Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) tarafından hazırlanan ‘Su Şehri Bursa Dergisi’nin 26.sayısında SASKİ’yi ve faaliyetlerini anlattı. BUSKİ Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Güngör Alan’ın sorularını yanıtlayan Keleş, kurumun sunduğu hizmetlerden, içmesuyu, atıksu ve enerjiye yönelik yatırımlara, hedeflerden kayıp kaçakla mücadeleye kadar birçok başlıkta bilgiler verdi.

YENİ DÖNEM
Büyükşehir Yasası değişmeden önce gerekli çalışmalara başladıklarını ve tüm organizasyonel hazırlıkları tamamlayarak sorunsuz bir şekilde yeni döneme girdiklerini belirten Keleş, “İlçelerimizde çok önemli mesafe aldık, yeni hatlar ve arıtma tesisleri inşa ettik. 16 ilçemize de kesintisiz, kaliteli ve sağlıklı içmesuyu ulaştırıyoruz. Atıksu arıtma oranımızı yüzde 80’lere yükselttik. Nehirlerimiz, denizlerimizdeki kirliliğin önüne geçtik. Sahillerimizde mavi bayrak dalgalanıyor. İnşallah yapım ve proje aşamasında olan iki tesisimizin de tamamlanmasıyla atık su arıtma oranımızı yüzde 85-90 seviyesine çıkarmış olacağız. Yağmursuyu alanında da şehir tarihinin en büyük yatırımlarını hayata geçirdik” diye konuştu.

İÇMESUYU GELECEĞİ
Sapanca Gölü’nün önemine dikkat çeken Keleş, şöyle devam etti: “Şehrimizin ve ülkemizin gözbebeği Sapanca Gölümüz, 7 ilçemizin tek içmesuyu kaynağı. Yılda 60 milyon metreküp su çekiyoruz. Gölümüzü ve gölümüzün ekolojik dengesini en iyi şekilde koruyoruz. Nüfus projeksiyonuna göre Sakarya’nın içme suyu geleceğini garanti altına almak için Akçay Barajı projemizi hayata geçirdik. Bu anlamda baraj inşa eden ilk su idaresi, ilk Büyükşehir Belediyesi olduk. Barajımız şehrimize yaklaşık 40 milyon metreküp su sağlayacak. Ayrıca isale hatları üzerine kurulacak türbinlerle de enerji üreteceğiz. DSİ tarafından çalışmaların sürdürüldüğü Ballıkaya Barajımızın da gövdesi tamamlandı. Proje ile hem şehrimize hem de Kocaeli’ye içmesuyu sağlanacak. DSİ ve İSU ile protokollerimizi imzaladık. Ballıkaya’da birikecek 190 milyon metreküp suyun 110 milyon metreküpü şehrimize, 80 milyon metreküpü de Kocaeli’ye ulaştırılacak.”

BİR İLK DAHA
Keleş, “Şehrimizin kuzeyi için de Çamdağı Barajı projesini hazırladık. Kamu özel işbirliğiyle hayata geçirmeyi planladığımız proje ile kuzey ilçelerimizin içmesuyu geleceğini güvence altına almış olacağız. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Emin Birpınar’a, Çamdağı Barajımızın sunumunu gerçekleştirdik. Yap-işlet-devret modeliyle bir ilk olacak projemiz Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına gönderiliyor. Şehrimiz için güzel bir gelişme. SASKİ olarak içmesuyunda en ileri teknolojiyi takip ediyor, hemşerilerimizin çeşmelerine kaliteli, sağlıklı, birinci sınıf içmesuyu ulaştırıyoruz. İddialıyız, Sakarya’da su çeşmeden içilir diyoruz.  Bu anlamda yapılan kamuoyu araştırmaları da bu iddiamızı destekliyor” dedi.

KAYIP KAÇAK
Su kayıp kaçaklarına yönelik olarak yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgiler veren Keleş, “Şehirlerimizin nüfus artış hızı, sanayileşme, içilebilir su kaynaklarının azlığı su yönetiminde etkin politikalar izlemeyi zorunlu hale getirdi. Bu kapsamda da Tarım ve Orman Bakanlığımız şehirlerin su kayıp kaçaklarıyla ilgili denetimlerini sürdürüyor. Tüm ilçelerimizde su kayıp kaçaklarıyla ciddi mücadele ediyoruz. Erenler ve Serdivan ilçelerimizde 99 depreminde hasar görmüş şebekeleri yeniledik. Hatlarımızı duktil olarak projelendiriyoruz. İçmesuyu şebekemizi bölgelere ayırarak basınç kontrolü yapıyoruz. Bu şekilde yürüttüğümüz çalışmalarımızla su kayıp kaçak oranımızı standart seviyelere yaklaştırdık. Kayıp kaçak oranı yüzde 10’un altında olan bölgelerimiz var. Çalışmalarımızı aralıksız sürdürüp inşallah bu oranı Türkiye ortalamasının da altına düşüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi