Türkiye genelinde alınan tüm önlemlere ve uygulamaya konulan ceza kanunlarına rağmen anız yakma hala devam ediyor. Büyük orman yangınlarının başlamasına da sebep olan anız yakma, tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan ekinlerin toprakta kalan kök ve saplarının tarla sahipleri tarafından bilerek yakılmasıdır.  Çevre Kanunlarınca para cezasıyla engellenmeye çalışılan anız yakma, toprağa, canlılara ve çevreye zarar veriyor.  Sakarya’da da bazı çiftçiler hasat sezonunun geçmesinin ardından tarlarında kalan anızları yakıyor. Daha öncelerde şehrin üzerine kül yağmasına da sebep olan konula ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Ecevit Keleş, uyarıda bulundu.

“KENDİNİZE ZARAR VERİR”

Anız yakmanın çiftçinin kendi toprağını da öldüreceğine değinen Başkan Keleş, “Anız yakmak yasalar aracılığıyla yasaklanmış ve cezası olan bir faaliyet. Her anız yaktığınızda topraktaki değerli besin maddelerini de yakarsınız. Bununla kalmaz kuruyan toprak zamanla rüzgâr ve yağmurlar aracılığıyla farklı bölgelere taşınır. Anız yakmak, herkesten önce kendinize zarar verir. Toprak, içerisinde milyonlarca hayatı barındır. Solucanlardan, böceklere birçoğu toprağa değer katar. Bu canlıların ölmesi düzenin bozulması demektir. Her öldürdüğünüz canlıda toprak biraz daha güç kaybeder. Belki de elinizdeki hiçbir tarım makinesi, tarlanızda ekininiz varken, bir solucan kadar toprağı havalandıramaz. Ayrıca bunlarla beraber çevreye verdiği zarar çok büyük. Orman yangınlarının başlangıç sebebinin yüzde 60’ından fazlası anız yakma yüzünden. Lütfen duyarlı olalım anızımızı yakmayalım” dedi.

“DEVLET DESTEK SAĞLAMALI”

Kaymakamlıkların ve Valiliğin çiftçiye dönemsel olarak yardım edebileceğine değinen Başkan Keleş, “Anız yakmak yerine yapılabilecek farklı yöntemler var. Bunlardan birisi de anız bulunan tarlayı doğrudan işleyerek gelecek ekime hazırlamak. Tarlanızda bulunan kök ve saplar gelecek sezona gübre olarak size dönecektir. Bu noktada çiftçilerimizin yeterli ekipmanı olmayabilir. Bunun için devletin yönetim kurumları gerekli desteği sağlamalı. Valilik bir organizasyonla her sezon sonunda ekipman eksiği bulunan çiftçiyi tespit ederek, tarlasında gerekli sürüm işlemlerini yapabilir. Sakarya büyük bir şehir, tarım konusunda çok büyük arazileri var. Bunların heba olmasına izin verilmemeli. Her sene tekrarlanan bir sorun karşımızda. Kaymakamlıklar ve Valilikler şimdiden çalışmaya başlayarak gelecek seneye bu durumun önüne ceza keserek değil de çiftçiye tarım aracı kiralayarak geçebilir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi