Adapazarı Katlı Pazaryeri’nde dükkan çalıştıranların kullandığı klima motorlarının çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği belirtiyor. Özellikle bu pandemi döneminde fark edilmeyen bu tehlikeye dikkat çekildi

ZEHİR VE MİKROP SAÇIYOR
Yazın serinletme, kışın ısıtma amaçlı ev ve işyerlerinde kullanılan klimaların motorlarını barındıran dış üniteleri, uygun yerlere takılmadığında zaman zaman çevre için birer tehdit oluşturabiliyor. Sakarya Kültürel ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Osman Zor, Adapazarı Katlı Pazaryeri’nde kullanılan ve mikrop saçan klima dış ünitelerinin dükkanların kapı üstlerinde bulunmasının tehlikeye yol açtığını söyledi. Bu ünitelerin dış mekanlarda ve insanlara temas etmeyen uzaklıkta monte edilmesi gerektiğini belirtti. Katlı pazaryerinde incelemelerde bulunan Başkan Ozman Zor, pazaryerinin üstü kapalı olduğu için bu klima dış ünitelerinin üflediği ve yaydığı havanın, alışveriş yapan insanlar üzerinde hastalık oluşturabildiğine dikkat çekti.

HASTALIK RİSKİ TAŞIYOR
Başkan Zor, “Klimalar soğuk havalarda ortamı ısıtır, sıcak havalarda bulundukları ortamı soğutur. Klimalarda; gazdan sıvıya dönüşen ve ardından tekrar gaza dönen kimyasallar kullanılır. Bu döngü ile oda ile dış ortam arasında ısı transferi sağlanır.  Bu döngüde klimaların iç ve dış ünitelerinde biriken mikroplar mekanınıza hava yoluyla girdikçe çeşitli klima hastalıklarına yakalanma riskiniz var” dedi. Özellikle bu Kovid-19 salgını döneminde bunlara çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Başkan Zor, “Klimalar, başka kişilerden yayılan bulaşıcı mikropları ortamdan alarak daha geniş alanlara yayılmasını sağlar. Aynı anda birden fazla kişi klimaların yaydığı mikrop ve bakterilere maruz kalabilir. Kalabalık ortamlardaki tozlar, çeşitli gazlar, kimyasal salınımlar ve insanların solunumlarından çıkan partikülleri emen klimalar, bunları tekrar hava akımı ile ortama yayar. Renksiz ve kokusuz olan klima gazı ortama sızdığında zehirleyici ve boğucu etkiler bırakabilir” diye konuştu.

‘MUTLAKA ÇÖZÜM GETİRİLMELİ’
Çevre ve insan sağlığını kormada hereke görev düştüğünün altını çizen Kültürel ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Osman Zor, katlı pazaryerinde dikkat edilmeyen bu konunun mutlaka çözülmesi gerektiğini hatırlattı. Başkan Zor, “Dilediğimiz gibi ısınmak ya da serinlemek için klimaları bilinçli kullanmalıyız. Aksi taktirde klimanın sağlığa etkilerinden muzdarip olabiliriz” diye uyarıda bulundu.

Editör: Haber Merkezi