Yeni nesil teknolojiler kullanılarak üretimi gerçekleştirilen prefabrik yapı sektörünün öncü markası depreme karşı dayanıklı evler üretiyor. Karmod firmasının tasarladığı depreme dayanıklı evler, deprem güvenliği göz önüne alarak hazırlandı. Çelik konstrüksiyon ev sistemine sahip yapıların statik hesaplamaları da özel olarak yapıldı. Prefabrik evlerde kullanılan malzemeler de deprem güvenliği şartları göz önüne alınarak özel olarak seçildi. Çelik sistemli olmasının yanı sıra kullanılan malzemelerin de kaliteli olması bu yapıları depreme karşı dayanıklı hale getiriyor.

Deprem açısından riskli bir bölgede yer alan ülkemizde, prefabrik evlerin önemi her geçen gün artıyor. Batıdan doğuya, güneyden kuzeye üç farklı fay hattının üzerinde bulunan ülkemiz her an deprem gerçeğiyle yüz yüze gelebilir. Her yıl meydana gelen irili ufaklı depremler de prefabrik evlerin önemini hatırlatıyor. Depremin en korkutucu yönü olan evlerin yıkılması ve can kaybının meydana gelmesidir. Betonarme evlerin depreme karşı bu kadar savunmasız olması prefabrik evlerin kullanımını da her geçen gün arttırıyor. Yeni nesil prefabrik ev modeliyle üretilen çelik konstrüksiyon evler bu deprem sorununa çözüm getiriyor.

Deprem korkusuyla ilgili yapılan araştırmalara göre Türk halkı en çok ailelerinin güvenliğinden endişe ediyor. Bu konudaki endişelerin ortadan kaldırılması için uzmanlar “deprem öldürmez bina öldürür” hatırlatması yapıyor. Depreme karşı güvenli evlerde oturmanın gerektiğini söyleyen uzmanlar, çelik ev modeliyle yapılan prefabrik evleri tavsiye ediyor.

Deprem sırasında koruma sağlayan çelik konstrüksiyon evlerin tasarım ve proje hazırlığı bilgisayar programlarıyla gerçekleştirilir. Özel statik hesaplamaları da aynı yazılım programıyla mühendisler tarafından gerçekleştirilen bu yapılar, üretime uygunluk kontrol ve testlerinden geçiyor.

Prefabrik yapı sektörünün öncü markası, “tek katlı veya iki katlı olarak tasarladığımız prefabrik ev modellerinin tamamının projelerini özel programlarla hazırlıyoruz.” açıklamasında bulundu. Üretim aşamasında da dikkat çeken şey konut projesinin tasarım ve imalat entegrasyonudur. Çelik evlerin tasarım ve statik hesaplarının özel yazılım programlarıyla yapıldığı göz önüne alınırsa, bu evlerin her ihtimal düşünülerek üretildiği söylenebilir. Kullanılan yazılım sisteminin üretimle entegre şekilde çalıştığını da vurgulamak gerekir.

Üretim hatlarında yeni nesil teknolojilerle donatılmış bilgisayar sistemine dahil edilmiş makineler de bulunuyor. Bu makine sistemleriyle tasarımda oluşturulmuş projenin tüm detayları, üretim hattında özenle imal ediliyor.

Deprem güvenliğinde çelik evlerin üretiminde temel malzeme olarak çelik metal kullanılır. Çelik konstrüksiyon evin ana taşıyıcıları olan duvarlar ve çatı taşıyıcı makas sistemi tamamen çelik malzemeden üretiliyor. Üretimde yapı güvenliği için en uygun kalınlıktaki saclar tercih ediliyor. Aynı zamanda rulo halinde üretim hattına takılan bu saclar bilgisayar destekli makine otomasyonunda şekil alarak büküm ve kesim gerçekleştiriliyor.

Cıvata somun delikleri üretimin büküm ve kesim aşamasında gerçekleştiriliyor. Prefabrik ev sistemiyle üretilmiş olan özel çelik evlerin duvarlarında da çelik karkaslar kullanılıyor. Çelik karkasların arasına ise montaj sırasında mineral yün yalıtım malzemesi kullanılıyor. Bu sayede çelik ev izolasyonu en iyi seviyeye yükseltiliyor.

Prefabrik evin iç kapılarında diğer ev modellerinde olduğu gibi panel kapı sistemleri kullanılıyor. Pencere sisteminde de modern yapılarda kullanılan PVC çift ısıcamlı pencere sistemini görüyoruz. Prefabrik ev üretiminde öncü marka, “prefabrik yapıların en önemli avantajlarından birinin de elektrik ve su tesisat sistemlerinin özel projeli olarak fabrika ön üretimi ve sahada birlikte yürütülüyor olmasıdır.” açıklamasında bulundu. Özel olarak projelendirilen elektrik tesisat sistemi de tam yangın güvenliğine sahiptir.

Evin kullanımında ihtiyaç duyulan maksimum enerji miktarı hesaplanır ve özel kalınlıkta kablolar kullanılır. Tesisatta genelde ana giriş kapısı üzerinde sigorta kutusunda toplanıyor. Sigortalarda tam amper değerinde ISO belgeli üretimlerin tercih edildiği de belirtiliyor. Tesisatın geçeceği kanalların hazırlanması da üretim aşamasında başlatılıyor. Montaj günleri, uzman ekipler tesisatları tamamlıyor. Kullanım ergonomisine göre anahtar ve priz yerleşimleri de yapılıyor.

Prefabrik ev sektöründe öncü markalardan biri “atık ve temiz su tesisatlarını da özel projeyle yapıyoruz.” şeklinde açıklama yaptı. Tesisat malzemelerinin birinci kalite seçkim markalardan tercih edildiğini de ekledi. Üretimi modern tesislerde yapılan prefabrik evlerin boyaları da yapılarak Türkiye’nin her yerine sevk edilebiliyor. Evin büyüklüğüne göre 3 ile 7 gün içerisinde prefabrik ev kurulumunuz yapılıyor.

Editör: Haber Merkezi