Endüstriyel havalandırma sistemi nedir?

Günümüzde ekonomi ve sanayi ile ilgili yapılan tüm süreçler, üretim sektörüne bağlı süreçler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda sanayi tesislerinin faaliyete geçmesiyle birlikte ülkelerde üretim artmakta ve istihdam garanti altına alınmaktadır. Bu sadece ülkenin kalkınmasına katkı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda üretici firmanın daha yüksek gelir elde etmesini sağlar. Bu anlamda sanayi işletmelerinin topluma kar getiren faaliyetleri toplumun gelişmesi ve kalkınmasıdır. Marjları çok yüksek olan endüstriyel tesisler Türkiye'de ve dünyada faaliyet göstermekte ve ticari olarak faaliyet göstermeye devam etmektedir.

 Bu tesislerde kullanılan en önemli sistemlerden biri endüstriyel havalandırma sistemidir. Bu sistemlerin temel amacı, tesislerde çalışanları korumaktır. Çünkü endüstriyel tesisler, tehlikeli maddeler de dahil olmak üzere birçok kimyasalın üretildiği veya işlendiği tesislerde kullanılan bir sistemdir. Bu nedenle çalışanları bu malzemelerden korumak endüstriyel havalandırma sisteminin en temel işlevlerinden biridir. Endüstriyel havalandırma sistemi aynı zamanda enerji tasarrufu avantajına sahip sistemlerdir. Bakıldığında endüstriyel havalandırma sistemleri, kullanılacağı işletmeye göre imal edilip kurulduğu için en verimli ve ekonomik sistem tercihi olarak karşımıza çıkmaktadır            .

Endüstriyel havalandırma sistemleri, kirli havayı içeri çekip temiz hava sağlamak için kullanılan fanlar, kirli havayı soluyarak havalandırma sistemine aktaran davlumbazlar, alanı çevreleyen ve tamamen veya kısmen çevreleyen havadaki kirlilikleri gideren veya hapseden temizleme cihazları veya ilgili bina ve bu sistemin çalışmasını sağlayan hava kanallarından oluşan karmaşık bir sistemdir. Bu denli karmaşık olan sistemin her bir parçası sisteminin yürüyebilmesi ve faaliyet gösterebilmesi adına oldukça önemli olup ufak da olsa herhangi bir parçanın eksik ve bozuk olması durumunda verimlilik ve güvenlik sorunları ortaya çıkabilmektedir. İşte tam da bu nedenle endüstriyel havalandırma sistemi kurulumu yapılırken tüm sistemlerin düzgün ve entegre olmasına özen gösterilmesi ve ardından sistemin mümkün olduğu kadar iyi çalışması için her türlü çabanın gösterilmesi gerekmektedir.

Endüstriyel çalışma alanları, doğru koşullarda ele alındığında en yüksek verimi elde eden alanlardır. Bu nedenle bu mekanlarda verimliliği artırmak için farklı sistemler kullanılmaktadır. Endüstriyel havalandırma sistemleri böyle bir sistemdir. Çünkü endüstriyel havalandırma sistemi, çalışma ortamındaki kirli havayı temiz hava ile değiştirmeyi amaçlayan bir sistemdir. Bu sistemler tipik olarak, çeşitli cihazlar aracılığıyla etkili basınç, mekanik hareket veya doğal akış kullanarak, ısıtmalı veya ısıtmasız cihazlarla kirli havayı çekmekte, havayı filtrelemekte ve kirliliği emmektedir. Bu sırada ortama temiz ve taze hava verilmektedir. Yani içerideki hava sürekli değiştirilerek yeterli hava sirkülasyonu sağlanmakta ve ortamın hava kalitesi yükseltilmektedir.

