmesi ve ayrınca yeni okul projelerinde kantin olacak yerlerin belirli standartta olmasına yönelik önlemlerin alınmasına dikkat çekildi.
OKULLARA ''DİYETİSYEN''
Raporda, diyetisyenlerce valilikler tarafından yapılacak program dahilinde, belirli periyotlarda okullarda yeterli ve dengeli beslenme yönünde planlama ve izleme yapılmasının sağlanması gerektiği ifade edildi.
KANTİNLERİN FİZİKİ DURUMU
Raporda Türkiye genelinde yapılan yazışmalarda denetim sürecine ilişkin ifade edilen temel sorunlara da değinilerek, okul kantinlerinde gıdaların ambalajsız ve açıkta satışının yapıldığı, çiğ hazırlanan yiyeceklerin üzerinin streç film ile kapatılarak yeterince muhafaza edilmediği, okul idaresinin gıda güvenliği ve hijyen konusunda bilinçsiz olduğu ifade edildi.
DÜŞÜK KALİTE
Okul kantin işletmecilerinin ve çalışanlarının giyim, kuşam ve davranış biçimleriyle gelişim sürecinde olan öğrencilere iyi örnek olmadığı belirtilerek, okul kantinlerinin fiziki durumlarının yetersiz olduğu, kantinlerde öğrenci sağlığına uygun olmayan ve kalitesi düşük gıdaların satıldığı ve okullarda kantin denetimlerinin titizlikle yapılmadığı kaydedildi.