Veteriner Hekim Yıldız, “Kurban Bayramı’na yaklaşık bir aydan daha kısa bir süre kaldı. Tüm İslam aleminde ve de halkımızda tatlı bir telaş başladı. Ülkemizde kurbanlık hayvan olarak sığır, koyun, keçi tercih edilmektedir. Kurbanlık hayvan seçilirken dişi kurbanlıktan çok, erkek hayvan seçmeliyiz.

DAMIZLIK YASAK
“Devletin büyükbaş hayvanlarda damızlık hayvanların kesim yasağı mevcuttur. Eğer inek damızlık vasfını kaybetmişse, serbest veteriner hekim raporuyla kurban kesilebilir. İki yaşını doldurmuş danalarda alt çenelerinde 2 büyük dişin olması gerekiyor. Dışarıdan bakıldığında et dolgunluğuna, kemiklerin inceliğine dikkat edilir.”

TÜYLERİ PARLAK OLMALI
“Arka kısmının dikdörtgen değil de kare şeklinde dolgun olması tercih konusudur. Kurbanlık hayvanımızın tüylerinin parlak olması sağlıklı olduğunun göstergelerinden biridir. Dinimizde hayvanın fiziki olarak bir eksikliğinin olmaması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse kör olmamalı ya da boynuzu sonradan bir şekilde kırılmış olmamalı, kuyruğu kesik olmamalı.”

VETERİNER ONAYI
“Kurbanlık hayvanınızın sağlık yönünden kurban öncesi ve de kurban kesildikten hemen akabinde serbest bir veteriner hekim tarafından ‘insan gıdası olarak kullanılmasında sakınca yoktur’ onayı alınması son derece önemlidir. Örneğin tüberküloz ya da paraziter hastalıklar v.b. Kurban seçiminde kesim yerinin mevcudiyeti, kesim yerinin temizliği, kesim ekibinin profesyonelliği de son yıllarda önem kazanmaya başladı. Kurban kesiminin son derece rahat geçmesini temin eder.”

KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK
“Koyun, keçilerde de aynı kriterler geçerlidir. Küçükbaş hayvanlarda, oğlaklar en az 1 yaşında, kuzuların en az 6 aylık ve annesi kadar olması gerekiyor. Koyun ve koçlar zaten kurban edilebiliyor ama yaş şartı koyun ve keçilerde farklılık gösteriyor. Oğlakların 1 yaşında olması lazım. Erkek kuzular en az 6 aylık olmalı. Bir yaşını doldurmuş olan hayvanlar zaten kurban edilebiliyor."

Editör: Haber Merkezi