Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Endüstriyel Kenevir ürününün AR-GE çalışmaları ile ilgili Sakarya Üniversitesi ile iş birliği gerçekleştirilmesi için protokol imzaladı. Başkanlık makamında gerçekleştirilen protokol törenine Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Büyükşehir bürokratları, rektör yardımcıları, akademisyenler ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Protokolün hayırlı olmasını temenni eden Başkan Ekrem Yüce, şehrimizin tarım geleceğine ışık tutan tarihi bir anlaşma imzaladıklarını ifade etti. SAÜ Rektörü Savaşan ise iş birliği ile kazananın Sakarya olacağını dile getirdi.

----


TARİHİ BİR ANLAŞMA
Tarihi bir anlaşmanın heyecanını yaşadığını dile getirerek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Uzun yıllar dünyada ve ülkemizde ekimi yapılan, ülke ekonomisine ciddi katma değer sağlayan ve daha sonra çeşitli gerekçelerle yasaklanan; ekimine, dikimine, hasadına asla müsaade edilmeyen kenevirin, Sayın Cumhurbaşkanımızın teşvikleriyle ülkemizde tekrar ekim alanları oluşturuldu. Büyükşehir Belediyesi olarak bizlerde bu çizgide yerimizi aldık. Sakarya olarak ekim işlemlerimizi bakanlığımızdan onay alarak başlattık. Tabi ki izin alınması bir süreçti ancak bu sürecin esas fiili durumu sonuçtur. Sonuçlara ulaşmak için bölgesel kalkınma modelini hedef olarak koyduk. Bu hedefte doğrultusunda Sakarya Üniversitemiz ile mucize ürünümüz kenevirin ekiminden hasadına, toprağından tohumuna kadar bütün safhalarını iş birliği halinde yürütmeyi arzu ettik. Sayın Rektörümde bu konuda bizlere üniversitemizin bütün bilgi ve birikimlerinin her zaman destek vermeye hazır olduğunu ifade etti. Bugünde bu konuda bir protokol yapıyoruz. Bu tarihi günün hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

----


TARIM ALANLARINI DAHA DA GELİŞTİRECEĞİZ
Endüstriyel kenevir üretimini şehir genelinde yaygınlaştırma konusunda çalışmalar gerçekleştirdiklerini açıklayan Başkan Yüce, “Ülkemizde şuanda endüstriyel kenevirle ilgili 19 ilde kontrollü bir şekilde ekim müsaadesi var. Sakarya’mız ise özel izin alarak ekimlerini gerçekleştirdi. Dolayısıyla bizler bu özel iznin genele çevrilmesini ve Sakarya’mızın ekim müsaadesi olan 19 il arasına girmesi hususunda gayret sarf ediyoruz. Bir yandan da ekim alanlarımızı arttırma çalışmaları yapıyoruz. Tarım Bakanlığımızla iş birliği halindeyiz. İnşallah 2021 yılında tarım alanlarımızı daha da genişleteceğiz. Bugünün şehrimizin tarım geleceğine ışık tutacağını ve gelecekte bugünlerin anılacağına inanarak iş birliği protokolünde tüm emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

----


KAZANAN SAKARYA OLACAK
Önemli bir ana tanıklık ettiklerini ifade ederek sözlerine başlayan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Sakarya bir sanayi şehri. Çok sayıda organize sanayi bölgesi bulunuyor. Sakarya’nın bir diğer yüzü de tarım. Başkanımızın alanı olması münasebetiyle Büyükşehir Belediyesi önemli bir vizyon ortaya koyuyor. İnşallah Sakarya’da tarım sektörü bu yeni ürünleri seracılık başta olmak üzere, kenevir başta olmak üzere takdir edecektir. Bu proje kapsamında üniversitemizin değerli hocalarının kenevirden neler üretilebileceğine dair işin içinde olması bizim AR-GE altyapımızı geliştirme bakımından önemli. Bizler başkanımızın vizyonunu paylaşıyoruz. Özellikle bilgiye, bilginin ürüne dönüşmesine, AR-GE’nin teknolojiye dönüşmesi konumunda üniversiteye güvenilmesi, alan açılmasını ayrıca değerli buluyoruz. İnşallah bu iş birliğinden hayırlı ve bereketli sonuçlar alabiliriz. Kazanan her zaman Sakarya olacak. Bilimsel bilgi sayesinde ülkemize de fayda sağlayacağımızı düşünüyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi