Sakarya Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Selçuk Başak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan 5 Haziran 2018 tarihli 301442 sayılı Resim Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik ile ilgili açıklamalarda bulundu.

YENİ YAPILANMA
Başak bu yönetmelik ile emlak sektörünün daha disiplinli hale getirildiğini ve sektörde çok ciddi bir yapılanma gerçekleştiğini söyledi. Başak, Türkiye’de son yıllarda önemli büyüme gösteren ve ekonomiye büyük katkı sağlayan gayrimenkul sektörünün, hamlelerle bundan son da önemini korumaya devam edeceğini anlattı.

LİSE MEZUNİYETİ ŞARTI
Başak, “Emlakçılık mesleğini bundan sonra her önüne gelen kişi yapamayacak. Okul şartı getirildi. Lise mezunu olmayan, artık emlak danışmanı olamayacak. Yakında adımız ‘sorumlu emlak danışmanı’ olacak ve bu ismi kullanmaya başlayacağız.” Dedi. Bu yönetmelikle mesleğin itibarının yükseleceğini ve daha değerli hale geleceğini ifade eden Başak, amaçlarının hem esnafın hem de vatandaşı korumak olduğuna dikkati çekti.

 YETKİ BELGESİ
Odaya kayıtlı üyeler, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yeterlilik belgesi alarak işlerine devam edecek. Yetki belgesinde aranan şartları Başak şöyle sıraladı; “İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için 5 Haziran’dan sonra odaya kayıt olanlar için 18 ay içerisinde en az lise mezunu olması, iflas etmemiş olması, kasten işlenen bir suçu olmaması, emlak bürosunun net alanının 30 metrekare olması, ofisinden düzenli verilebilmesi için gerekli donanıma sahip olması vs. gibi şartları taşıyanlara yetkili kurum tarafından yetki belgesi verilecek.”

HİZMET BEDELİ ORANI
Başak “Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satım aracılık sözleşmesinde yer alan satış belgesinin katma değer vergisi hariç yüzde 2 + yüzde 2’ye düşürüldü. Daha önce emlak alım satımlarda uygulanan komisyon oranı alıcıdan yüzde 3 KDV dahil + yüzde 3 KDV dahil satıcıdan olmak üzere yüzde 6 idi. Bu oran yüzde 2’şer (KDV dahil) olmak üzere yüzde 4 sınırına çekildi. Kiralama işlemlerinde ise sözleşmede yer alan kira bedelinin KDV hariç bir aylık kira tutarından fazla olmayacağı şekilde yönetmelikte yayımlandı. Önümüzdeki hafta imar barışı ve taşınmaz ticareti yönetmeliği hakkında oda üyelerimize düzenleyeceğimiz toplantıda ayrıntılı bilgiler açıklanacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi