Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ardından dövizde sert düşüş sonrasında dolar 11.5 TL’yi bulurken Euro 13, altın ise 678 TL’ye kadar geriledi. Seyyar Giyim Eşyası Satıcıları Odası Başkanı Yekta Tepe, döviz kurundaki düşüş sonrası “kıyafetlere indirim gelecek mi?” sorusunu yanıtlayarak söz konusu indirimin uzun zaman alacağını belirtti. Başkan Tepe, “Fiyatlar için bir zaman gerekiyor. Bu indirimler kalıcı mı olacak yoksa bu dalgalanma ne kadar devam edecek bunu görmemiz gerekiyor. Herkes maliyetlerini yüksekten yapmak zorunda kaldı çünkü elimizde tükenen ürünleri hep yüksek fiyatlardan aldık. Bunun vatandaşa yansıması bir zaman alır, bizlere yansıması daha uzun bir zaman alır” dedi.

PAMUK FİYATLARI YÜKSELİYOR

Dünyada zamların halen devam ettiğine dikkat çeken Başkan Tepe, “Uluslararası pamuk fiyatları hala yükseliyor. Bu ürünün yüksekliğinden kaynaklı fiyat artışları devam ediyor. Kur yükselirken bu fiyat alımına kur da ekleniyordu şimdi kur eklenmediği için bir indirim olacaktır. Bu da toplumumuza esnafımıza ve vatandaşımıza muhakkak yansıyacaktır. Bu zaman ne kadar diye sorulursa şu anda bunun için bir şey söylememiz doğru değil. Önümüzdeki 1 aylık süreci bir görmemiz gerekiyor. Ben giyim konusundaki indirimlerin ancak yaz sezonundaki ürünlerle beraber yansıyacağını düşünüyorum.  Şu anda belki yılbaşından sonra bazı indirimler söz konusu olabilir.  Bu düşüş aslında yaza doğru bir indirimin haberci olarak söyleyebiliriz.  Bizler ürünü yüksek fiyattan aldığımız için önce onları elimizde eritmemiz gerekiyor. Yeni alınan mallar ile birlikte ancak indirimleri görebileceğiz” diye konuştu.

BU YIL KÂR YOK

2021 yılını değerlendiren Başkan Tepe, “Bu yılın başına dönelim; biz pandemi ile uğraştık önceleri hafta sonu bayramda komple kapalı kaldık. 14 gün sokağa çıkma yasağı derken biz pandemi ile birlikte sıkıntıya girdik. Düğün, bayram, gezmek olmayınca pandemi direkt bizleri vurdu. Pandeminin yavaşlaması ve hayatın akışı hareketlenmesi ile beraber yaza doğru hareketlilik yaşamaya başladık. Toparlanmaya başlarken hemen arkasından gelen kur dalgalanması ile tekrar sektörümüz durma noktasına geldi. Aşırı yükselen fiyatlar dalgalanmayı getirdi. 2021 yılı başlangıcındaki ilk 6 ayı bizim için çok kötüydü. Sonraki 3 ayı iyiyken son 2 aydır da dövizle boğuşuyoruz. Esnafımız bu yıl kar edemedi” ifadelerini kullandı. Şevval Geçin

Editör: Haber Merkezi