SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, ekonominin dünyaya entegre olduğu ve her türlü gelişmenin yakından hissedildiğini belirterek “Bu yüzden de dikkatli adımlar atılması gerek. Olmazsa olmazım bütçe yapmak ve ayağımı yorganıma göre uzatmak. 10 lira sermayem varsa 15-20 liralık iş yaparım" dedi.

‘ŞEHİR KONUŞUYOR’A KONUK OLDU
Yahya Bakır'ın hazırlayıp sunduğu 102.2 Radyo Mega'da gerçekleştirilen "Şehir Konuşuyor" programının bu haftaki konuğu Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Meclis Başkanı Talip Kuriş oldu. Kuriş, iş hayatı ve dünyadaki gelişmeleri değerlendirdi.

Programın başlangıcında gençlik yıllarına değinen Meclis Başkanı Kuriş, eğitim hayatına iktisat okuyarak devam etmeye karar verdiğini, Ankara'yı kazandığını ancak orada okumak istemediğini fark ettikten sonra İstanbul'a, Boğaziçi Üniversitesi'ne geçiş yaptığını söyledi.

‘HİÇ BİR ŞEY İMKANSIZ DEĞİLDİR’
Üniversite hayatında "mental block" olarak adlandırdığı bir dönüm noktasından bahseden Kuriş, "Üniversitesi için hazırlık sınıfını geçemeyeceğimi düşündüm, bunu denemek dahi aklımın ucundan geçmedi. Kendi ellerimle, kendime bir duvar ördüm ancak halamın ısrarı üzerine hazırlık sınavına girip almam gereken notun çok daha üzerinde bir not alarak tabularımı yıktım, bu olayla birlikte insanın hiçbir şeyi imkansız olarak görmemesi gerektiği kararına vardım" dedi.

Sonrasında AIESEC programı ile Kanada'ya, ardından finans mastırı için Atlanta'ya gittiğini söyleyen Kuriş, “Amerika'da 2 sene yaşadım, o dönemde Amerika'da çok büyük kriz vardı. Ben de dahil hiçbir arkadaşım iş bulamadı ve Türkiye'ye geldim. Garanti yatırım Bankası'nda devam ettim. Daha sonrasında Londra'dan iş teklifi aldım ve oraya gittim" ifadeleriyle kısa süre içinde elde ettiği iş deneyimlerini anlattı.

DÜNYADAKİ GELİŞMELER
18. ve 20. yüzyılda İngiltere'nin dünyanın en büyük gücü olduğunu sanat ve sosyal açıdan büyük işlere imza attığını söyleyen Kuriş, orada çok güzel zamanlar geçirdiğini, değişik tecrübeler elde ettiğini dile getirdi. Medeniyetlerin bir zaafa uğradığını, okuduğu Amin Maalouf'un Uygarlıkların Batışı kitabında da bunu gördüğünü belirten Kuriş, "Dünyada birçok ilerleme yaşanmış olsa da insani duygularımız ve değerlerimiz ne yazık ki sekteye uğradı ve geriledi" sözleriyle dünyadaki gelişmeleri kendi süzgecinden geçirdi.
İş gereği dünyanın farklı yerlerinden bulunan Kuriş, Almanya'da bir iş yaptığını, Almanların tasarrufu seven ve kendini garanti altına alma konusunda oldukça başarılı olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı Kuriş, Türkiye'nin gelişmekte bir ülke olduğu için piyasanın çok hareketli olduğunu, yurtdışında edindiği finansal tecrübeleri sayesinde Türkiye piyasasını anlayabildiğini ve buradaki en büyük sıkıntının nakit akışını yönetememek olduğunu belirtti. 

DİKKATLİ ADIMLAR ATMAK GEREK
Yahya Bakır'ın iş ahlakı ve iş yönetimini nasıl gerçekleştirdiği sorusunu; Kuriş, şirketini yönetirken oldukça rahat olduğunu, sakin ilerlediğini, hizmet sektöründe revaçta olan otomotiv sektöründe çok fazla iniş çıkış yaşandığını ve buna göre tavır sergilediklerini belirtti.

“Olmazsa olmazım bütçe yapmak ve ayağımı yorganıma göre uzatmak. 10 lira sermayem varsa 15-20 liralık iş yaparım" diyen Kuriş, ekonominin dünyaya entegre olduğunu ve her türlü gelişmeyi yakından hissettiğini, bu yüzden de dikkatli adımlar atılması gerektiği şeklinde cevapladı.

Yahya Bakır'ın hazırlayıp sunduğu 102.2 Radyo Mega'da gerçekleştirilen programının konuğu olan SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş’in açıklamalarının tamamını, yarın Yeni Sakarya gazetesi ‘Şehir Konuşuyor’ sayfasında bulabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi