GENİŞ KATILIM

Erenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap tapu teslim töreni geniş katılımla gerçekleşti. Programa Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Recep Uncuoğlu, Mustafa İsen, Ayhan Sefer Üstün, ilçe belediye başkanları, daire başkanları ve vatandaşlar katıldı.

‘ENGELLERİ AŞTIK’

Tapu dağıtım töreninin açılış konuşmasını Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk yaptı. Öztürk 1999 Marmara depreminin acılarının hala taze olduğunu belirterek, “Malum 1999'da büyük bir deprem yaşadık. Depremin ardından Sayın Cumhurbaşkanımız siyasi hayatıma mal olsa da kentsel dönüşümü başlatıyoruz demişti. Biz davamızın liderinin sözü ve 17 Ağustos depremini en derinden yaşayan birisi olarak dönüşüm çalışmalarına start verdik. Yapamazsınız, başaramazsınız, üzülürsünüz telkinleri bizi yıldırmadı. Hatta engellemek isteyenler bile oldu” dedi.

‘ÇOK GÜZEL OLMUŞ’

Bakan Özhaseki ise, “Çok güzel bir proje olmuş başkanımıza teşekkür ediyorum. Eline emeğine sağlık. Depreme dayanıklı yapıları çoğaltmak adına dönüşüm projelerine her zaman destek olacağız.1999 depremin de çok acılar çektiniz. Sadece siz değil Anadolu'da çok üzüldü. Buraya gelip aşevleri kurduk, deprem yaralarını sarmaya çalıştık. Kayseri'de belediye başkanı iken o dönem 500 konutluk depremzedelere bedava ev yaptırmak için proje ürettik ancak o zaman ki iktidar bize bu evleri bedava veremeyeceğimizi söyledi. Daha sonra sayı 125 e düştü 125 evi yapıp depremzedelere teslim ettik” dedi.

‘YÜKSEK KAT İSTEMEYİN’

Bakan Sakarya'da yüksek katlı evler yapmak için ısrar olduğunu belirterek, “Burada zemin belli.  Bu acıların tekrarlanmaması adına bu istekten vazgeçilmeli. Adapazarı'nda depremde gördük zemin çok katlı binalara müsait değil. Zemini dikkate almazsanız, malzemeden çalarsanız, binalar depreme dayanıksız olur ve acı son yaşanır. Ülkemizde nüfusun yüzde 71'i deprem bölgesinde yaşıyor ve her gün bir deprem haberi alıyoruz. Son yüzyılda ülkemizde 56 depremde 83 bin vatandaşımızı kaybettik. Depremden korkmak yerine depreme dayanıklı  binalar yaparsak Japonya'da olduğu gibi depremi evimizde doğal bir olay olarak yaşarız” dedi.

‘YERLİ MALI KULLANIN’

Özhaseki, “Çevre ve şehircilik Bakanlığı olarak yapı stokunu güçlendirmek, depreme dayanıklı evler yapmak için belediyelerimizin kentsel dönüşüm projeleri ne destek veriyoruz.  99 depremi öncesi yapılan binaların yüzde 50’si riskli durumda. Yapı stokunun güçlenmesi riskli binaların ortadan kaldırılması için belediyelerimiz alan bazında kentsel dönüşüm projeleri üretiyor. Özellikle kredi vereceğimiz kentsel dönüşüm projelerinde belediyelerimizin bu projelerde yerli malı kullanmasını şart koşacağız. Yüzde 100 yerli malı kullanan projelere kredi için öncelik vereceğiz. Belediye başkanlarımız bu yönde kentsel dönüşüm projelerini hazırlasın ve bakanlığımızda her zaman irtibat halinde olsun” dedi.

Editör: Haber Merkezi