Gürpınar, yaptığı açıklamada, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un yürürlüğe girmesinin, ülke adına sevindirici bir adım olduğunu söyledi. Kamuoyunda düzenlemenin, kısaca ‘Kentsel Dönüşüm’ olarak bilindiğini hatırlatan Gürpınar, düzenlemenin, yürürlüğe girmesinden çok Türkiye’nin gerçekleri ve bilimsel doğrular çerçevesinde uygulanabilir olmasının son derece önemli olduğunu kaydetti.
Yasanın, şehirlerin yapı kalitesinin artırılmasına sebep olacak bir fırsata dönüştürülmesini ümit ve arzu etiklerini dile getiren Gürpınar, şöyle konuştu: “Yasanın, hazırlanacak yönetmeliklerinde ve uygulama aşamasında bir takım hususların dikkate alınmasını istiyoruz. Başarılı kentsel dönüşümler toplumla uzlaşma ile gerçekleşir. Bu nedenle yapılacak uygulamalarda bir tarafın mağduriyet, diğer tarafın haksız kazanç sağlamasına sebebiyet verilmemesini, yapılacak uygulamalar ile ortaya çıkacak değer artışının kamuya ve bölge insanına aktarılması gerekir.“
Üzerinde yeterince çalışma yapılmadan ve tarafların katılımı sağlanmadan yapılacak şehirleşme uygulamalarının sosyal depremlere ve krizlere davetiye çıkaracağı uyarısında bulunan Gürpınar, “Uygulamalarda bu hususa dikkat edilmesi lazımdır. Ayrıca, uygulamalarda şehrin yerleşik sakinlerinin şehir dışına çıkarılıp, şehrin içinin sakinleştirilerek, şehir merkezlerine AVM ve oteller yapılarak rant alanı dönüşümünün önüne geçmek için gerekli tedbirlerin alınması sağlanmalıdır.” diye konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi