TERÖRE LANET
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Kent Şurası Başkanı Yavuz Deniz, sözlerine 15 Temmuz darbe girişimine değinerek başladı. Deniz, “Ülkemiz, hepimizi üzen 15 Temmuz kalkışması ile karşı karşıya kaldı. FETÖ terörünü şiddetle lanetliyor ve kınıyoruz. Ülkemizin bir daha bu tür durumlarla karşı karşıya kalmamasını temenni ediyoruz. O gece şehit olan 240 demokrasi şehidimizi rahmetle anıyoruz. 15 Temmuz gazilerimize de buradan bir kez daha olsun diyoruz. Bu yaşanan olayın ardından ülkemiz üst üste terör saldırıları ile karşı karşıya kaldı. İnanıyorum ki bununda üstesinden hep birlikte geleceğiz. Çünkü bizler Türkiye Cumhuriyetimizin birer ferdiyiz. Başka Ülkerlerle karşılaştırılmayacak kadar birbirimize yakınız. Terör meselesi kısa sürede temizlenecek ve bizler de geleceğe huzur ve güvenle bakacağız” diye konuştu.

KÜLTÜR MERKEZİ
Yavuz Deniz, giriş konuşmasının ardından şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Büyükşehir Belediyesi’nin yeni Kongre Merkezi için başlattığı çalışmalara değinen Deniz, “Şu an Abasıyanık İş Hanı yıkılıyor, Sakarya Büyükşehir Belediyesi buraya güzel bir kültür merkezi yapacak. Bu, şehrimiz için önemli bir gelişme. Yeni merkez, şehrimizdeki önemli bir eksikliği giderecek. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

KADIN DOĞUM HASTANESİ
Yeni Kadın Doğum Hastanesi’nin inşaatında yaşanan gecikmeye de değinen Deniz, “İnşaat çalışmalarında yaşanan gecikmeyle yetkilerden açıklama yapmalarını bekliyoruz. Doğum evi hastanesi ile ilgili tek bildiğimiz temeline kazıklı sistem çakılıyor. Fakat bunda da bir ilerleme yok” ifadelerini kullandı. 

TRAFİK SORUNU
Şura Başkanı Yavuz Deniz’in üzerinde durduğu bir diğer sorun ise şehirdeki trafik sorunu oldu. “Sakarya’nın trafik sorunu ne olacak?” diye soran Deniz, “Trafik sorununa maalesef ilçeler de dahil. Geçtiğimiz günlerde aracımla Akyazı ilçesine gittim. Maalesef orada da trafik sorunu var. Adapazarı’nda ise trafik her an kilit vaziyette. Trafik sorununa acil bir çözüm bulunması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

YENİ GİRİŞ KAPISI
Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin şehre yeni giriş kapısı kazandırmak için başlattığı projeye de değinen Yavuz Deniz, “E-5 Karayolu üzeriden şehre giriş kapısı olarak Taşlık yolu üzerinden yol açma çalışması yapıldığını öğrendik. Bu yol, yeni stadın önünden çevre yoluna bağlanacak.  Buradaki çalışmaların bir an evvel tamamlanarak yolun ulaşıma açılmasını bekliyoruz. Bu yolun şehrimizin doğu bölgesi girişine büyük bir nefes aldıracağına inanıyoruz” dedi.

ŞEKER FABRİKASI ARAZİSİ
Yavuz Deniz, konuşmasında Şeker Fabrikası arazisiyle ilgili endişelerini de dile getirdi. Şura Başkanı, “Şeker Fabrikası’nın 2017 yılında kaldırılacağını duyduk. Nereye gidecek ne olacak bilmiyoruz. Peki, şeker fabrikasının arazisi ne olacak? Bunu herkes merak ediyor. Yetkili isimlerin bu araziyle ilgili planlarını açıklamalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

‘STADIN ADI DEĞİŞMESİN’
Deniz yeni yapılan statla ilgili olarak da, “Yeni stadın tamamlanmak üzere, bu stadın adı ne olacak? Bizler Atatürk stadı olarak adının aynen kalmasını istiyoruz” dedi.  Deniz, eski stat arazisinin nasıl değerlendirileceğini yetkililerden açıklamasını istedi.

ÇİMENTO FABRİKASI
Geyve’de kurulması planlanan ve halkın tepkisi sonrasında şimdilik askıya alınan çimento fabrikası da Deniz’in gündeme getirdiği diğer konu oldu. Sakarya’da büyük bir kesimin buı  fabrikayı istemediğine dikkat çeken Deniz, “Bundan sonraki süreçle ilgili neler olacak bunu Sakaryalı yetkilerden duymak istiyoruz” dedi.

HENDEK’E FİLM PLATOSU
Şuranın yeni üyesi Halil Müftüoğlu ise Diriliş benzeri yeni bir dizi çekileceğini ve kendisinin de bu yapımda rol alacağını belirtti. ‘Metehan’ adlı dizinin 47 bölümden oluşacağı aktaran Müftüoğlu, Sakarya iş dünyasından filme katkı vermesini beklediğini belirtti. Müftüoğlu, Hendek Belediyesi’nin 300 dönümlük alanda bir film platosu kuracağını da önemli bir gelişme olarak şura toplantısında açıkladı.

‘YOLLAR OTOPARK OLDU’
Müftüoğlu’ndan sonra söz olan şura üyesi Tansu Uzun ise, yol kenarlarının otopark olarak kullanılmasının yarattığı sıkıntılara değindi. Anayasa Mahkemesi’nin yolların otopark olarak kullanılamayacağına ilişkin kararını hatırlatan Uzun, “Buna rağmen yollar oto park olarak kullanılıyor,  araçlardan para alınıyor. Neden Büyükşehir Belediyesi buna müdahale etmiyor. Yolların otopark olarak kullanılmasına neden izin veriliyor. Bir caddeye ambulans gelse ikinci bir araba caddeden geçmiyor. Peki yangın olsa bu sokaklara itfaiye nasıl girecek. Bu yolar yapılırken belediye neden planı uygulanacak şekilde yapmadı?” ifadelerini kullandı.

FAKÜLTE REKABETİ
Şura üyesi Mehmet Hamaz, ikinci üniversite için ilçeler arasında yaşanan rekabete dikkat çekti.  Hamaz, “Sakarya’da 2. Üniversite nereye yapılacak diye bir tartışma var. Herkes kendi ilçesine fakülte istiyor. Yeni üniversite Pamukova’da bulunan askeri havaalanının olduğu yere yapılabilir. Geniş bir alan var, ayrıca bu hat üzerinde hızlı tren var. Eskişehir’e de yakın İstanbul’a da” diyerek kendi önerisini dile getirdi.

‘TUĞLA MI YİYECEĞİZ?’
Şura üyesi Ahmet Erdem ise tarım alanlarının yapılaşmaya açılması konusunda endişelerini dile getirdi. Erdem, “Karaman yolu üzerinde tarım alanlarına binalar yapılıyor. Depremden sonra da dünyanın enkazı çıktı. Şimdi tarım alanlarında tuğla mı yiyeceğiz biz” diye konuştu.

‘YENİ ÜNİVERSİTEYE ULAŞIM KOLAY OLMALI’
Şuranın kurucu üyesi Prof. Dr. İsmail Çallı ise Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü yaptığı dönemde ikinci üniversite konusunu gündeme getirdiğini ancak bunun bazı çevreler tarafından engellendiğini hatırlattı. İkinci Üniversite konusunun bugünlerde yine şehrim en önemli gündemi haline geldiğini belirten Çallı, yeni üniversitenin trafik akışını engellemeyecek ulaşımı kolay bir noktada olması gerektiğini söyledi.

ÇEVRESEL ENDİŞELER
Sakarya’daki çevresel endişelere ilişkin görüşlerini de dile getiren Çallı, “Geyve ilçesinde çimento fabrikası kurulması yönünde halkın tepki göstermesini önemsiyorum. Kocaeli’de Hereke diye yeşil bir yer vardı orayı çimento fabrikası mahvetti. Orada şimdi bir tane ağaç yok. Burada da fabrika kurulursa fabrikadan çıkacak kimyasallar 5 yıl içinde çevreyi yok eder, yeşil göremeyiz. Sapanca ve Kırkpınar dağlarına ormanın içine villalar yapılıyor. Araplar yerleşiyor 5 yıl sonra bu bölge yaşanamaz hale gelecek çünkü tüm güzellikler yok ediliyor” şeklinde konuştu.

ÖZTÜRK’TEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Sakarya Kent Şurası Kurucu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu ise Türkiye’nin içerisinden geçtiği süreçte daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç olduğunu vurguladı. Hacıeyüpoğlu “Ülkemizin selamete çıkması için her gün dua ediyoruz. Şehrimizin sorunları var, şehrimiz büyüdükçe hali ile sorunları da artacak. Şehrimizi yöntemlerin bu sorunları biran önce çözebilmek için şehrin tüm kesimlerini dinlemesi gerekir. Bu konuda politik davranılmaması gerekir” dedi.

