Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarım ve hayvancılıkta, Türkiye’ye ve dünyaya örnek olacak projeler hayata geçiriyor. Bunlardan bir tanesi olan Başkan Ekrem Yüce’nin müjdesini verdiği “Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliği Projesi” Sera A.Ş marifetiyle faaliyetlere başladı. Geçmiş dönemlerde Anadolu mandasının yetiştiği, etinden ve sütünden faydalanıldığı Sakarya’da bu kültüre yeniden öncülük etmek için başlatılan proje kapsamında Adapazarı’nda hayata geçirilecek 52 bin 720 metrekarelik 300 baş mandalık modern tesis için de ilk adımlar atıldı. Bunun öncesinde vasıflı ırk elde etmek, damızlık hayvan yetiştirip üreticiye sunmak için 3’ü erkek 153 mandadan oluşan ilk etap hayvan, çiftliğe konuldu.

MODERN MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ
Başkan Yüce, modern teknikle manda yetiştiriciliği yapmak isteyenleri eğiterek ırk geliştirme çalışmaları yapacaklarını belirterek, “Biz de Sakarya’da kaybolmaya yüz tutan bu hayvancılık yöntemini kurduğumuz sistemle yeniden canlandıracağız. Sağlık açısından da tüketilmesi her anlamda çok faydalı olan bu sütü en verimli şekilde işleyerek halkımızla buluşturacağız. Bu işletmede elde edilen damızlık düveleri, başta birlik üyeleri olmak üzere, en uygun ve makul şartlarda manda yetiştiricilerine satacağız. Böylelikle ırk geliştirme faaliyetlerine de başlamış olacağız. Bunları yaparken de, yürüteceğimiz teşvik sistemiyle üreticilerin devlet desteğinden faydalanmasını sağlayacağız. Modern tekniklerle manda yetiştiriciyi yapmak isteyenlere de bu tesiste eğitim vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

“DAMIZLIK MANDA ARAYAN ÖNCE SAKARYA’YA GELECEK”
Hedefin üreticiye maksimum faydayı sağlayıp, kazan-kazan mantığıyla çalışmak olduğunu vurgulayan Yüce, “Bu çok yönlü bir proje, kendimize sınır koymadan tarımda ve hayvancılıkta değişim, dönüşüm ve gelişim üzerine gayretle çalışacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak bu yola çıkarken kazan-kazan mantığı üzerinde durduk. Önce halkımız, çiftçimiz, hayvan yetiştiricilerimiz kazansın istiyoruz. Bu noktada kendimiz için oluşturduğumuz pozisyon tamamen üreticinin işini kolaylaştırarak, maksimum faydayı sağlamak. Sakarya bu projede pilot il seçildi. Vasıflı manda ırkı üretip Sakarya’yı öncü yapacağız Türkiye’de manda üzerine ‘ari işletme’ statüsüyle (hastalıklardan arınmış hayvanları bulunduran) hizmet veren ilk işletme olacak. Ülkemizde artık damızlık manda arayışında olanların ilk başvuracağı tesis burası olacak. Sakarya’mıza hayırlı olsun” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi