Başkan Akbıyık, tarımsal ürünlerde yüzde 400’lere varan fiyat farklı oluştuğunun altını çizerek, “Bir söz vardır, kötü günler geride kaldı şimdi önümüzde daha kötü günler var, şuan tam oradayız, 2021 yılında pazardan manavdan ya da market reyonundan aldığınız ürünlere artan girdi maliyetleri yansımamıştı ama 2022 yılında yansıyacağınızdan şüpheniz olmasın” dedi.

YÜZDE 400 ARTTI
Maliyet artışları ile birlikte oluşan farklı sıralayan Başkan Akbıyık, “Yüzde 400 artış gösteren olmazsa olmazımız tarımsal gübre, yüzde 150 artış gösteren tohum girdimiz, yüzde 200 artış gösteren tarımsal ilaçlar, yüzde 150 artış gösteren yakıt maliyetleri biz üreticileri ziyadesiyle tüketti, umudumuzu yitirmek üzereyiz. İnanın, biz devletimize hükümetimize her zaman sahip çıkmış bir meslek kuruluşuyuz, sahip çıkma sırası Cumhurbaşkanımızda, bizi dolar kuruna, gübre üreticisi dünya devlerine ezdirmemesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“BAŞKA ÜLKEYE KAPTIRMAYALIM”
Paraların başka ülkedeki çiftçilere kaptırılmamasını vurgulayan Başkan Akbıyık, “Bize üretin dedi, ben şahsen ihtiyacım olmamasına rağmen mısır öncesi ve sonrası sebze üretimi yaptım neden sırf cumhurbaşkanımız üretin dedi diye, biz çok sabrettik, çok şeyler feda ettik, hedeflerimizi hayallerimizi hep öteledik, şimdi sahip çıkma sırası devletimizde, Cumhurbaşkanımızda. Savunma sanayisindeki başarılar takdire şayan ama en az savunma sanayi kadar tarımsal üretimimizde önemli olduğu kanaatindeyim. Pandemi döneminde şahit olduk ki dünya ülkeleri ürün stoklamasına gitti ve ithalat ihracat oranı çok azaldı, kötü bir senaryo çizersek mesela Rusya bize buğday arpa vermekten vazgeçse biz bu açığı ancak ve ancak kendi içimizde yüksek verim alarak kapatabiliriz. O sebeple ithalata güvenmeden, paramızı başka ülkelerin çiftçilerine kaptırmamalıdır” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ ÜRETMEZSE TÜRKİYE AÇ KALIR”
2021 ve 2022 yılını değerlendiren Başkan Akbıyık, “2021 yılı ile 2022 yılı arasında maliyetlerimiz açısından çok fark var. 2020 yılında aldığımız ilaçları 2021 de yüzde 100 zamlı almıştık, 2022 de Allah kerim inşallah bulup da alabiliriz. Ben aile işletmesi olarak 600 dekar alanda çiftçilik yapmaktayım, ben böyle sıkıntıları hissediyorsam 20-30 dekar alan da çiftçilik yapmaya çalışan çiftçilerimiz ne halde varın bunu da siz düşünün. Örnek vermek gerekirse, 1 dekar dane mısır ekebilmek için bir çiftçinin ortalama maliyetleri şu anlık şöyle; Tarlanın sürülmesi, ekime hazırlanması, gübre, ilaç atılmasında 10 litre mazot sarf edilir. En az 15 TL, Mısır tohum 275 TL, Tohum ekim bedeli 40 TL, Ekim öncesi gübre 650 TL, Ekim sonrası gübre 600 TL, Yabancı otlarla zararlı böceklerle mücadele ve yaprak gübresi 100 TL, Hasat bedeli 100 TL. Rızık Allahtan ama Şunu da unutmayalım ki Çiftçi üretemezse Türkiye aç kalır” dedi.

Editör: Haber Merkezi