‘TARIMSAL SANAYİ İLE KALKINMALIYIZ’
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yaptığı dönemde, şehre kurulması planlanan birçok fabrikaya karşı çıktığını hatırlatan Hacıeyüpoğlu, “Sakarya tarım ve sanayi ile kalkınması gerekir. Hangi sanayi derseniz tarıma dayalı sanayi, ihracat yapan sanayi ile” ifadelerini kullandı.

‘HER İLÇEYE ÜNİVERSİTE OLMAZ’
İkinci üniversite konusuna değinen Hacıeyüpoğlu, “Şimdi her ilçe üniversite istiyor, şimdi her ilçeye üniversite olmaz. Sakaryalı parlamenterler Ankara’ya gitmişler Mili Savunma Bakanı ile görüşmüşler askeriyenin yerleri ne yapılacağı konusu görüşülmüş. İnşallah bu yerleri üniversitelere verirler” dedi.

‘GÜZEL ŞEYLER OLUYOR’
Şehirdeki dönüşüm çalışmalarını da değerlendiren Hacıeyüpoğlu, “Sakarya’da güzel şeyler de oluyor. Vagon fabrikası arkasında geçişte yapılan düzenleme çok güzel olmuş. Üniversite vakfı okulun arkası 32 evlere giriş kavşağın düzeltilmesi gerekir. Öte yandan tüm ilçelerin yolu yapıldı Karapürçek ilçesinin yolu yapılmadı. Bu yolun da bir an evvel yapılması gerekiyor. Erenler’de ise Uluyolun yapılması gerekiyor bu yolda sorun var. Şehirde arsalarda gelişi güzel oto parklar var herkes farklı ücret alıyor buna da son verilmeli. Eski stadın yeri boş bırakılmalı bu şehre yeşil alan olarak kazandırılmalıdır. Sakarya’da yeni cazibe merkezleri oluşturulsun her bölge orantılı şekilde gelişerek çekici semtler olsun” diye konuştu.

‘KARASU DUBLE YOLU YETMEYECEK’
Şura üyesi Taner Başoğlu ise Karasu Limanı’nın tamamlanması sonrasında bölgede yaşanabilecek sıkıntıları gündeme getirdi. “Karasu limanı açıldı o bölgeye yoğun ilgi var. Yoğun araç trafiği var. İki yıl sonra Karasu duble yolu yetmeyecek şimdiden bu bölge için önlem alınması gerekir” önerisinde bulundu.

‘GIDA SIKINTISI YAŞAYABİLİRİZ’
Şura üyesi Hamdi Şenoğlu ise sürdürülebilir tarım uygulamalarının önemine dikkat çekti. Tarımsal üretimin 50 yıllık planlamalara göre yapılmasını öneren Şenoğlu, “Yoksa ilerde tarım topraklarımız yetersiz durumda olunca gıda konusunda sıkıntı çekmemiz kaçınılmaz. Su kaynaklarının korunması için de 50 ile yüz yılık planların mutlaka yapılması gerekir. Su tüketimi her geçen yıl artıkça kaynaklar da azalıyor. Bu bağlamda planlı önlem gerekir. İnsanlık için ve toprak için gerekli suyu da çok iyi koruma altına almalıyız” dedi.

BETONLAŞMA ARTIYOR
Şura üyesi Celalettin Tanta ise Arifiye çevreyolu  üzerindeki betonlaşmayı gündeme getirdi. Verimli tarım alanlarının bir bir yok edildiğini dile getiren Tanta, “10 yıl sonra mısır, kabak, birçok ürünü ekebilmek için bir toprak bulamayacağız. Betonlaşmanın önlenmesi gerekir. Benim yaşım 70, bizden sonraki nesiler kıtlık çekmesin topraksızlık çekmesin. Sapanca yeşil dağlarına yapılan binanlar hiç iç açıcı değil. Bununla ilgili  önlem alınması gerekir” ifadelerine yer verdi.

Sakarya Kent Şurası Toplantısı, yeni yılın hayırlara vesile olması dilekleriyle sona erdi. Şura üyeleri Ocak ayının son haftasında yeniden buluşmak üzere toplantıyı sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi