Adapazarı-İstanbul Ekspresinin, Adapazarı Garından kalkması için, Adapazarı Tren Garı ve Katlı Pazar yeri esnafları projeye destek vererek bir basın açıklaması yaptı.

Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar Adapazarı- İstanbul Ekspresinin, Adapazarı Garından kalkması için Adapazarı tren garı içinde 13 Aralık 2016 tarihinde başlattığı imza kampanyasına Adapazarı Tren garı ve Katlı Pazar yeri esnafı da destek vererek bir basın açıklaması yaptı.

“Tren garı esnafı 5 yıldır vatandaşın bilgi masası oldu”
Adapazarı Tren garı ve Katlı Pazar yeri esnafı adına bir açıklama yapan Özgür Öztop, “1891 yılında hizmete başlayan ve şehrimizin sembolü haline gelen Ada-ekspresinin 2012 yılında hızlı tren hattı çalışmaları nedeni ile seferlerine son verilmiştir. 2015 yılında seferlerine yeniden başlayan Ada-ekspresi Arifiye-Pendik arası karşılıklı 4 sefer yapmaktadır. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre önceki dönemde günde 11 sefer ve yüzde 135 doluluk oranı ile hizmet vermekte idi. TCDD’nin en karlı hizmetlerinden biriydi. Şimdi ise yüzde 25 doluluk oranı ile çalışmakta. Adapazarı-Arifiye arasına çalışan ADARAY’da bekleneni karşılayamamıştır. Bilet tren garında satılmamakta vatandaşımız her gün bununla ilgili biz esnafa şikayette bulunmaktadır. Tren garı esnafı 5 yıldır bu konu ile ilgili vatandaşın bilgi masası olmuştur” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşımız karayolu ulaşımı ile fahiş fiyat uygulamalarına mahkum edildi”
Projenin destekçileri olduklarını belirten Öztop, “İzmit ve İstanbul’dan Pazar yerine alışverişe gelen halkımız artık gelemez olmuştur. Öğrencilerimiz, memurumuz, yaşlımız, gencimiz kara yolu ulaşımına ve fahiş fiyat uygulamalarına mahkum edilmiştir. Konu sadece Adapazarı-İstanbul yolculuğu değildir. Aradaki; Sapanca, Hereke, Gebze gibi 20 civarında istasyonun bulunduğu ilçede ulaşım 2-3 vasıta ile ancak yapılabilmektedir. TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Veysi Kurt, modern şehirlerde tren garları merkezdedir. Şu an bu hat üzerinde indi-bindi günlük 500 bin yolcu taşıyabiliriz fakat bu hizmeti gerçekleştiremiyoruz diyor. Buna sebep olarak ise Sakarya Büyükşehir Belediyesinin geçitlerde trafik yoğunluğu oluyor nedeni ile ada ekspresi seferlerine izin vermediğini gösteriyor. Bizler Katlı Pazar yeri Tren Garı esnafı olarak kurumlar arasındaki anlaşmazlıkların biran önce çözüme kavuşturulmasını yetkililerden talep ediyoruz. İster yerin altı olsun ister üstü olsun, yeter ki vatandaşa hizmet edilsin, kamu hizmeti engelinin önü açılsın. Biz esnaflar olarak belediyemizin arkasındayız, vatandaşımıza hizmet gidecek esnafımızı mağdur etmeyecek her projenin destekçisiyiz” diye konuştu.

“Kazancımızın büyük bir çoğunluğunu bu trenlere borçluyuz
Ada ekspresinin şehir merkezine tekrar girmesinin esnafa hayat vereceğini belirten Özgür Öztop, “Katlı Pazar yeri ve Tren Garı esnafı olarak kazancımızın büyük bir çoğunluğunu bu trenlere borçluyuz, yıllarca hayatlarımızı bu trenler vasıtası le idame ettirdik. Çocuklarımızı okuttuk, evimize ekmek getirdik, düğünümüzü yaptık. 5 yılda elimizde avcumuzda bir şey kalmadı. Kiralarını ödeyemeyen, geç ödeyen esnaf arkadaşlarımız var. Ayrıca Çark Caddesi, Uzun Çarşı ve Kapalı Çarşı’da bulunan esnaf arkadaşlarımızda bu durumdan şikayetçi ve mağdurlar. Ada ekspresinin şehir merkezine girmesi esnafımıza hayat verecektir, bu görüntü aşikardır. Mağduriyetimizin yetkililer tarafından görülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan 13 Aralık 2016 tarihinde başlatılan imza kampanyası 12 Mart 2017 tarihinde sona erecek. Şuana kadar 45 bin imzanın toplandığı belirtildi.

Editör: Haber Merkezi