Öğrencilerin karneleri hakkındaki görüşleri ve ailelerinin karneye yaklaşımları ile ilgili olarak Sakarya Uğur Anadolu Lisesi Kurucu Müdürü Yavuz Müftüoğlu, “Öğrenciler kadar aileler de karne gününü sabırsızlıkla beklerken, başarılı öğrencilerin ödüllendirileceği kesin. Başarısı beklenilenin altında olan öğrencilere karşı aileler çok dikkatli davranmalı. Sömestr tatilini öğrenci için ceza günlerine dönüştürmek, şiddet uygulamak ya da psikolojik olarak baskı altında tutmak onları başarısızlığa sevk edecektir. Unutulmamalıdır ki karne, sorgulama değil değerlendirme aracıdır” dedi.

GÜVEN DUYGUSU
Yavuz Müftüoğlu ayrıca, Uğur Okulları Rehberlik Birimi’nin, öğrencilere karneleri hakkındaki görüşleri ve ailelerinin karneye yaklaşımlarını belirlemek amacıyla yaptığı anket çalışmasını paylaştı.  uygulandı. Anket çalışması sonucunda, öğrencilerin karne gününün gelmesini istemedikleri, bu nedenle karnesinin iyi gelmesini bekleyen öğrencilerin de karne günü ile ilgili olumsuz bir sahip olduğu sonucu ortaya çıktı.

TEPKİSİZ AİLELER
“Karne gününün gelmesini istiyor musun?” sorusuna öğrencilerin yüzde 68’i ‘hayır’ yanıtını verdi. Buna göre karnesinin iyi gelmesini bekleyen öğrencilerin de karne günü ile ilgili olumsuz bir izlenime sahip olduğu görüldü. Karnesi iyi gelecek olan öğrencilere “Ailenin karnen ile ilgili tepkisi ne olacak?” diye sorulduğunda % 67’si ‘tepkisiz kalır’ yanıtını verdi. Buna göre ailelerin iyi karne karşısında tebrik etme veya ödüllendirme yoluna gitmediği, tepkisiz kaldığı görüldü.

KÖTÜ KARNE
Karnesi kötü gelecek öğrencilere aynı soru sorulduğunda, öğrencilerin % 39’u ‘tepkisiz kalırlar derken, yüzde 55’i ‘cezalandırır’ ya da ‘bir süre benimle konuşmazlar’ yanıtını verdi. Bu da gösteriyor ki iyi karne karşısında tepki vermeyen veliler, kötü karne karşısında ya sessizliğini bozuyor ya da çocuğu ile olan iletişimini tamamen kesiyor.

AİLEDEN BEKLENTİ
Araştırmaya katılan öğrencilere “Ailen ne yapsa ya da nasıl yaklaşsa karnenin 2. dönem daha iyi olması için motive olursun?’ sorusu sorulduğunda, öğrencilerin % 45’i ‘bana güvendiğini ve elimden geleni yapacağıma inandığını söylerse’ yanıtını verirken, % 35’i ise ‘bir şey yapmalarına gerek yok. Ben daha fazla çalışırım yanıtını verdi. Bu da gösteriyor ki öğrencilerin ailelerinin onlara güvendiğini duymaya ihtiyaçları var” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi