Lokantacılar Aşçılar Köfteciler ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Serdar Gök, elektrik ve doğalgaz zamları yanında, İstanbul ve komşu il Kocaeli’nde zamlara bağlı hayata geçirilen “ücretli ısıtma” uygulamasının Sakarya’da da başlatılacağı yönündeki söylentilere ilişkin açıklamalarda bulundu.

KAÇ MÜŞTERİ KABUL EDECEK?
Yapılan düzenleme ile birlikte ticari tarifelerde zam oranı yüzde 125’e varınca, elektrik ve doğalgaz faturalarının ağır bedelini esnaflar ödemeye başladı. Oda Başkanı Serdar Gök “Isıtıcı başına 5 TL getirmek… Bunu Sakarya’daki müşteriye nasıl yansıtacaksınız? Yansıttığınız zaman bunu kaç müşteri kabul edecek? Bir şeyin eylemini yaptığınız zaman karşılığında da müşteriyi bulmanız gerekmektedir” dedi.

“ISITMAK İŞLETMECİYE AİT”
Isıtıcılara ücret getirilmesi ile ilgili düşüncelerini paylaşan Başkan Gök, “Bir işletmeyi açtığınız zaman ilk olarak yemeğin lezzetli olması lazım. Bu kimin görevidir, işletmecinin. İşletmenin temiz de olması lazım. Bu da işletmeye aittir. Yemeğe oturuldu, ortam sıcaklığı ve serinliği de işletmeye aittir. Bunun üstünde ilave yaparak müşteriye ayrıca bedelini ödetmek, açıkçası çok doğru mudur bilemedim. Öte yandan işletmecilerin üzerinde ağır fatura yükü var. Elektrik faturaları dükkan kiralarını geçmiş vaziyette” ifadelerine yer verdi.

“ZAMLAR GERİ ÇEKİLSİN”
Gök, “Bu şartlar altından zaten işler sıkıntılı. İşler düşük, insanlar zaten ellerini ayaklarını çekmeye başladı. Bunun üzerine bir de işletmeci olarak kafeye ısıtıcı ücreti getiriyorsunuz, bunu getirdikten sonra bu ücreti ödeyebilmek mesele. Bizim sorunumuzun hallolması için bizim elektrik faturalarımızda, gelir ve giderlerimizde devletin bir geri adım atarak iyileştirmeye gitmesi gerekiyor. Asıl çözüm olarak, zamların geriye alınması gerekiyor. Sorunumuzu müşteriye yansıtması ya da müşteriye ödetmesi değil. Zammın kesinlikle iyileştirilmeye gidilmesi. Sorunu çözmek budur. Çözmek başkasına yıkmak değildir. Sakarya’da yiyecek içecek sektöründeki işletmelerin faturaları, kira bedelini geçti. Tanıdığım bir esnafın kirası 9 bin TL iken elektrik faturası 9 bin 450 lira elektrik faturası geldi” diye konuştu. Şevval GEÇİN

Editör: Haber Merkezi