“BÜTÇE YOKSULU KAYIRMIYOR”
Tüm Emekliler Sendikası Sakarya Şube Başkanı Günay Şentürk, TBMM’de devam eden 2021 yılı bütçesini eleştiren yazılı basın açıklamasında bulundu. Başkan Şentürk; “2021 yılı bütçesi TBMM’de görüşülmektedir. Bütçe metinleri sıradan, basit, rakamların alt alta geldiği yasa metinleri değildir. Gelecek yılın tahminlerinin bilimsel olarak yapıldığı ve oluşan toplam milli gelirin nasıl pay edileceği, kimlere hangi sınıf ve katmanlara nasıl ve ne kadar dağıtılacağının bilgisini içeren metinlerdir. Aynı zamanda iktidarın, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve emek değerlerine bakışının da bir göstergesidir.

Biliyoruz ki, hiçbir zaman gerçek anlamda emekçileri, emeklileri gözeten, çalışanları, yoksulları kayıran bir bütçe olmamıştır. Kimi yıllarda emekçilerin, çalışanların milli gelirden aldıkları pay artmış gibi gözükse de bu esasen örgütlü mücadele ile alınmış bir hak olarak görülmelidir. Hal böyle iken özellikle son 15-16 yıldır, krizin, dış borçlanmanın, ekonomik krizin, yolsuzlukların, israfın ve güvenlik konseptli yönelimin faturası bizlere ödetilmeye çalışılmaktadır.

“BÜTÇEDE EMEKLİLER YOK”
Bu nedenle diyoruz ki; Bu bütçede barış, kardeşlik yoktur. Bu bütçede insanca yaşam yoktur, emeklinin sağlık hakkı yoktur, demokratik değerler yoktur. 2021 bütçesi yoksulluğu artıracak bir bütçedir. Bu bütçede 13 milyona yakın emekli yok. Bu bütçede baskı, yoksulluk, işsizlik, yolsuzluk ve israf vardır. Bu bütçe yoksulluğun, adaletsizliğin eşitsizliğin bütçesidir.

Herkesin de bildiği gibi dünden bugüne bu ülkede ne kadar değer, birikim varsa bunlarda emeklilerin emeği ve alın teri vardır. Böyle olmasına karşın ne yazık ki bu zamana kadar emekliler sefalet ücretine mahkum edilmiştir. Buna karşın bin bir emek ve mücadele ile kurmuş olduğumuz sendikamız sadece iki dakikalık bir mahkeme kararıyla kapatılmak istenmektedir. Oysaki örgütlülük haktır ve bu hak kimselerin keyfiyetine bırakılamaz.

Barışcıl, kardeşçe ve insanca yaşam hepimizin hakkıdır. Hele ömrünün büyük kısmını bu ülkenin birikimine harcamış olan emekliler için bu en temel haktır. Biz ne örgütsüz ne de yoksul yaşamak istemiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz.

TALEPLERİ SIRALADI
Bu çerçevede Tüm Emekli-Sen olarak 2021 bütçesinden ve iktidardan taleplerimiz şunlardır; En az emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Emeklilere her yıl için emekli aylıkları tutarında 4 ikramiye verilmelidir. Emekliler ve eşleri için şehir içi ulaşım ücretsiz olmalıdır. Asgari ücret tamamıyla vergi dışı kalmalıdır. Emeklilikte yaşa takılan yurttaşlarımızın sorunu bir an önce çözümlenmeli ve yaş sınırı kaldırılmalıdır. Temel ihtiyaçlardan KDV kaldırılmalıdır. Sağlık için yapılan kesintiler ve katkı payları emeklilerden alınmamalıdır. Elektrik, doğalgaz ve suya yapılan son zamlar geri alınmalıdır.
Güvencesiz istihdam uygulamalarına derhal son verilmelidir. Barışçıl, kardeşçe ve insanca yaşam hepimizin hakkıdır. Hele ömrünün büyük kısmını bu ülkenin birikimine harcamış olan emekliler için bu en temel haktır. Kolektif iyiyi oluşturmak için, toplumsal düşünmeye, dayanışmaya ve ortak mücadeleye gereksinim duyulduğu unutulmamalıdır. Örgütlü gücümüzle daha eşitlikçi bir bütçe talep ediyoruz.”

Editör: Haber Merkezi