İHH Arama Kurtarma’ya bağlı K9 biriminden Altar isimli köpek, 3 farklı noktada tepki vererek Elazığ’da enkaz altında kalan 5 kişinin yerinin tespit edilmesini sağladı.

[[f:YeniSakarya54/videos/746654419076227]]

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde yıkılan binaların enkazlarında yapılan arama kurtarma çalışmalarına özel eğitimli köpekler de katıldı. İHH Arama Kurtarma'nın K9 biriminden Altar isimli hassas koku duyusuna sahip köpek enkaz altındaki 5 kişinin yerini yerini tespit etti. Belçika çoban köpeği Malinois cinsi olan Altar, normalde 2 yıl sürmesi gereken eğitimlerini 4 ayda tamamlayarak uluslararası sertifika alma başarısı göstermiş.

İHH Arama Kurtarma Altar gibi iki köpeği daha eğitiyor. Sene sonunda onlar da sınava girecekler. Başarılı olurlarsa insanlığa hizmet etmeye çalışacaklar. Arama kurtarma köpeği Altar, enkaz altında kokular alıp bildiriyor ve nefes alan insanları arıyor.

Elazığ'da meydana gelen 6,8’lik depremin ardından yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmalarına eğitimli köpekler de katıldı. Sürsürü Mahallesinde bulunan Dilek Apartmanının enkazında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları sırasında İHH'nın arama kurtarma köpeği Altar, 5 kişinin bulunmasını sağladı. Enkaz üzerinde yaptığı çalışmalar sırasında Altar'ın tepki verdiği 3 yeri arayan ekipler 5 vatandaşın cansız bedenine ulaştı.

İKİ YIL SÜREN EĞİTİMİ 4 AYDA BİTİRDİ
Altar’ın Sorumlusu İbrahim Güler, Altar’ın 2 yaşında olduğunu ve eğitimlerini 2 ay önce bitirdiğini belirterek, “Altar cinsinin tüm özelliklerini taşıyor. Burunlarıyla beraber enkaz altında ne kadar derin olursa olsun kokular alıp bildirerek, nefes alan insanları arıyorlar. 2 sene eğitim süreci var, Altar gibi özel bir köpek olursa bu eğitim 4 ayda tamamlanabiliyor. Cuma akşamından beri Elazığ’dayız. Altar’la enkazda çalışmalarımız sonucu 3 ayrı yerde bize uyarı verdi. Altar, şu anda 22 aylık. Allah nasip ederse Nisan’da 2 yaşında olacak tam. AFAD’dan 2 ay önce arama kurtarma sertifikamızı aldık. Alınan sertifika uluslararası geçerliliği olan bir eğitim programının sertifikası. Allah’ın izniyle insanlara faydalı olmak için yola çıktık. Bundan sonra da devam edeceğiz inşallah” diye konuştu.

2 KÖPEK DAHA
K9 Eğitmeni İHH Gönüllüsü Mustafa Yorgancı ise “Altar’ın dışında 2 tane daha Malinois köpeğimiz var. Onları da sertifikalandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Köpeklerimiz henüz yavru olduğu için ve sınavlara girmedikleri için buraya getirme şansımız olmadı. Vatana - millete hizmet etmeleri için gönüllü olarak bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi