Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gelecek hafta başlayacak Ramazan ayı öncesinde, esnaf ve halkın Ramazan ayını dört gözle beklediğini, tüm tarafların Ramazan ayının anlam ve önemine yakışır şekilde hareket etmesi ve halkı mağdur etmemesi gerektiğini belirtti.
Öte yandan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya da bir açıklama yaparak, marketlerde hazırlanan Ramazan erzakı paketlerine son kullanma tarihi geçmiş, satılamayıp rafta kamlı ya da eksik gramajlı ürünler konulduğunu iddia ederek halkı dikkatli olmaya davet etti.
FIRSATÇILIĞA İZİN VERMEYİN
Gıda denetimlerinin artırılması, halkın sağlığıyla oynanmamasının zorunlu olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Ramazan yaklaşırken üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını takibe devam ediyoruz. ‘Ramazan fırsatçılığı yapılmasın' diyoruz. Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin sağlanmasını istiyoruz. Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm taraflar, bu hususta gereken hassasiyeti göstermelidir.”
FİYATLARDAKİ DEĞİŞİMLER
Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak üreticiden tüketiciye, halkın tamamını ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri yakından takip ettiklerini, kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalarını sürdürdüklerini vurguladı.
Bayraktar açıklamasının devamında, “Amacımız, fiyat artışlarının üreticilerimizden mi, yoksa aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığı konusunda doğru bilgiler sunmak, tüketicinin ödediği fiyattan üreticilerimizin ne derece yararlanabildiğini ortaya koymak, olası spekülatif fiyat artışlarını önlemektir” dedi.
GEÇEN YIL RAMAZAN
Bayraktar, geçen yıl ve bu yıl Ramazan öncesi fiyatlara bakıldığında marketlerde bu yıl, geçen yıl Ramazan öncesine göre fiyatı en çok artan ürünlerin limon, nohut, salatalık, yumurta, kuru incir, kuru üzüm, kuru fasulye, elma, karpuz, kuzu eti, patlıcan, toz şeker olduğunu vurguladı.
Üretici de ise bu yıl, geçen yıl Ramazan öncesine göre fiyatı artan ürünler olarak kuru incir, salatalık, nohut, limon, domates, soğan, süt, kuru fasulye, kavun, yumurta, kuru üzüm, elma, armut, dana eti, patlıcan olarak belirlendi.
ARTIŞ BEKLEMİYORUZ
Yaş sebze ve meyvede Ramazan ayı boyunca fiyat artışı beklemediklerini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Halkımızın Ramazan ayında en uygun fiyatla satın alabileceği ürün grubu yine yaş sebze ve meyvelerdir. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan Ayı sebze ve meyvenin kaliteli, bol ve ucuz olduğu bir mevsime denk gelmektedir. Meyve ve sebzede bir yokluk görülmüyor. Halkımız Ramazan'da bol miktarda yaş sebze ve meyve tüketebilir. Tüketicimiz rahat rahat birçok ürüne uygun fiyatla ulaşabilir. Özellikle Ramazan ayında halkımızın bu ürün grubuna talebi artmaktadır. Talep artışı suiistimal edilmemelidir.”
HAYVANSAL ÜRÜNLER
Hayvansal ürünlere dikkat çeken Bayraktar, market fiyatlarının geçen yıl Ramazan ayı öncesine göre, kuzu etinde yüzde 7.31, dana etinde yüzde 3.08, sütte yüzde 2.35 fiyat artışı yaşandığına dikkat çekti.
Tüketicilerin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin herkesin dileği ve hedefi olduğunu söyleyen Bayraktar, “Tarımsal üretimde meydan gelen bir değişim fiyatlara doğrudan yansıyor. Arzın azaldığı dönemde fiyatlar artarken, arzın çoğaldığı dönemde fiyatlar dibe vurmaktadır. Fiyat dalgalanmalarından hem üreticilerimizin, hem tüketicilerimizin mağdur olmaması açısından üretimde istikrar sağlanmalıdır. Üretimde istikrarın bozulmasına izin verilmemeli, sıkıntının yaşandığı durumlarda tedbirler zamanında alınmalı, spekülasyonlar önlenmelidir. Tüm taraflar Ramazan ayının anlam ve önemine yakışır şekilde hareket etmeli, halkımız mağdur edilmemelidir.”
 
Editör: Haber Merkezi