Sakarya Meydan Muhaberesi zaferinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'e “mareşal” rütbesi ile “gazi” unvanı verilişinin anısına her yıl 19 Eylül günü kutlanan Gaziler Günü vesilesiyle Sakarya’da tören düzenlendi.

“İLK TÖREN RESMİ DAİRELER KAMPÜSÜNDE”

Sabah saatlerinde başlayan ilk törende Tören Mangasını selamlayan Valimiz Sayın Çetin Oktay Kaldırım, Garnizon Komutanı ve 7. Komando Tugay Komutan Vekili P. Alb. Fahri Can Çağlar, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Karahasan ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Sakarya Şube Başkanı Erol Demir ile birlikte Resmi Daireler Kampüsündeki Atatürk Anıtına çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ay yıldızlı al bayrağımız göndere çekildi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Gazilerin katılım gösterdiği törende bir konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Sakarya Şube Başkanı Erol Demir, 13 Eylül 1921'de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındaki Kahraman Türk Ordusunun 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden Sakarya Meydan Muharebesinde Yunan ordusunu tarihinin en büyük bozgununa uğrattığını, ‘Gaziler Günü’ olarak kutladığımız 19 Eylül’ün aynı zamanda Derneklerinin de kuruluş günü olduğunu ifade ederek, Gaziler Gününde mutluluklarına ortak oldukları için herkese müteşekkir olduklarını söyledi.

“DERNEKLERDE GAZİLERİMİZLE BİR ARAYA GELDİ”

Buradaki törenin ardından Vali Çetin Oktay Kaldırım ve beraberindekiler, aynı binada hizmet veren Türkiye Muharip Gaziler Derneği ile Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneğinin Sakarya Şubelerini ziyaret etti.

Şeref Defterini imzalayarak Başkanlar Erol Demir ve Mustafa Çolak’tan derneklerin faaliyetleri hakkında bilgiler alan Vali Kaldırım, Gazilerimiz ve Şehit yakınlarımızın görüş, talep ve isteklerini de dinleyerek Aziz Şehitlerimiz ile Kahraman Gazilerimiz ve onların ailelerine minnettar olduklarını ifade etti.

“KORE GAZİSİNİ ZİYARET ETTİ”

Dernekleri ziyareti sonrasında 1927 Magosa doğumlu Kore Gazisi Salih Bozkurt'u Serdivan ilçesindeki hanesinde ziyaret eden Vali Çetin Oktay Kaldırım, Kur’an-ı Kerim ve Bayrak takdim ettiği Kahraman Gazimize ve kıymetli eşine sağlıklı bir ömür temennisinde bulundu. Gazimizin hatıralarının yer aldığı albümü de inceleyen Vali Kaldırım, Gazimizle bir süre sohbet edip hayır duasını aldı.

Sayın Valimize ziyaretlerinden ötürü teşekkür eden Kıbrıs Gazisi Salih Bozkurt, ülkenin her ferdinin bu vatan ve millet için her zaman canlarını vermeye hazır olduğuna inandığını ifade etti.

“KAHRAMANLARIMIZ ONURUNA YEMEK PROGRAMI TERTİP EDİLDİ”

Buradaki ziyaretin ardından Vali Çetin Oktay Kaldırım, Valiliğimiz tarafından organize edilen yemek programında Kahraman Gazilerimiz ile bir araya geldi. Ebediyete irtihal etmiş Kahraman Gazilerimiz ve Aziz Şehitlerimizin dualarla yad edildiği programda Gazilerimizle tek tek selamlaşan ve onlarla bir araya gelmekten dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Kaldırım, bu mukaddes vatan toprağının; varlığını Milletimize adamış Kahraman Şehitlerimizin ve Gazilerimizin bizlere emaneti olduğunu, bu bilinç içerisinde, Yüce Devletimiz ve Kadirşinas Milletimizin, Gazilerimizin hatırasını her daim canlı tutarak onları yad ettiğini, Gazilerimize ve onların ailelerine de hak etmiş oldukları değeri her koşulda gösterdiğini söyledi.

Tüm Şehitlerimiz ve ebediyete irtihal etmiş olan Gazilerimiz için İl Müftüsü Hasan Başiş tarafından dua yaptırılan programın sonunda Vali Çetin Oktay Kaldırım, Gazilerimiz ile bir süre sohbet etti.

Editör: Haber Merkezi