Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) 4. Teknoloji ve İnşaat Günleri etkinliği kapsamında düzenlenen konferansta öğrencilerle bir araya geldi. Günümüz dünyasına ilişkin veriler paylaşarak gelecekte dünyanın ve iş ortamının nasıl şekillenebileceğine yönelik değerlendirmeler yapan Keleş, öğrencilere tavsiyelerde de bulundu.

EN KALİTELİ SU SAKARYA’DA
Sakarya’da su çeşmeden içilir diyerek sözlerine başlayan Dr. Rüstem Keleş,  “Bunu bir mühendis, bir bilim adamı olarak söylüyorum. Musluklardan içilebilir su verilmesi bir lütuf olarak değil, yönettiğimiz kurumların temel bir görevi olarak görülmeli. Yapılan anketlerde dünyadaki en önemli 3 sorun nedir diye sorulduğunda ilk sıraları su ve çevre alıyor. Dolayısıyla Sakarya’da su kaynaklarının ve doğanın korunması, gelişmiş ülkelerdeki gibi musluktan içilebilir su verilmesi bir yönetici olarak görevimizdir. Sapanca Gölümüzün kaliteli suyunu en ileri düzeyde arıtarak vatandaşlarımızın musluklarına ulaştırıyoruz.  Büyük bir sorumluluğu çok ciddi yatırımlarla yerine getiriyoruz” diye konuştu.

ÜST DÜZEY TEKNİK KAPASİTE GEREKİYOR
Keleş, “SASKİ olarak yılın her günü 24 saat kesintisiz hizmet sunmamız gerekiyor. 1 milyonu aşan nüfusa sahip bir şehirde suyu yönetiyoruz. Bu kadar önemli bir hizmeti sürdürülebilir bir kalitede yerine getirmek için üst düzey teknik kapasite ve beceriye sahip olmamız gerekiyor. Bizler çok büyük yatırımlara imza atarken operasyonel düzeyde çalışan personellerimizin yapmış olduğu analizleri, onların geliştirmiş olduğu projeleri kararlarımızda esas alıyoruz. Yani iş, sahadaki ölçümlerle başlıyor.”

SOSYAL MEDYA SINIRLARI YIKTI
Günümüz dünyasında sınırların kalktığını söyleyen Keleş, “Sosyal medyanın bu kadar yaygın olduğu bir dünyada hangi sınırdan bahsedebiliriz? Dünya genelinde organize suçlarda ciddi artış ve çeşitlenme var. Her dört kişiden biri mental sağlık sorunu yaşıyor. Arkadaşlarınızla, çocuklarınızla, ailenizle yaşayacağınız geleceğin dünyasında böyle riskler var. Günümüz dünyasında ve gelecekte bizi etkileyecek risklere rağmen değişmeyen bir gerçek var; liyakat ve ehliyet.”

BAŞARIYI GETİRECEK YÖNETİM KONSEPTİ
“Gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerin en temel sorunlarından birisi operasyonel düzeyde yeterli teknik kapasite ve beceriye ulaşamayan çalışanların bir üst kademeye geçmeleridir. Yeterli olmayan elemanlar bir üst düzeye taşınınca insan ve proje yönetiminde de başarılı olamazlar. Çalışanlar, onların kaprisleriyle uğraşmak durumunda kalır. Üst düzey teknik beceri, sağlıklı insan ilişkileri yönetimi, strateji geliştirme, takım çalışmasına önem verme, kurum vizyonunu genişletme, misyon doğrultusunda uygun bir yönetim tarzı sergileme; risklerle dolu bir dünyada kalıcı olmanın, başarılı olmanın yönetim konsepti budur.”

SORGULAYICI OLUN
“Dolayısıyla öğrencilik döneminden itibaren sistemli çalışmaya, kendinizi iyi yetiştirmeye gayret edin. Kesinlikle sorgulayıcı, entelektüel derinliğe sahip, gelenek ve kültürüne bağlı bir kimliğe sahip olmalısınız. Başkalarının görüşlerini sorgulamadan benimsemek yerine bilginin özünü kavrayıp kendi görüşlerinizi sunmalısınız; bir toplumda bu özellik gelişmezse, o toplumu çok kolay manipüle edersiniz. Bruce Lee’nin çok hoşuma giden bir sözü vardır; ‘Bir kişinin bin tane farklı hareket yapmasından korkmam. Bir hareketi bin defa yapmasından korkarım’ diyor. Yani başarıya giden yolda ısrarın yerini hiçbir şey alamaz.”

HATA YAPMAYAN HATA YAPAR
“Teknik alanınıza hâkim olmalısınız. Bunun yolu iyi bir öğrencilikten ve iyi bir eğitimden geçiyor. Mesleğinize matematik hâkimiyetiniz olmalı, analizleriniz mutlaka rasyonel bir zemine oturmalı. İngilizceyi her düzeyde, görüşlerinizi savunabilecek kadar iyi öğrenmelisiniz. Günümüz dünyasında bir yabancı dil bile az gelebiliyor. Kapasitenizi ikinci bir dil için mutlaka zorlayın. Sahip olduğunuz kapasitenizi verimli şekilde kullanmalısınız. Teknik çalışmaların yanında entelektüel olarak da kendinizi geliştirmelisiniz. Masanızın bir yanında kültür ve düşünce kitapları, diğer yanında mesleki kitaplar yükselmeli. Bulunduğunuz alanı taşırmalısınız. Karşınıza çıkan sorunlara ön yargısız, adaletli ve güler yüzle yaklaşmalısınız. Her şeyinizi kaybedin ama adaletinizi kaybetmeyin. Önyargılarınızdan tamamen sıyrılın. Hamasetten, hamaset duyguları aşılayan ortam ve insanlardan uzak durun. Hamaset sabun köpüğü gibidir. Yenilik ve gelişmelere daima açık olun. Hata yapmayan hata yapar. Hatalar ders çıkarmanıza ve gelişmenize vesile olsun. Kendinizi insanlara ve tüm canlılara hizmet etmeye adayın.”

Editör: Haber Merkezi