Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı Giresun kalite fındık 27 TL Levant Kalite fındık 26,5 TL fiyat kesinlikle yeterli değildir. Fındık üreticisi bu fiyatla büyük bir hüsrana uğramıştır.

Fındık üreticisinin girdi maliyetlerinin ( Mazot, gübre, ilaçlama ve toplama işçiliğinin vb.) geçen yıla göre ortalamada en az %35 oranında artış göstermiştir. Çiftçilerimizin bu giderlerinin yanında temel gıda ve yaşamsal ihtiyaçları için harcadıkları giderlerin artış oranının ne kadar yükseldiği de toplumun tüm kesimlerince net olarak görülmektedir.

Ülkemizde fındıkta ortalama arazi büyüklüğü 15 dönümdür. Masraf düşüldüğünde üreticinin bu fiyatla elde edeceği bedel bir sene geçinmesini kesinlikle sağlamayacaktır.

Üreticiler geçim derdinde iken ihracatçıların kolay yolu seçip üreticinin ve devletin üzerinde baskı kurarak üreticinin fındığını ucuza almaya çalışacaklarına , fındığı daha fazla ihracat yapmak için yeni pazar aramaları ve ürünü işleyerek değerinin arttırmaları gerekmektedir.

Fındık fiyatı en az 30 TL olmalıydı

Fındık üreticisinin beklentisi açıklanan bu rakamlar kesinlikle değildir. Maliyetlerin bu kadar yükseldiği bir ortamda belirlenen bu fiyatların tekrar gözden geçirilip bir revizyon yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi