SASTOP başkanlarından Geyve Boğazı ve Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan’ın organize ettiği toplantıda, Geyve İhsaniye Köy Muhtarı Bayram Yılmaz, Ahmet Öztürk, Hasan Gümüş ve Geyve Doğancıl Mahallesi Kılıçkaya Tepesi RES hafriyatı konusunda Ömer Karataş, Bahtiyar Bodur, Nazmiye Bodur ve Kamuran Tan sunum yaptı.

DESTEK İSTEDİLER

Pandemi kurallarına uygun gerçekleşen toplantıda Bayram Yılmaz ve halk temsilcileri Ahmet Öztürk, Hasan Gümüş, “Geyve İhsaniye Köyü taş ocağı 18 yıldır çalışmakta olup eski İpek Yolu üzerindedir. Çalışma Ruhsatını Çevre İl Müdürlüğü veriyor. Taş ocağı için verilen ruhsattaki kullanılabilir alanı kim veriyor ve ne kadar kullanım izni veriyor. Bu bilgilere ulaşamadık. Üretim 400 bin tonu aştığında ÇED’e tabi. Şu anda mevcut alan aşılmış ve taş üretimi hızlandırılmış olup bu çalışmanın yeterli izinler alınıp alınmadığı konusunda bir açıklama yok. Gerekli mercilere dilekçelerimizi sunduk, henüz sağlıklı bir cevap alamadık. Çevre dostu olan SASTOP’tan destek istiyoruz” dedi.

TOPLUM DUYARLILIĞA

SASTOP Başkanları;  “Çevre Komisyonu olarak sizler elinizdeki bütün yazışmaları ve resimleri hazırlayıp bir dosya ile komisyonumuza sunun. Resmi kurumlardan gelen yazıları da inceleyelim. Gelen belgelerden alacağımız bilgilerle yasalara aykırı bir tutum olup olmadığını değerlendirelim. Yasalara aykırılık tespit etmek her zaman mümkün olmaz, ek dilekçeler sunarak olayı çözmeye çalışalım. İzne aykırı bir tutum bariz ise bu konuyu incelemek üzere harekete geçelim. Desteğimiz yasalara uygun şekilde yapılacaktır. Çevre ve halk sağlığı her türlü menfaatin üzerindedir, topluma da bu duyarlılık düşmektedir.” ifadelerini kullandı.

GEYVE’NİN SİMGESİ AĞAÇLAR

SASTOP’un diğer konukları Ömer Karataş, Nazmiye Bodur ve Bahtiyar Bodur ise kesilen ağaçları gündeme getirdi; “Kılıçkaya tepesinde 3-4 asırlık ardıç ağacı bulunmaktaydı. Bunların 60’a yakını kesildi ve meyveleriyle birlikte hafriyatın altına gömüldü. Kestikleri ağaçları bu şekilde sakladılar. Bu ağaçlar Geyve’nin simgesidir. 30 civarında ağaç kaldı, sahip çıkılmazsa bunları da yok edecekler. RES’ler yapıldığında Hacı Mahmut Yaylası, çevredeki gölet zarar görecek.” dedi.

HUKUKSUZLUK İDDİASI

Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesine karşı olmadıklarını ancak yer seçiminin yanlış yapıldığını ve henüz bu konuda yasal süreç dolmadan ilgili firmanın sahada hukuksuz çalışma yaptığı yönündeki iddiaların tespit edilmesini isteyen Karataş ve beraberindekiler; “RES için İdare Mahkemesine başvurduk, imar askı süresi bekleniyor, ÇED raporu bekleniyor. Oysa firma kazıya başladı, 30 metre eninde yol yapılıyor.”
 

“DOĞA ZARAR GÖRMEMELİ”
“Davasını açtığımız RES projesi ile yok edilmek istenilen KIlıçkaya tepesi bir pırlantadır. Üzerinde bulunan tarih, kültür ve tabiat varlıklarının dışında, bölge doğa turizminin göz bebeğidir. Sakarya için önemli olan bu bölgenin RES projesi ile yok edilmesine izin verilmeyip, acilen koruma altına alınması gerekir. Görüldüğü gibi, bu yer bu iş için uygun değildir. Çevreye zarar vermektedir ve verecektir. RES projesi çevreye daha az zarar verecek bir yere yapılsın. Yetkililerin bu tür girişimlerde yöre halkına danışmasını istiyoruz. Doğamıza sahip çıkılması tek arzumuz.”

SAKARYA’NIN GELECEĞİ

SASTOP Oturum Başkanı Av. Önder Döker, konuya ilişkin şunları dile getirdi; “Bu konuda öncelikle yasalara aykırı olan eylemlere karşıyız. Halkın sisteme inancını kimsenin kötüye kullanmasını tasvip etmiyoruz. Şahsi menfaatlere karşıyız.
Öncelikle açılmış bir dava varken biz sadece size yol gösterebiliriz. Sizlerin sunacağı belgelere göre ön çalışma yapacağız, önerilerimiz olacak. Bu hafta söz konusu yerleri göreceğiz. Çevre komisyonumuzu size destek olmak ve acil ilaveler yapmak üzere kuruyoruz. Taş Ocakları ve RES konuları toplantımızda değerlendirildi. Gerekli incelemeler yapılarak bilgilerimizi bu konular hakkında zaman geçirmeden paylaşacağız. Siz de acil olarak elinizdeki tüm bilgileri dosyalayıp getiriniz ve bilgilenip olay yerlerini inceleyip çözüm için çalışmalara başlayalım.”


HALK İÇİN GÖNÜLLÜLÜK
Döker açıklamasının son bölümünde; “Biz her zaman halkımızın yanındayız. Her şeyi gönüllü olarak Sakaryamızın geleceği için yapıyoruz. Raporumuzu yetkililere sunacağız. Sayın yetkililerimizin de sizlerin başvuruları sonucunda işi takibe aldıklarına inanıyoruz. Bu girişimlerde varsa bir hukuksuzluk karşı geleceklerine inanıyoruz. Basınımız da Sakarya’nın sesidir. Onların emekleri sayesinde halkımız şehrimizde yaşananlar hakkında bilgi sahibi oluyor.” ifadelerine yer verdi.

KOMİSYON ÜYELERİ

SASTOp Çevre Komisyonu şu isimlerden oluştu;  Kamuran Tan, İhsan Mahmutoğuları, Hamdi Şenoğlu, Erdal Erdem, Oğuz Kalay. Hülya Lüleci, Av. Önder Döker, Oktay Ertem, Erdem, Fikret Kökalp, Haluk Akbay ve Hüseyin Balta.

Editör: Haber Merkezi