17 Ağustos 1999 İzmit-Adapazarı ve 12 Kasım 1999 Düzce depremleri nedeniyle Türkiye’nin gelişmiş, sanayileşmiş ve nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu Marmara Bölgesi’nde büyük can ve mal kayıplarının yaşandı. Sakarya ise Türkiye’nin gerçeği olan depremlerden en fazla etkilenen şehirlerinden biri. 

Marmara’da en son 5,0 üzerinde 23 Kasım 2022 tarihinde 5,9 büyüklüğündeki Düzce Depremi meydan geldi. İstanbul ve çevre illerinde hissedilen deprem, Sakarya’da da büyük bir korkuya yol açmıştı. Son zamanlarda özellikle Doğu Marmara Denizi altında beklenen büyük bir depremin Sakarya için de önemli bir tehlike olduğu bilim insanları ve akademisyenler tarafından hemen her gün dile getiriliyor. SAÜ’lü akademisyenler başta olmak üzere ilgili STK temsilcileri, jeoloji ve jeofizik mühendisleri, Sakarya’nın olası bir depremde önlem alınmadığı takdirde büyük hasarlar alacağını vurguluyor. Yetkililer her zaman olduğu gibi depremlerin değil yıkılan binaların öldürücü olduğunun altını çiziyor. 

ÇALIŞMALARA BAŞLANMALI

Marmara Bölgesi’nde 1905 yılından 2022 yılına kadar 5,0 üzerinde belirli zamanlarda 57 deprem meydana gelmiş ve bu depremlerin birçoğunda Sakarya’da olmak üzere bazı iller, büyük kayıplar verdi. Yetkililer, olası bir depremde tehlikenin belirlenmesinin, deprem zararlarının azaltılması için çalışmalar yapılmasının ve deprem afet farkındalığı oluşturulmasının gerektiğini ifade ediyor. 23 yıl önce büyük kayıp veren Sakarya’da bu süre zarfı içerisinde somut adımlar atılmadı. Somut adımlar atılmadığı takdirde olası bir depremde Sakarya’nın büyük kayıplar vereceği kaçınılmaz.

Editör: Haber Merkezi