Adapazarı Belediyesi Teknik İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ersin Kılıç, yıkımları kesinleşen binaların yüzde 60’ının yıkıldığını belirterek, Başbakanlık tarafından gönderilen ödeneğin kendilerine aktarılmasını istedi.
Yıkımları periyodik olarak her hafta Pazartesi ve Cuma günlerinde yaptıklarını belirten Başkan Yardımcısı Kılıç, İl Afet Müdürlüğü’nden gelen güncel orta hasar harabe yapıların yüzde atmışının yıkımını gerçekleştirdiklerini, kalan yapıların da haftanın belli günlerine istinaden aynı imar kurallarına göre itinalı olarak sürdürüldüğünü söyledi.


Çevreye zarar vermeden
Başkan Yardımcısı Kılıç “Harabe yapıların yıkım işlemlerini çevreye zarar vermeyecek şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz. Herhangi bir deprem tehlikesinde bu binaların ayakta kalacağını kimse garanti edemez. Dolayısıyla önce yapılması gereken onarımın kendimiz için olduğunu düşünerek yola çıkmalıyız. Bu konuyu devlet zoru ya da kamu idarelerinin bir baskısı gibi ele alırsak yanlış olur. Burada hiç kimsenin ne kötü niyetli amacı vardır ne de gayreti vardır. Biz sadece mevcut mevzuat çerçevesinde hareket ediyor, bunun yanında vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlama noktasında hassas davranıyoruz" dedi.


Yüzde 60'ı tamam
Kılıç, “Belediyemiz sınırları içinde 1999 depremi sonrası meydana gelen orta hasarlı ve ağır hasarlı binalarla ilgili yıkım faaliyetlerimiz sürmektedir. Kesin yıkım kararı verilen orta hasarlı binaların yüzde 60’ı yıkılarak yıkımlarda uygulanacak bedelleri ilgili kurumlara bildirilmiştir. Belediyemize yıkım bedelleriyle ilgili Başbakanlık tarafından gönderilmiş olan ödenekten yıkımı yapılan binaların bedellerinin aktarılması ile ilgili yetkililerden destek bekliyoruz” diye konuştu.

Yargıyı bekliyoruz
Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ise yıkım için yargı kararlarını beklediklerini söyledi.
Serdivan’da geçmişte 38 adet orta hasarlı bina bulunduğunu ifade eden Başkan Alemadar, “Bunların bir kısmını yıktık, boşaltılanları yıkmaya devam ediyoruz. Vatandaşlar tebligatı alınca mahkemeye başvuruyorlar. Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alanlara dokunamıyoruz. Bununla birlikte bazı vatandaşlar binaların güçlendirmelerini yapmış, ruhsatlarını almışlar. Ancak iskan almadıkları için binaları halen orta hasarlı görünenlerin durumu da belirsiz. Mahkemeyi bekliyoruz, karar çıkınca tebligatları yapacağız. Bir süre vereceğiz ve boşaltmalarını isteyeceğiz. Boşaltınca yıkacağız. Bizim ekipman sıkıntımız yok” dedi.

Taviz vermeyiz
Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk ise orta hasarlıların yıkımıyla ilgili taviz vermelerinin söz konusu olmadığını söyledi. Öztürk, “Bizim orta hasarlıların yıkımı konusunda taviz vermemiz söz konusu olmaz. Biz yıkımları sürdürüyoruz. Bazı tek katlı binaların yıkımını vatandaş kendi istedi. İlçemizde 37 adet orta hasarlı bina vardı. Biz bunların 10 tanesini yıktık, 4’ünü boşalttırdık yakında yıkacağız. 3’ü mahkemelik. 17 tanesini bekliyoruz. Tebligatları gönderdik. Çok katlı binaların yıkımında ekipman yetersizliğimiz var” dedi.
 
Muhattap Büyükşehir
Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu ise sorunun muhattabının Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyledi. Karakullukçu, “Bizde çok katlı binalarla ilgili pek fazla sorun yok. Bir kaç binayla ilgili çözüm arayışlarımız devam ediyor. Geyve’ye bağlı orman köylerinin bize bağlanmasıyla birlikte orta hasarlı binalarla ilgili rakam yükseldi. 35 binamız vardı orta hasarlı olarak. Tamamının elektriklerini SEDAŞ, sularını SASKİ ve doğalgazlarını da AGDAŞ kesti. Bence bu konunun muhattabı Büyükşehir Belediyesi’dir” dedi.
 
Üstün ne demişti?
AK Parti Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, orta hasarlı binalar için Başbakanlık tarafından gönderilen 3 milyon TL’nin 8 aydır bir kuruşuna dokunulmamasına isyan etmiş ve kurumların görevden kaçmamasını istemişti. Kurumların bu konuda ellerini yeteri kadar taşın altına koymadıklarını iddia eden Üstün, yerel yöneticilerin görevden kaçarak popülizm yaptığını iddia etmişti. Üstün’ün açıklamasının ardından orta hasarlı binaların yıkılmamasının nedenlerini yerel yöneticilere sorduk.  
 

 

Editör: Haber Merkezi