Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Sakarya Temsilciliği tarafından yapılan yazılı açıklmada, “Sakarya'nın Hendek İlçesi'nde Bayraktepe Mahallesinde yaşayan Şeref Çoban isimli vatandaşın ahırında meydana gelen elektrik kaçağından 6 adet hayvanın telef olduğu bilgisini öğrendik.
Daha bir yıl önce Akyazı’da yaşanan havuz faciasını hatırlatan olayda yine tedbirsizlik, yine kullanılmayan teçhizat ve yine denetimsizlik akıllara geldi.
Ahır sahibinin verdiği ifadeden de anlaşıldığı üzere ev panosundan ahıra giden enerji kablosunda meydana gelen elektrik kaçağının ahır içinde demirlere zincirle bağlı hayvanları telef ettiği anlaşılmaktadır.
19.12.2007 tarihli 26735 nolu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Binaların yangından korunması hakkında yönetmeliğin iç tesisat başlıklı 68. Maddesinde ‘’Her türlü binada elektrik iç tesisatı, koruma tesisatı, kısa devre hesapları, yalıtım malzemeleri, bağlantı ve tespit elemanları, uzatma kabloları, elektrik tesisat projeleri ve kuvvetli akım tesisatı; 4/11/1984 tarihli ve 18565 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik iç tesisleri yönetmeliğine; 21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Tesislerinde topraklamalar Yönetmeliğine,30/11/2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğine ve ilgili diğer yönetmeliklere ve standartlara uygun olarak tesis edilir.’’ Hükmü amirdir.
Ancak, elektrik şokuna maruz kalındığında artık akım koruma cihazları çok kısa bir sürede elektriği keser. Artık (kaçak) akım koruma cihazı gibi insanları ölümcül elektrik çarpılmalarından koruyan ve standartta belirtilen ilgili alanlarda yangına karşı da bir koruma sağlayan bu cihazın dahi kullanılmamış olması, diğer teçhizat ve ekipmanların da istenilen standart ve şartlarda olmadığı ihtimalini akla getirmektedir.
Tesisler, yapım aşamasında standartlara ve teknik gereklere uygun yapılıp yapılmadığı tam olarak denetlenmemektedir. Ayrıca bu tür tesislerin, yapımından sonra da periyodik denetimlerini uzman kurum ve kuruluşlara yaptırması gerekmektedir. Odamız tarafında izin verilmesi durumunda kaza mahallinde inceleme yapılarak eksik ve hatalar tespit edilecek ve kamuoyu ve yetkililer ile paylaşılacaktır.
Benzer kazaların bir daha yaşanmaması için bir an evvel benzer tesislerin uzman kurumlara periyodik kontrollerinin yaptırılması ve eksikler tamamlanıncaya kadar da bu tür tesislerin çalıştırılması önlenmelidir.”

Editör: Haber Merkezi