 Endüstriyel havalandırma sistemleri, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak için yaygın olarak kullanılan sistemlerdir. Bu amaçla kurulan havalandırma sistemleri esas olarak ortamdaki kiri, tozu, dumanı ve buharları uzaklaştırmakta ve ortamın nemini ve hava kalitesini artırmaktadır. Bu sistemlerde havalandırma mekanik veya doğal yollarla sağlanmakta olup ilk yöntem olan mekanik yöntem, fan ve körük gibi cihazları ifade ederken, doğal yöntem ise pencere ve cam gibi hava akışını sağlayan alanları ifade etmektedir. Endüstriyel havalandırma sistemlerinin amacı genel olarak havayı temizlemek olsa da aslında bunun ötesinde birçok amaca hizmet etmektedir. Endüstriyel havalandırma sistemleri olarak sürekli taze hava temini sağlamanın ve alandaki havayı sürekli yenilemenin yanı sıra sıcaklık ve nem gibi değerlerin de konforlu bir seviyede tutulmasını sağlamaktadır. Ayrıca afet durumlarının riskini de azaltan endüstriyel havalandırma sistemleri, kirleticilerin uzaklaştırılmasını veya seyreltilmesini sağlayan sistemlerdir.

Endüstriyel havalandırma sistemleri çeşitleri

 Endüstriyel havalandırma sistemleri, kullanım şekline göre iki çeşittir. Bunlar genel havalandırma ve lokal havalandırma (egzoz) sistemleri olarak sınıflandırılan sistemlerdir.

Genel havalandırma sistemi, ilgili alana temiz hava sağlayan ve kirli havayı tahliye eden sistemdir. Bu sistemler kullanılarak kirletici havanın uzaklaştırılması amaçlanmaktadır. Çünkü bu sistemlerde kirlilik kaynağı olan ürün veya materyal çalışanların yakınında ise çalışanlar kirleticiye maruz kalabilmektedir. Dolayısıyla bu sistemlerdeki öncelikle amaç, çalışanların sağlığının gözetilmesidir.  

 Genel havalandırma sisteminin yanı sıra bir diğer sistem de lokal havalandırma sistemidir. Yerel havalandırma, genel havalandırmadan farklı olarak, bir kirletici kaynağının yanına kurulan ve kirleticinin kaynağın kendisinden tahliye edilmesini sağlayan bir sistemdir. Özellikle kimyasal üretim ve işleme faaliyetlerinin yürütüldüğü endüstriyel işletmelerde lokal havalandırma daha güvenli bir sistem olarak görünmektedir. Bu sistemlerde, genellikle kirleticiyi yakalamak için bir açıklık veya bir kapak ve ilgili sistemde kimyasalların taşınması için uygun kanallar bulunur. Ek olarak, bazı durumlarda, hareketli havayı temizlemek için hava temizleyicileri bulunabilir. Kirli havayı çıkarmak için egzoz kanallarına sahip yerel havalandırma sistemlerine temiz hava sağlayacak fanlar ve elektrikli süpürgeler de bulunmaktadır.  Genel havalandırma ve yerel havalandırma kendi avantaj ve dezavantajlarına sahip sistemlerdir. Bu aşamada genel havalandırma sistemleri, düşük ekipman ve kurulum maliyetleri, düşük bakım ve işletme maliyetleri, düşük toksik, tehlikeli kimyasallar için etkin bir çözüm sunmaktadır. Dağınık veya hareketli kirleticiler için çözümler Verimli havalandırma gibi avantajları olan sistemlerdir. Öte yandan lokal havalandırma sisteminin, kirletici havayı kaynağında yakalayıp uzaklaştırması, yüksek toksik doz içeren kimyasallara karşı bile çok etkili olması, toz ve metal dumanı gibi çeşitli kirleticileri tutması, ısıtma ve soğutma maliyetlerinin düşük olması gibi avantajları karşımıza çıkmaktadır.

 Bu noktada genel havalandırma sisteminin kimyasal yoğun tesislerde ucuz fakat verimsiz bir sistem olduğu, yerel havalandırma sisteminin ise en düşük maliyetle, tehlikeli maddeler açısından en etkili sistem olduğu görülmektedir. Bu nedenle, ilgili tesisatın ihtiyaçlarına göre endüstriyel bir havalandırma sistemi tercih edilmelidir.

Kaynak : https://www.entalpiproje.com/endustriyel-havalandirma-sistemleri/

Editör: Haber Merkezi