ÖZEL AÇIKLAMALAR
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Meclis Başkanı Akgün Altuğ, 2 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirilecek komite seçimleri öncesi gazetemize özel açıklamalar yaptı. Genel Yayın Koordinatörümüz Engin Arapoğlu’na konuşan Akgün Altuğ, çeşitli konu başlıklarında özetle şu değerlendirmelerde bulundu.

EKONOMİK DURUM
“Birçok insanı bizzat işyerlerinde ziyaret ediyorum. Hiç kimse ekonomik durumdan memnun değil. Şehirde bir durgunluk var. İnşaat sektörü ciddi anlamda yavaşladı. Bu ortamda özellikle büyük firmaların üretime devam etmesi bizi taşıyor ve sevindiriyor açıkçası. İnşallah 2019 seçimleri ekonomiyi biraz daha canlandıracaktır. Bizim ülke olarak da, şehir olarak da daha iyi bir konuma gelmemiz için çok üretmemiz lazım. Biz maalesef çalışmayı çok sevmiyoruz. Ben sanayiciyim, ciddi sayıda insan çalıştırıyorum fakat işçi bulmakta zorluk çekiyorum.”

SAKARYA’NIN POTANSİYELİ
“Sakarya’nın çok ciddi bir lokasyon avantajı var. Sakarya’yı merkez alıp bir daire çizersek etrafımızda 25 milyon insan yaşıyor. Çok ciddi bir Pazar bu ve bu insanların ekonomik güçleri de diğer bölgelere nazaran daha yüksek. İstanbul’un doluluğundan ötürü orada konumlanmış birçok firma bu bölgelere geliyor, yatırımlarını taşıyorlar. Kimse İstanbul’da yaşamak istemiyor. Şehrimizde bir üretim potansiyeli var. İlerleyen zamanda daha da iyi olacak diye düşünüyorum.

SANAYİ VE TARIM
“Birçok organize sanayi bölgemiz (OSB) oldu, yenileri de açılacak. Sanayiye doymamamız ancak tarım topraklarını da heba etmememiz lazım. Şehrin büyümesi biraz da sanayi ile olacak. Bunun yanında asla tarımdan da vazgeçmemeliyiz. Mısır ve fındığın üretimi önemli oranda şehrimizde gerçekleştiriliyor ve bu iki ürün ciddi ekonomik katkı sağlıyor. Dış mekân süs bitkiciliği sektörü de günden güne büyüyor. Eskiden yurt dışından alınan ürünleri şehirdeki arazilerde üretip yurt dışına satıyoruz artık.”

İKİ ŞEYE GÜVENMEM
“Geçen dönem olduğu gibi 1. meslek komitesinden adayım. İsteyen istediği kadar komiteden aday olabilir ama benim tercihim tek bir komiteden yana. Karakter itibariyle iddialı bir insanım. Fakat seçimlere girerken yenmeyi de yenilmeyi de kabullenerek girerim. Sporla da uğraşıyorum bildiğiniz gibi. Basket takımının başkanıyım. Orada işimiz topla, burada işimiz sandıkla. Ben iki şeye güvenmem; biri toptur, diğeri de sandıktır.”

SİYASET DEFTERİ
“Siyaset defterini bir daha açmamak üzere kapattım. O süreç tamamen benim kontrolümde gelişen bir süreç değildi. Sayın TOBB başkanımızın da yönlendirmeleriyle böyle bir yola girmiştik. Yani sadece biçim elimizde olan bir süreç değildi.”

SATSO VE SİYASET
Seçimlere çok ciddi anlamda siyaset karıştırılıyor. Ben bu durumu sorgulamaya gayret ediyorum. Milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve de sayın il başkanlarımız seçime müdahil olmadıklarını söylüyor. Fakat bazı arkadaşlar bu durumu ciddi anlamda kullanıyor. Özellikle büyükşehir belediye başkanımızın desteğinin kendilerinde olduğunu söyleyip arkadaşlarımızı yanlış yönlendiriyorlar. Buna dikkat edilmesini rica ediyorum. Ben sayın büyükşehir belediye başkanımızın da, diğer siyasilerimizin de her adaya eşit mesafede olduğunu çok iyi biliyorum. Zaten böyle de olması lazım. SATSO siyaset üstü bir meslek örgütüdür. Meclisimizin yapısına baktığımızda da her siyasi partiden, her eğilimden arkadaşımızın olduğunu görüyoruz. Siyaset kesinlikle Oda’nın dışında kalmalı.”

GEÇİŞİ SAĞLAMALIYIZ
“Hedefimiz, amacımız SATSO’yu daha iyi bir noktaya taşımaktır. Benim tekrar başkanlık yarışına girme sebebim birçok meclis üyemizin ve meclisin dışındaki birçok insanın Oda’nın gidişatından ve yönlendirilmesinden memnun olmayışını dile getirmelerinden kaynaklanıyor. Birçok arkadaş, “Bu iş de senin de vebalin var, aday olmalısın” dediler. Biz de düşünüp taşınıp böyle bir karar verdik. Benim niyetim ticaret odasında bir geçişi sağlamak. Bizim de yaşımız artık genç değil. Etrafımı bakıyorum iyi eğitim almış, iyi pozisyonda olan, dünya görüşü ve vizyonu bizden de iyi olan birçok genç kardeşim var. Bu arkadaşlarımıza bizim artık SATSO’yu devretmemiz lazım. Benim çalıştığım ekip özellikle çok genç bir ekip. Bir dönem daha başkanlık yapıp genç arkadaşlara bu işi devretme konusunda son derece net ve iddialıyım.”

ÖZGÜR BİR ORTAM
“SATSO çok ciddi bir meslek ve sivil toplum örgütü. SATSO üyelerinin hem Oda’yla ilgili, hem de şehirle ilgili görüşlerini rahatlıkla açıklaması lazım. Maalesef 4-5 senedir bizim üyelerimiz herhangi bir görüş bildirmekten çekinir oldular. Bizim amacımız ve niyetimiz her meclis üyesinin fikrini özgürce ve korkusuzca açıklayabildiği bir ortam yaratmaktır. Eleştirilmek kötü bir şey değil. Meclisler bunun için var zaten.”

KIRIP DÖKMEYELİM
“Sakarya küçük bir yer. Biz burada doğduk, burada öleceğiz. Pazartesi seçim bitecek, salı günü herkes birbirinin yüzüne bakacak. O yüzden üyelerimiz birbirlerini kıracak, üzecek, daha sonra birbirlerine kin tutmaya varacak ifadelerden ve hareketlerden kaçınmalıdır. Hepimiz kardeşiz, arkadaşıyız, birbirimizin tabutuna omuz vereceğiz, burada yaşayıp burada öleceğiz. Birbirimizi kırıp üzmeden bir seçim yapalım. Hepimiz için hayırlısı olsun.” Engin ARAPOĞLU

Editör: Haber Merkezi