AHİLİKTEN YETERLİLİĞE
Kısa adı SESOB MSM olan Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Mesleki Sınav Merkezi, çalışmalarına pandemi döneminde de hız kesmeden devam ediyor. Ahilikten, Yeterliliğe sloganı ile yola çıkan SESOB Mesleki Sınav Merkezi İnşaat Sektöründe 10, Ulaştırma, Lojistik ve Haberleşme Sektörlerinde de 6 meslekte sınav ve belgelendirme yetkisine sahip ilk ve tek meslek kuruluşu olma unvanını sürdürüyor. Bu sınav ve belgelendirme yetkilerine ek olarak yeni mesleklerle ilgili çalışmalarına da devam eden SESOB MSM, kadın ve erkek kuaförlüğü Ulusal Yeterliliği de bünyesine dahil etmek için başlattığı sürece devam ediyor.

KAPSAM GENİŞLİYOR
Bu 2 meslek dalında sınav ve belgelendirme yetkisi için Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) denetimlere devam eden SESOB MSM, bu sürecin ardından ise kısa adı MYK olan Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun denetim süreçlerini tamamlayacak. Her iki kurumun denetim süreçlerinin ardından ise 16 meslek dalında sınav ve belgelendirme yetkisine sahip olan SESOB MSM’nin yetkili olduğu sektör sayısı “İnşaat, Ulaştırma Lojistik ve Haberleşme, Elektrik ve Elektronik, Otomotiv, Toplumsal ve Kişisel Hizmetler” olmak üzere 5’e çıkacak ve toplam 27 meslek dalına çıkacak. Konuyla ilgili konuşan Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alişan, yeni eklenecek mesleklerle belgelendirme ve sınav yetkisine sahip olacakları meslek dallarının 27 olacağını ifade ederek, önümüzdeki süreçte bu sayıyı daha da arttıracaklarını söyledi.
Bu anlamda Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından 8-9 Nisan’da Kuaförlük meslek dalında denetim yapılmış ve başarı ile sonuçlanmıştır. 12-13-14 Nisan’da Elektrik ve Elektronik sektöründe Elektrik Pano Montaj (Seviye 3-4-5), İşletme Elektrik Bakımcısı, Elektronik ve Elektrikli Ürünler Servisçisi, Cep Telefonu Tamir Bakım ve Onarımcısı meslek dallarında denetim yapılacaktır. 17-18-19 Nisan tarihlerinde ise Otomotiv sektöründe; Otomotiv Elektrikçisi, Otomotiv Kaportacısı, Otomotiv Ön Düzencisi, Otomotiv Mekanikçisi meslek dallarında denetim yapılacak olup, ardından 20-21 Nisan tarihlerinde Kalite Sistem Baş Denetçisi tarafından denetim gerçekleştirilecektir.

HEDEFİMİZ EN BÜYÜK BELGELENDİRME KURULUŞU OLMAK
Alişan, “Şu an 16 meslek dalında sınav ve belgelendirme yetkisine sahip olan SESOB MSM, buna 11 meslek dalı daha eklemeyi planlıyor. Bu konuda uzun süredir çalışıyoruz. İlk etapta bu 11 mesleklik hedefimize 2 meslek konusunda denetimlere yetkili kurumlarla başladık. Amacımız SESOB MSM’nin alanında en büyük belgelendirme kuruluşu olmasıdır. Ahilik kültürünü yeterlilik ile güçlendirme ve esnaf ile sanatkarımızın mesleklerini geleceğe taşımasını sağlamak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir esnaf kenti olan Sakaryamızda, nitelikli eleman yetişmesini sağlamak ve bu niteliği belgelendirme konusunda son derece kararlı ve yararlı bir süreç izliyoruz. Esnaf ve sanatkarımızın nitelikli eleman eksikliği hissetmemesini, uluslararası standartlara ulaşmasını, mesleklerinin devamlılığını ve mesleklerindeki yetkinliklerinin belgelendirilmesini son derece önemsiyoruz. SESOB MSM olarak çalışmalarımıza pandemi döneminde bile ara vermeden pandemi kurallarına göre devam ediyoruz. Hedeflerimize en kısa sürede ulaşmak için de çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi