İmam hatip okullarının, hem mesleki eğitim veren hem de öğrencileri yükseköğretime hazırlayan kurumlar olup öğrencilerine hem dini hem de dünyayı öğretmekte olduğunu ifade eden Çelik: "Geleceği inşa ederken Müslümanların bugün içinde bulunduğu bu zor durumda kurtulması için bu neslin iyi yetiştirilmesi gerek. Tüm dünyaya mesaj verecek gençlere ihtiyacımız var. Ülkemizde insanlara hizmet veren her kurumda olduğu gibi imam hatip okullarımızda gayretle çalışmaktadır. Eleştiri her zaman kıymetlidir ancak iş hakarete ve karalamaya gelince işin rengi değişiyor. Yıllardan beri süregelen bir emek bu şekilde heba edilemez.” dedi.

EŞ ZAMANLI

İmam hatip okulları, hem mesleki eğitim veren hem de öğrencileri yükseköğretime hazırlayan kurumlar olduğunu hatırlatan Çelik: “İmam hatip okulları öğrencilerine hem dini hem de dünyayı öğretmektedir. Bu irfan, bizim medeniyet kodlarımızda vardır. Halkımızın imam hatip ortaokullarına ve liselerine teveccüh göstermesinin nedeni, sadece çocuklarını islami bilgi ile donatmak değil aynı zamanda çocuklarını fenni ilimlerde de ihtisas yaparak memleketlerine faydalı olmalarını istemeleridir. Bu şekilde dini ana kaynaklarından öğrenen çocuklarımız ve gençlerimiz, başkalarının aklına köle olmak yerine Muhammedî İslâm’ı öğrenme ve yaşama imkânına sahip olacaklardır.” şeklinde konuştu.

SORUMLULUK

Her geçen gün örneklik teşkil edecek insanları yetiştirmekte biraz daha zorlandığımızı ifade eden Çelik: “Bulunduğumuz yer sadece bizim konumumuzu değil aynı zamanda insanlığa vereceğimiz mesajı da belirler. İmam hatipli olmanın sorumluluğu, milleti kendi ana kaynakları ile yeniden buluşturacak en temel unsurlardan biridir.  Bundan dolayıdır ki bu okullarda okuyan kardeşlerimiz güzel ahlakı ve örnek yaşamı ile etrafındakilere rehber olmalıdır. Bu sorumluluk ülkemizi yeniden güçlü ve kimliğini kazanmış bir hale getirecektir. Böylelikle özelde Orta Doğu genelde İslam âlemi üzerindeki emeller akamete uğrayacaktır. Bu doğrultuda imam hatip okullarının kalitesinin yükseltilmesi ile imam hatipli sorumluluğunun şekillendirilmesinde kimliğini unutmamış bir eğitim planına ihtiyacımız vardır. İmam hatip liselerimiz, çağın gerektirdiği bilgiyi kullanarak, dini duyarlık ve geleneksel değerlerle birleştirerek özgün ve her koşulda özgür eğitim modeli olarak tanımlanmalı ve yapılandırılmalıdır. Diğer Müslüman toplumlara model ve örnek olma hususiyeti ise ayrıca önemlidir. Çağını yakalamış hatta hem ilmi hem de fenni alanda diğer ülkelere örnek olmuş bir gençliği yetiştirmek için yeni alternatif eğitim modelleri oluşturmalıyız.” dedi.

MİHENK TAŞIMIZ

Toplumların kendi kodlarını barındırdıkları eğitim kurumlarına her zaman ihtiyaç duyduğunun altını çizen Çelik, şöyle devam etti: “Her toplum kendi kültür kodlarını geleceğe aktaracak kurumlara ihtiyaç duyar. Var olan eksiklerine rağmen şuanda bu görevi ifa eden eğitim kurumlarımızın başında imam hatipler gelmektedir. Bir eleştiri yapılacaksa bu düzeltmeye ve onarmaya yönelik olmalıdır. Aksi bir durumun ne kabul edilebilir ne de izaha gelir bir yanı yoktur. İmam hatiplilerin öncü medeniyet şuurunu artıracak etkinliklere katkısı hem okul hem eğitimci hem de öğrenci düzeyinde en üst seviyede olmalıdır. Bu noktaya ulaşıldığında “Yeniden Büyük Türkiye ve daha adil bir dünya” hayal değil, ulaşılmış bir hedef olarak tarihe not düşülür. Bu bağlamda, çocuklarımızın, gençlerimizin, milletimizin, ümmetin ve insanlığın değer temelli, insan odaklı ve insani kemale doğru hızlı yolculuğa çıkaran bir eğitim sistemine sahip olmanın en önemli süreçlerinden biri din eğitimi ve öğretiminin önündeki engelleri kaldırmaktır.”

Editör: Haber Merkezi