Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, güncel ihracat ve ithalat büyüme rakamları ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan ihracat rakamlarına göre Türkiye ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,8 artışla 22,7 milyar dolarlık ihracat başarısı gerçekleştirdi.

TİM verilerine göre Sakarya, Mart ayında 394 milyon 160 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, TÜİK tarafından açıklanan güncel Şubat ayı dış ticaret verilerine göre ise 2022 yılı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre; ithalat % 9,5 artışla 257 milyon 057 bin dolar oldu. Şubat ayında Sakarya dış ticaret dengesi 338 milyon 272 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %232 olarak gerçekleşti. Bu ayda Sakarya’nın dış ticaret hacmi de %23,9 artışla toplamda 852 milyon 385 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

MARTTA DOKUZUNCU İL
Açıklanan rakamlara yönelik değerlendirmede bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi: “Açıklanan veriler kapsamında Mart ayında Sakarya’dan 394 milyon 160 bin dolarlık ihracat gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 17’lik bir düşüş söz konusudur. Kümülatifte 7’inci sıradaki yerimizi korurken, Mart ayında 9’uncu, TR42 Bölgesinde ise 2’inci il olarak kapattık.

DEMİR VE DEMİR DIŞI METAL
İhracatı yapılan sektörlerde ise otomotiv sektörü ilk sırada yer alırken, otomotiv sektörünü; yüzde 19 ile demir ve demir dışı metaller, yüzde 11 ile kimyevi maddeler ve mamulleri ve çelik sektörü izledi. Sakarya, ülke ihracatı içerisinde otomotiv endüstrisinin %12,4’ünü süs bitkileri ve mamullerinin %2,6’sını iklimlendirme sanayiinin ise %0,9’unu karşılamıştır. Geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla, ihracatını dolar bazında en çok artıran sektör ise; 11 milyon 591 bin dolar ile demir ve demir dışı metallerdir.

İHRACATIN EN ÇOK ARTIRDIĞIMIZ ÜLKE
Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ise ihracatımızı en çok artırdığımız ülkeler ise sırasıyla;10 milyon 163 bin dolarla Polonya, 7 milyon 515 bin dolarla Bulgaristan, 4 milyon 171 bin dolarla Yunanistan, 4 milyon 163 bin dolarla İrlanda olmuştur.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI
TÜİK tarafından Şubat ayına ait açıklanan dış ticaret istatistiklerine göre de ithalatımız 257 milyon 057 bin dolar, Şubat ayı ihracatımız ise 595 milyon 328 bin dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında Sakarya dış ticaret dengesi 338 milyon 272 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %232 olarak gerçekleşti.

Sakarya iş dünyası olarak ihracatta düşüş yaşadığımız dönemlerin ardından güçlü dönüşler sergilediğimiz birçok örnek ay var. Bu düşüş de telafi edilebilecek bir düşüştür. Özellikle Mart ayında dünya ve ekonomi gündeminde devam eden Ukrayna-Rusya savaşı dünya ticaretinde belirsizlik yaşanmasına sebep olurken şehrimizden tüm dünyaya ihracat yapan sektörler; gerek hammadde tedarikinde, gerekse ihracatta bu belirsizliklerden ve aksamalardan olumsuz etkilenmişlerdir. Küresel çapta içinde bulunduğumuz atmosferde yaşanan belirsizlik ve dalgalanmalara rağmen ilimiz ihracat ve üretim gücünü sonraki aylarda artıracaktır.

Emeği ve alın teriyle üretmeye devam eden sanayicilerimize, ihracatçılarımıza, üreticilerimize ve çalışanlarımıza ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi