TOBB Sakarya Girişimciler İcra Komitesi’nden sorumlu SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Semih Çokay yönetiminde gerçekleştirilen toplantının divan kurulunda Sakarya Genç Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Mertcan Korkmaz, Başkan Yardımcıları, Orhangazi Kılıçaslan ve Sinem Tok ile Genel Sekreter Yardımcısı Refik Özkorkmaz oluşturdu. Toplantıya, SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş ve Yönetim Kurulu Üyeleri; Bünyamin Müftüoğlu ve Yılmaz Dünya, Ramazan Sezer ile Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri iştirak etti.

GİRİŞİMCİLİĞİ ARTIRMAK
Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Sakarya Girişimciler İcra Komitesi’nden sorumlu SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Semih Çokay, şunları dile getirdi: “Sizler Türkiye'nin en büyük girişimci topluluğu TOBB’a bağlı Sakarya il genç girişimciler kurulu üyeleri olarak ilimizde girişimciliğin artmasına yönelik projeler, toplantı ve etkinlikler yaparak gençlerin iş hayatında daha aktif daha etkili rol almalarını sağlamalısınız. Sakarya’daki genç girişimci sayısını arttırmaya yönelik çalışmaların yanı sıra üyelerimizin katma değeri yüksek üretimler yapmaları, iç piyasadaki işlerinin pazar paylarının artması ve yurtdışı piyasalara da açılmaları için de çalışmalar yapmalıyız.” dedi.

KATKI SAĞLAYACAKLAR
SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün ise yaptığı konuşmada üretmenin ve girişimciliğin ülke ekonomisine katkılarına değinerek SATSO olarak yaklaşık 200 bin kişinin istihdam sağlayan bir kesimi temsil etmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Başkan Yardımcısı Gün konuşmasının devamında şunları dile getirdi: “Ciddi bir ekonomik gücü bünyesinde barındıran ve Sakarya ekonomisine yön veren iş dünyasının çatı kuruluşu olarak şehrin sadece ekonomisi ile değil her türlü konusu ile ilgileniyoruz. Genç girişimciler kurulumuz da yapacakları çalışmalarla şehrimizin gelişmesi adına projeler ve çalışmalarıyla bu ilgiye katkı sağlayacaklardır.” dedi.

KDV KAYBI
Ülke ekonomisinin ihracatı artırarak büyüyeceğini dile getiren SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün, “Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Bu dar boğazdan geçmemizin tek yolu üretmek ve ürettiğimizi de yurtdışına satmak. İthalat ve ihracat arasındaki cari açık büyük bir sorun. Türkiye’nin dünyadaki ihracattan aldığı pay yüzde 1'in altında. Hedefimiz 2023'te dünyadaki ihracat pazarından yüzde 1,5'lik payı almaktır. Bunun için ülke olarak 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyduk . Sakarya’da bu ihracat rakamlarını önde götüren illerden biri.  Sakarya ihracatta  5 milyon 576bin dolarla 7. Sıradayız. İthalatla ihracat arasında bütçe fazlası veren bir il. Sakarya ekonomi olarak önemli bir yerde ama aldığımız hizmet bunu karşılamıyor.

Büyükşehir belediyemizin ihracat yapan firmaların KDV iadelerinden dolayı büyük bir gelir açığı var. Kocaeli’nin yıllık kişi başına hükümetten aldığı pay 950 TL, Bursa, Eskişehir 750 TL civarında, Sakarya 250 TL’nin altında pay almaktadır. Türkiye ortalaması ise 550 TL. Bunun sebebi Merkezi hükümet değil. İsteyene veriyorlar. Biz de istemeliyiz. Bunun için gayret ediyoruz. KDV ödemesi nedeniyle gelir kaybını önlemek adına gayretlerimizi artırarak sürdürüyoruz.” dedi.

BAŞKAN KORKMAZ
TOBB Sakarya Genç Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Mertcan Korkmaz ise şunları dile getirdi: “Bizden önce yapılan çalışmaların üzerine koyacak projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Devraldığımız bayrağı daha üst seviyelere çıkarmak için arkadaşlarımız ile birlikte çalışacağız. Genç girişimcilere eğitim ve kapasite geliştirme desteği verilerek girişimci fikirlerini hayata geçirmelerine yardımcı olmak, girişimcilik kültürünün gençler arasında gelişmesine öncülük etmek amacıyla çalışmalar yapmayı hedefliyoruz.

GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜ
TOBB Sakarya Genç Girişimciler Kurulu olarak yeni dönemde Oda ve Borsalarımızın desteği ile başarılı projeler çıkaracağımıza inancım tamdır.

Girişimcilik ve yeni girişimciler tüm dünyada ekonomilerin gelişmesi ve işsizliğin önüne geçilmesi konularında çıkış yolu olarak görülmektedir. Türkiye ekonomisi açısından da yeni girişimlerle yaratılacak üretim ve istihdam artışı büyük önem arz etmektedir.

Bu doğrultuda bizler de Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten TOBB Sakarya Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi olarak SATSO Yönetim Kurulu Başkanımız Akgün Altuğ’un ve Yönetim Kurulumuzun destekleriyle çalışmalar yürütüyoruz, üreteceğimiz projelerle de ilimizdeki genç girişimcilerimize hem hamilik hem de katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Ayrıca daha spesifik çalışmalar yaparak 40 yaş altı SATSO üyelerine ulaşmayı hedefliyoruz. Üniversitelerde girişimci adayı olan öğrenci kardeşlerimizle de iletişime geçmeyi amaçlıyoruz.” dedi

Konuşmaların ardından Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri Dilek ve temenniler bölümünde kürsüye çıkarak görüş ve önerilerini dile getirdiler.

Editör: Haber Merkezi