Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Kaynarca’da yaşanan sel felaketinin kader değil; hatalar, ihmaller ve yanlışlar zincirinin sonucu olduğunu söyledi.
Özkoç, dün CHP Parti Meclisi üyesi Ayça Taşkent, Kaynarca İlçe Başkanı Ersan Ceylan ve bazı parti yöneticileriyle Kaynarca’da selin zarar verdiği bölgelerde incelemelerde bulundu. Vatandaşları ve esnafı ziyaret eden Özkoç, yetkililerden de çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

ALTYAPI VURGUSU
“Ortaya çıkan tablo gösteriyor ki, Kaynarca’da meydana gelen sel, bir kader değil, hatalar, ihmaller ve yanlışlar zincirinin sonucudur” diyen Engin Özkoç, şu değerlendirmeleri yaptı; “Kaynarca’da Pazar günü, çok şiddetli bir yağış meydana geldi. Sağlıklı bir altyapıya sahip, akılla, ilimle, halkın çıkarı ön planda tutularak yönetilen bir yerleşimde, sağanak yağış, sağanak yağıştır, sele dönüşmez. Dere taşmaz, 116 işyeri, 30 ev, 2’si okul 8 kamu binası zarar görmez.”

SORULARINI SIRALADI
Kaynarca’da ortaya çıkan tabloyu, kimse bize doğa olayı ve kader gibi kelimelerle anlatmaya çalışmasın. Şu soruların cevabını istiyoruz;
1) Seyran Deresi’nin ıslahı yapılırken dere yatağının bu kadar dar tutulmasının nedeni, Belediye Başkanı’nın işyerinin, hemen dere yatağı kenarında olması mıdır?
2) Seyran Deresi ıslah çalışmasında dere yatağına örülen taşlar, hangi ilmi hesaplamayla, su akışını rahatlacak şeklinde değil, suyu kesecek dik biçimde örülmüştür?
3) Seyran Deresi üzerindeki 4-5 metre uzunluğu köprünün, su geçişine uygun kemerli değil düz inşa edilmesi ve tam ortasına direk konulması hangi akla hizmettir? Dere suyunda sürüklenen maddelerin buraya takılabileceği ve taşkına yol açabileceği hiç hesap edilmemiş midir?
4) Bölgedeki yağış uyarısına ve taşkın riskine rağmen, dere kenarında sılaj ve malzeme yığılmasına neden engel olunmamış, denetim yapılmamış ve önlem alınmamıştır? Malzemelerin sel suyuna karışarak köprü ayaklarına takılması, menfezleri tıkaması ve taşkın etkisini artırması kimin suçudur?
5) Kaynarca halkı sel ve selin yarattığı mağduriyetle boğuşurken, ilçe Kaymakamı neden hala Fethiye’de tatil yapmaktadır?”

“VATANDAŞIMIZA FATURA EDİLEMEZ”
Özkoç, bu soruları, yazılı soru önergeyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelttiğini ifade ederek, Salı günü de Meclis’in gündemine taşıyacağını belirtti.
Hem ilgili bakanlar hem de Meclis Başkanı ile görüşeceğini kaydeden Özkoç, şunları söyledi; “Biz bu afetlerin, kader değil, hesap verilmesi gereken hatalar, ihmaller, yanlışlar sonucu yaşandığını kabul etmez, hesap sormazsak, aynı acıları tekrar tekrar yaşamaktan kurtulamayız. Önce Kaynarca’daki yanlışlar ortaya konulmalı ve hesabı verilmeli. Bir daha yaşanmaması için de alınacak tedbirler önümüze konulmalıdır.
Bugün ortaya çıkan tablo, vatandaşımıza fatura edilemez. İnsanlarımız burada mağdur olmuştur. Evleri, işyerleri zarar görmüş, çalışamaz hale gelmişlerdir. Devletimizin, vatandaşımıza sahip çıkması ve zararlarını tazmin etmesi gerekir. Devletin itibarı, ancak milletin itibarıyla ölçülür. Devlet yardımının sağlanması için Ankara’da her türlü girişimde bulunacağız.”

Editör: Haber Merkezi