Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, mera alanlarının azalması ve hayvancılık üzerine etkilerine ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

GİTTİKÇE AZALIYOR

Mustafa Yıldız; “Ülkemizde hayvancılığın geliştirilmesi isteniyorsa, meraların sayısı ve de yüzölçümleri istikrarlı bir şekilde artırılmalıdır. Çayır-meralar ülkemizde 14,6 milyon hektar ile toplam kara alanımızın yüzde 18,8’ini kaplamakta ve bu alanların tümü hayvan otlatılarak değerlendirilmektedir.

Türkiye’de temel arazi varlıkları içerisinde en büyük değişim çayır-mera alanlarında yaşanmış ve bu değişim sürekli bu alanların aleyhine cereyan etmiştir. Son 70 yıl içerisinde doğal çayır ve mera alanlarında yüzde 61,5 oranında azalma olmuştur.

Ülkemizde hayvancılığın gelişmesi için mevcut meraları korurken, yeni müsait mera alanlarını köylünün kullanımına açılmalıdır. Her yıl meraların son durumu ile ilgili ilgili bakanlıklar nezdinde toplantılar düzenlenip gerekli kontroller yapılmalıdır. Meralar rant amacıyla kullanılmamalıdır.

DÜŞÜK MALİYET İÇİN

Bu kadar önemli olmalarına rağmen köylülerin, Türkiye’de meraların orta malı olmaları, onların gerekli bakımın ve ıslahın yapılmadan kullanılmalarına sebep olmaktadır. Meralar ülke hayvancılığı için son derece önemlidir. İklim değişikliğini konuştuğumuz bu günlerde hayvancılık sektörü için meralar olmazsa olmaz bir faktördür.

Hayvancılık için hayati öneme sahip olan meraların yerleşim alanı ve sanayiye tahsis edilmesinin vahim bir hatadır. Hayvancılıkta maliyeti düşük ve sağlıklı hayvan yetiştirmenin en önemli ayağı meralardır.

Dünya ile hayvancılıkta rekabet edebilmek için meralar önemli bir yere sahiptirler. Bir ülkenin mera arazileri ne kadar genişse, et ve süt üretiminin o denli ucuz ve de hayvancılık için verimli olacaktır. Meralar azaldıkça et ve süt o kadar pahalanacak.”

Editör: Haber Merkezi