Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak düşen 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünün 3. yıl dönümü vesilesiyle Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından Esentepe Kampüsü Kültür ve Kongre Merkezi Prof. Dr. Nevzat Kor Salonunda ‘15 Temmuz Darbe Girişimi ve Milletin Zaferi’ programı düzenlendi. Programa Vali Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, İl Müftüsü İhsan Açık, İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü ve davetliler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla panel başladı.

"ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASIYDI"
Prof.Dr. Kemal İnat’ın moderatörlüğünde SETA Toplum ve Medya Araştırma Direktörü Dr. İsmail Çağlar, Gazete Yazarı Halime Kökçe, Sakarya 15 Temmuz Gazisi Av. Mehmet Akyazıcı konuşma yaptı. Moderatör İnat, “Bu darbe girişiminin arkasındaki en azından sahnenin ön yüzünde görülen aktörlerin bir tanesi bir terör örgütüydü. Birçok yere saldırılar düzenlendi, çok sayıda insanımız şehit ve gazi oldu. Darbe planını çok ön plana çıkarıyoruz ama Türkiye çok ağır bir terör saldırısına maruz kaldı. 15 Temmuz’un hafızalardan silinmemesi için sürekli konuşulması gerektiğini düşünüyorum. O gece yaralanan insanların bir kısmı hala sağlığına kavuşamadı. O gece yaşananlar önemli bir dönüm noktasıydı” dedi.

“TEKBİR GETİREREK YÜRÜDÜK”
Sakarya 15 Temmuz Gazisi Av. Mehmet Akyazıcı ise, “Tekbir getirerek valilik kapısındaki askerlere yürümeye başladık. Gerçekten o anda savaş duygusu yaşıyorsunuz. Yaşadım o duyguyu orada. Karşıdan asker ateş ediyor, hafif namluyu indirse öleceksiniz orada. Ama siz tekbir getirerek üstüne doğru gidiyorsunuz, savaş duygusundasınız. Ölüm o anda aklınızın hiçbir yerinde yok. Asıl darbeci subay tayfası yavaş yavaş valiliğe çekilmeye başladı, önlere erleri koymuşlar. Biz de bu sırada askerlerin üzerine doğru gidiyoruz, vatandaşlar askerlerin elinden silahları almaya çalışıyor.”

“KOLAY BİR SÜREÇTEN GEÇMEDİK”
O sırada subaylar da ateş etmeye başladı. Ateş etmek, normal rutine girdi. Ölmüşsünüz-kalmışsınız, hiç önemli değil. Tam valilik kapısına geldik, artık kıstırıldı subaylar ama biz az kişiyiz; arkadan insanları çağırıyoruz. Çağırdığım anda bir irkilme hissettim. Bir baktım bacak kısmından paltolunum delik, yanda insanlar yerde. İlk anda ne olursa olsun filmde zannediyorsunuz. Bir baktım gerçekten vurulmuşum. Hemen kendimi duvar dibine attım. İlk düşüncem ‘Biraz sonra öleceğim, şehit olacağım. Bağırmak yok, inlemek sızlamak yok. Kelimeyi şehadet getireyim’ dedim. Kelimeyi şehadet getirdim. Rabbim ülkemize bir daha böyle şeyler yaşatmasın. Kolay bir süreçten geçmedik” diye konuştu.

ŞEHİT KARDEŞİ GÖKBAYRAK
Programın son konuşmacısı olarak ise 15 Temmuz Şehidi Özel Harekat Polisi Serdar Gökbayrak’ın kardeşi Soner Gökbayrak kürsüye geldi. Özel bir millet olduğumuzdan bahseden Gökbayrak, ağabeyi gibi birçok şehidin bu ülke için canını verdiğini ve millet olarak onlarla gurur duyduklarını ifade etti.  Program İl Müftüsü İhsan Açık’ın duası ile noktalandı. Program sonunda katılımcılara Vali Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, İl Müftüsü İhsan Açık, İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık tarafından hediyeler takdim edildi.

Editör: Haber Merkezi