Gerçekleştirilen buluşmada Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitriy Kroytor, Gagavuzya Dış İşleri Bakanı Vitaliy Vlah, Yatırım Bakanı İvan İvançev, Kazayak Belediye Başkanı Anatoly Uzun, Moldova Milletvekili İvanna Köksal, Moldova Derneği Başkanı Rafet Köksal, Genel Sekreter Mustafa Ak, SASKİ Genel Müdürü Dr. İlyas Demirci, Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, Büyükşehir ve Saski bürokratları ile basın mensupları yer aldı. Başkan Ekrem Yüce, Cumhurbaşkanı İrina Vlah’a Sakarya’nın tarım, sanayi, turizm, fiziki ve coğrafi konumuna ilişkin bilgiler paylaşırken; bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

----
 

BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU
Nazik ziyaretleri dolayısıyla Gagavuzya Yeri Cumhurbaşkanı İrina Vlah’a ve Gagavuzya heyetine teşekkür ederek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Türk dünyası, köklü bir tarih ve kültürel mirasa sahiptir. Bu miras, binlerce yıldır hala bizlerin birbirini kardeş gibi görmesini sağlayan en önemli unsur. Atalarımızın mirası ortak tarihimizi geçmişte olduğu gibi günümüzde de sürdürebilmenin haklı gururunu yaşıyorum. Ortak arzumuz birlik ve beraberliğimizin gelecekte de devam etmesi, karşılıklı işbirliğinin daha da gelişmesidir. Dil birliğimiz, tarih birliğimiz yani ortak geçmişimiz, değerlerimiz ve ortak bir geleceğe yönelik inancımız bizlere gelecek için güzel bir fırsat sunuyor. Gönül birliğimiz birlikte hareket etme aşkını bizlere veriyor. Birliğimiz, beraberliğimiz daim olsun” dedi.

----


2021 KÜLTÜR BAŞKENTİNE EN UYGUN ADAYIZ
Sakarya’nın tarım, sanayi, turizm, fiziki ve coğrafi konumuna ilişkin bilgiler paylaşan Başkan Yüce, “Sakarya’mız 72 milletten insanın bir arada yaşadığı çok kültürlü bir şehir. Geniş gönül coğrafyamız için hem batıda hem de doğuda köprü vazifesi gören bir altyapıya sahip. Bu bilinçle Sakarya’da bütün Türk boylarının dönemsel olarak yer alacağı bir kültür köyü inşa edeceğiz. Köyde her aile bahçe içinde geniş bir eve sahip olacak. Köyün meydanına da bir pazar kurularak her türlü kültür alışverişi bu pazarda gerçekleştirilebilecek. Şehrimiz kültürel zenginliği yanı sıra iklimiyle, yetiştirilen farklı ürünleriyle, havasıyla, doğasıyla, kültür çeşitliliğiyle, gelişen sanayi ve turizm olanaklarımız mevcut. Yeşili ve mavisi, denizi, gölü, longozu, kaplıcaları ile ülkemizin göz bebeği şehirlerinden birisi. Bu nedenle 2012 yılından beri uygulanan Türk Dünyası Kültür Başkentine 2021 yılı için adayız. Sakarya’nın kozmopolit yapısı bizi Türk Dünyası Kültür Başkentine en uygun aday konumuna getiriyor” dedi.

----


TÜRKİYE’NİN YANINDAYIZ
Sıcak karşılama için Başkan Yüce’ye teşekkür ederek sözlerine başlayan Gagavuzya Yeri Cumhurbaşkanı İrina Vlah, “Dilimiz bir, tarihimiz bir ve geçmişimiz birdir bizim. Ne kadar uzak yerde olsak da bir o kadar yakınız. Biz Türkiye’nin desteğini her zaman arkamızda hissettik. 25 yıl önce kurulan Gagavuzya’mızın çok önemli sorunlarına yardım elini Türkiye uzattı. Bu nedenle Gagavuzlar Türkleri seviyor. Bu sebeple Avrupa’da yaşasak bile biz her zaman Türkiye’nin yanındayız. Türkiye ile ilgili her şeyi takip ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde yaşadığınız doğal afete bizler de çok üzüldük. Bizler her zaman yanındayız. İnşallah bu zor günleri beraber atlatacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi